Αφωνοι έμειναν δημοσιογράφοι και οικονομικοί αναλυτές κατά την παρουσίαση των στοιχείων για την ανάπτυξη της Ιρλανδίας το 2015, ακούγοντας τον επικεφαλής ότι το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 26,3%!

Τρελαίνοντας τους αναλυτές, από 7,8% που ήταν η αρχική εκτίμηση για το περυσινό έτος η οικονομία αναπτύχθηκε με τον απίστευτο ρυθμό 26,3% εξαιτίας μιας εκτίναξης στον αριθμό ξένων εταιρειών, κυρίως αμερικανικών, που μετέφεραν τη φορολογική τους έδρα το 2015 στη χώρα λόγω του χαμηλού της εταιρικού φόρου, που είναι μόλις 12,5%. Ως αποτέλεσμα, η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Central Statistics Office – CSO) προχώρησε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μάικλ Κόνολι, σε μια τεράστια αναθεώρηση των παγίων κεφαλαίων στους εθνικούς της λογαριασμούς, που συμπαρέσυρε σε αντίστοιχη αναθεώρηση προς τα κάτω και το ιρλανδικό χρέος, από 93,8% σε 80% του ΑΕΠ.

Πού οφείλεται αυτή η αναθεώρηση για την ούτως ή άλλως ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης; Στη σημαντική περυσινή αύξηση της μεταφοράς έδρας στην Ιρλανδία ξένων επιχειρήσεων, είτε έπειτα από συγχωνεύσεις, όπως των Perrigo και Jazz Pharmaceuticals, είτε επειδή μετέφεραν μεμονωμένα εκεί την έδρα τους, όπως όμιλος που δραστηριοποιείται στο leasing αεροσκαφών, καθώς και πολλοί άλλοι.

Η μεταφορά έδρας ενός πολυεθνικού ομίλου σε χώρα με ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, όπως η Ιρλανδία, έχει αποτέλεσμα να διογκώνει τεχνητά το μέγεθος της οικονομίας της καθώς κέρδη που προήλθαν από δραστηριότητες σε άλλες χώρες μπορεί να προσμετρηθούν στο ακαθάριστο εθνικό της εισόδημα. Από το 2008 μέχρι και σήμερα, το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της Ιρλανδίας αυξήθηκε κατά 7 δισ. ευρώ, ακριβώς εξαιτίας της μεταφοράς φορολογικής έδρας πολλών πολυεθνικών. Σημειωτέον ότι από 391 δισ. ευρώ που ήταν το ενεργητικό όσων εταιρειών είχαν έδρα στην Ιρλανδία το 2013 το νούμερο αυξήθηκε στα 523 δισ. ευρώ το 2014.

Εστω και με αρκετά χαμηλότερους ρυθμούς η ανάπτυξη της Ιρλανδίας συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο φέτος με ρυθμό 2,3%. «Είμαστε μια πολύ μικρή οικονομία και αν υπάρξει μια μεγάλη αύξηση στα στοιχεία ενεργητικού, ιδού τι συμβαίνει» ανέφερε προς τους εμβρόντητους δημοσιογράφους ο Κόνολι.

Αν τα πέραν πάσης προσδοκίας στοιχεία για την ανάπτυξη της Ιρλανδίας είναι τα καλά νέα, το Brexit ρίχνει τη σκιά του στο μέλλον της, αφού η χώρα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βρετανική οικονομία. «Δεν μπορεί να μείνουμε ανεπηρέαστοι, ωστόσο η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ λειτουργεί σαν ασπίδα απέναντι στους κλυδωνισμούς που σίγουρα θα έρθουν» εκτιμά ο Ντέιβιντ ΜακΝαμάρα, οικονομολόγος στον ιρλανδικό οίκο Davy.

© Bloomberg News