Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ιράν, εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο CNBC δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «ισχυρή διαπραγματευτική θέση» και ότι οι συνομιλίες εξελίσσονται «πολύ επιτυχημένα». Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι τελικά θα επιτευχθεί «μια σπουδαία συμφωνία».

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός κατά του Ιράν «ήταν επιτυχημένος», ενώ διαμήνυσε στο θέμα της εκεχειρίας ότι «δεν υπάρχει πολύς χρόνος» και ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμεί την παράτασή της.

«Το Ιράν πρέπει να δείξει σωφροσύνη και κοινή λογική», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «οι συνομιλίες στο Ισλαμαμπάντ είναι η μόνη διέξοδος πριν πέσουν οι βόμβες». «Η προθεσμία της Τετάρτης είναι οριστική», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι «δεν θέλω να παρατείνω την εκεχειρία».

Νωρίτερα σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε μέσω του Truth Social κατηγόρησε το Ιράν ότι έχει παραβιάσει πολλές φορές την κατάπαυση του πυρός, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.

Η κατάπαυση του πυρός που ισχύει προσωρινά στη Μέση Ανατολή λήγει αύριο Τετάρτη (22.04.2026), με τον Αμερικανό πρόεδρο να εξαπολύει σκληρή κριτική κατά του Ιράν όχι μόνο για την εκεχειρία, αλλά και για το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Η Τεχεράνη έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες, εάν δεν αρθεί ο ναυτικός αποκλεισμός που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ και, κατ’ επέκταση, στα ιρανικά λιμάνια.

Παράλληλα, η Ισλαμική Δημοκρατία επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» της, υπογραμμίζοντας ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτο. Ζητά επίσης την αποδέσμευση των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων (assets) που διατηρεί στο εξωτερικό, κυρίως στο Κατάρ.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους να αποκτήσουν τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν – τα οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσει η Ρωσία – καθώς και να διασφαλίσουν την ελεύθερη και ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο επιβολής τελών διέλευσης.

Διπλωματικό θρίλερ σε εξέλιξη

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα βρεθεί στο Ισλαμαμπάντ, όμως ακόμα η αντίστοιχη του Ιράν δεν επιβεβαιώνει την παρουσία της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στη στρατηγική των απειλών, με τις δύο πλευρές να αναζητούν μία συμφωνία που θα μπορέσουν να διαχειριστούν στο εσωτερικό των χωρών τους. Κανείς δεν θέλει να δείξει ότι υποχώρησε στον βωμό της ειρήνης.

Τα τρία σημεία που συνεχίζουν να μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις, είναι η τύχη των αποθεμάτων του ουρανίου που διαθέτει το Ιράν, οι περιορισμοί στον εμπλουτισμό του που ζητούν οι ΗΠΑ και το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.

Σύμφωνα με το CNN οι δύο πλευρές έφτασαν κοντά σε συμφωνία πριν από λίγες μέρες, όμως η διαχείριση του Ντόναλντ Τραμπ πήγε τις συνομιλίες πίσω:

«Καθώς πλησίαζε το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ και το Ιράν φαίνονταν να πλησιάζουν σε μία συμφωνία για τον τερματισμό του επτά εβδομάδων πολέμου. Τότε, ο πρόεδρος Τραμπ φάνηκε να προσπαθεί να διαπραγματευτεί μέσω του Τύπου. Ισχυρίστηκε ότι το Ιράν είχε συμφωνήσει σε μία σειρά από όρους που όμως τότε δεν είχαν ακόμη οριστικοποιηθεί. Αποτέλεσμα ήταν Ιρανοί αξιωματούχοι να απορρίψουν δημοσίως πολλούς από αυτούς τους ισχυρισμούς και να αρνηθούν ότι προετοιμάζονται για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών».

Επί του παρόντος ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς αναμένεται να φτάσει στο Ισλαμαμπάντ, την ώρα που η κατάπαυση του πυρός θα εκπνέει. Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, που καλείται να πάει στην πρωτεύουσα του Πακιστάν για λογαριασμό της Τεχεράνης, δεν κάνει γνωστές τις προθέσεις του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ντόναλντ Τραμπ λέει σε συνεργάτες του πως δεν θα επεκτείνει την κατάπαυση του πυρός.

Στο περιθώριο του διπλωματικού θρίλερ, ο αμερικανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από την περιπολία του ιρανικού πλοίου που κατάσχεσε, την ώρα που το Ιράν ζητά την άμεση απελευθέρωση του πληρώματος.

Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παρακολουθεί με προσοχή και η Ευρώπη.

Στις διεθνείς αγορές επικρατεί στασιμότητα, με το πετρέλαιο Brent να πωλείται στα 94,5 δολάρια το βαρέλι και το αργό στα 86,5 δολάρια, με μείωση 1% σε σχέση με χθες. Η ομαλοποίηση πάντως θα απαιτήσει πολύ χρόνο, ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία.

Το μέτωπο του Λιβάνου

Στο Λίβανο, οι δυνάμεις του IDF βρίσκονται σε επιφυλακή και προειδοποιούν:

«Οι πολίτες του Λιβάνου να μην κινηθούν νότια της γραμμής των χωριών που φαίνονται και των περιχώρων τους που φαίνονται στον χάρτη. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η προσέγγιση στην περιοχή του ποταμού Λιτάνι, του Γουάντι Σαλχάνια και του Σαλούκι».

Στις δηλώσεις μελών της Χεζμπολάχ και στελεχών της ισραηλινής κυβέρνησης, αποτυπώνεται η ένταση και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν την έκβαση ενός πολέμου που μετρά 53 μέρες και έχει αλλάξει την καθημερινότητα και στην Ελλάδα. Το διπλωματικό θρίλερ στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.