Το Πεντάγωνο φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, να απέκρυψε πληροφορίες για ιρανικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στην Ιορδανία. Κατά τις επιθέσεις τραυματίστηκαν δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες και προκλήθηκαν ζημιές σε ελικόπτερα.
Αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι πληροφορίες κρατήθηκαν μυστικές για λόγους «επιχειρησιακής ασφάλειας», καθώς η δημοσιοποίηση λεπτομερειών θα μπορούσε να βοηθήσει το Ιράν να εξαπολύσει νέες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων. «Η Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) δεν υποχρεούται να δημοσιεύει πληροφορίες για τραυματισμένα στρατεύματα, ειδικά όταν επιστρέφουν σύντομα στην υπηρεσία», ανέφερε στρατιωτικός αξιωματούχος.
Από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου, έχουν σκοτωθεί 17 Αμερικανοί στρατιώτες και περισσότεροι από 400 έχουν τραυματιστεί. Παράλληλα, το Πεντάγωνο έχει παράσχει περιορισμένες ενημερώσεις για τη στρατηγική του μετά την κατάρρευση της εύθραυστης εκεχειρίας, με την τελευταία σημαντική ενημέρωση να έχει γίνει στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Νέες επιθέσεις κατά του Ιράν
Για ένατη συνεχόμενη νύχτα, η CENTCOM εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων κατά του Ιράν. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε «επιτυχώς» τους βομβαρδισμούς, πλήττοντας κέντρα διοίκησης και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα στις 22:00 ώρα Ουάσιγκτον (05:00 ώρα Ελλάδας).
Οι επιδρομές στόχευσαν ιρανικά κέντρα στρατιωτικής διοίκησης, εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας, εκτοξευτές πυραύλων και drones, καθώς και δίκτυα επικοινωνιών. Στόχος, όπως αναφέρθηκε μέσω X, ήταν να περιοριστεί η δυνατότητα του Ιράν να επιτίθεται σε εμπορικά πλοία και πληρώματα στο Στενό του Ορμούζ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις ΗΠΑ, ασκώντας πίεση στο Ιράν ώστε να «προστατευτεί η διεθνής ναυσιπλοΐα» στην περιοχή.
Δηλώσεις Τραμπ για τους νεκρούς στρατιώτες
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη λύπη του για τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο με το Ιράν, δηλώνοντας πως «νιώθουμε πολύ άσχημα» για την απώλειά τους. «Νιώθουμε πολύ άσχημα, γι’ αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους, αυτούς τους σπουδαίους πατριώτες… που αγωνίζονται εκεί έξω για να μην μπορεί το Ιράν να έχει πυρηνικά όπλα», είπε στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Σύμφωνα με την CENTCOM, ένας στρατιωτικός σκοτώθηκε στο βόρειο Ιράκ το Σάββατο, ενώ δύο ακόμη έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιθέσεων στην Ιορδανία την Παρασκευή. Ο Τραμπ, αμέσως μετά την ανακοίνωση για την ένατη συνεχόμενη νύχτα επιθέσεων κατά του Ιράν, επαίνεσε την αμερικανική στρατιωτική δύναμη.








