Χειμωνιάτικο από το Σάββατο το σκηνικό του καιρού, καθώς ψυχρές αέριες μάζες από τα βορειοανατολικά αναμένεται να ρίξουν αισθητά τη θερμοκρασία. To τι ακριβώς καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν περιγράφει σε ανάρτησή του υπό τον τίτλο «Έρχεται κρύο αλλά με κατά κανόνα επιλεκτικές και ασθενείς χιονοπτώσεις» ο Γιάννης Καλλιάνος.

Όπως αναφέρει «από το Σάββατο 17 Ιανουαρίου έως και τουλάχιστον την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, η χώρα μας θα εισέλθει σε περίοδο πιο καθαρά χειμωνιάτικων συνθηκών, αφού ψυχρές αέριες μάζες από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα θα κινηθούν νοτιοδυτικότερα και θα επηρεάσουν την περιοχή μας».

Αναλυτικά όσα αναφέρει: 

Από το Σάββατο 17 Ιανουαρίου έως και τουλάχιστον την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, η χώρα μας θα εισέλθει σε περίοδο πιο καθαρά χειμωνιάτικων συνθηκών, αφού ψυχρές αέριες μάζες από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα θα κινηθούν νοτιοδυτικότερα και θα επηρεάσουν την περιοχή μας.

Η μεταβολή αυτή θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη σταδιακή αλλά αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία κατά μέσο όρο θα φτάσει τους 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις σημερινές τιμές, όπου σήμερα καταγράφονται αρκετά υψηλές για την εποχή μέγιστες θερμοκρασίες.

Άνεμοι :

✔ Καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι :

– Στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7 μποφόρ

– Τοπικά ενδέχεται να αγγίξουν και τα 8 μποφόρ

Οι άνεμοι αυτοί θα ενισχύουν σημαντικά την αίσθηση του ψύχους.

Χιονοπτώσεις – Τι να περιμένουμε :

🔹 Το σύστημα δεν διαθέτει τη δυναμική για πυκνές και εκτεταμένες χιονοπτώσεις.

🔹 Οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλωθούν θα είναι :

* Επιλεκτικές

* Κατά κανόνα ασθενείς

* Κυρίως πρόσκαιρες

Περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο :

– Τμήματα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

– Περιοχές της Θεσσαλίας

– Κεντρική και Ανατολική Στερεά

– Εύβοια – Σποράδες

– Ανατολική και Βορειοανατολική Πελοπόννησος

– Βόρειο και Βορειοανατολικό Αιγαίο

– Κυκλάδες

– Κρήτη

✔ Στις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές αυτών των περιοχών αναμένονται τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης.

✔ Στα ορεινά και ημιορεινά, περίπου πάνω από τα 500 μέτρα υψόμετρο, θα σημειώνονται πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις.

Στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, τα υψόμετρα χιονόπτωσης ενδέχεται τοπικά να κατέβουν στα 100-200 μέτρα (από το Θερμαικό και Δυτικότερα ή στη Νότια Χαλκιδική) ωστόσο και εκεί τα φαινόμενα θα είναι εξασθενημένα. Επίσης στη Θεσσαλία, στις Σποράδες και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο κατά διαστήματα θα χιονίσει τοπικά χαμηλά, πάνω από τα 200-300 μέτρα. Ειδικά στο Βορειοανατολικό Αιγαίο πιθανότατα και χαμηλότερα, τοπικά.

Δεν αναμένονται εκτεταμένες χιονοστρώσεις και κατά συνέπεια δεν προβλέπονται γενικευμένα προβλήματα.

Μια μικρή επιφύλαξη χρειάζεται μόνο σε πολύ ορεινά τμήματα, όπου ενδεχομένως να απαιτηθούν αλυσίδες.

Για την Αττική :

Από το Σάββατο έως και την Τρίτη η Αττική μπαίνει σε φάση πιο χειμωνιάτικων συνθηκών, με :

* Δυνατό βορειοανατολικό άνεμο

* Πτώση της θερμοκρασίας

* Τοπικές βροχές κατά διαστήματα, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού (ίσως και σε υπόλοιπα τμήματα)

Χιονοπτώσεις :

– Θα είναι επιλεκτικού χαρακτήρα

– Περίπου πάνω από τα 400–500 μέτρα υψόμετρο

– Κυρίως στα κεντροβόρεια τμήματα του νομού

– Ασφαλώς χωρίς να δημιουργούν προβλήματα

– Πιθανές χιονοστρώσεις θα υπάρξουν σε μεγάλα υψόμετρα σε Πάρνηθα, Πεντέλη (ίσως Υμηττό) ή Κιθαιρώνα

Θερμοκρασίες για στην Αττική :

– Σάββατο : έως 12°C

– Κυριακή : έως 8–9°C

– Δευτέρα : ‘εως 7–8°C

– Τρίτη : έως 10°C

Από την Τετάρτη υπάρχει τάση σταδιακής ανόδου της θερμοκρασίας αλλά αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.

Ελάχιστες θερμοκρασίες – Ισχυρός παγετός :

Το κρύο δεν θα αφορά μόνο τις μέγιστες, αλλά προφανώς κατά βάση και τις ελάχιστες θερμοκρασίες :

* Κυριακή πρωί :

έως -5°C, -6°C, -7°C στα ορεινά της Βόρειας ηπειρωτικής χώρας

* Δευτέρα πρωί :

-6°C έως -8°C στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας ηπειρωτικής χώρας

* Τρίτη πρωί :

Πιθανώς -8°C έως -10°C στα ορεινά της Βόρειας ηπειρωτικής χώρας

Συμπεράσματα :

✔ Έρχεται αισθητό κρύο και τοπικά παγωνιά (ισχυρός παγετός),

✔ με ισχυρούς ανέμους που θα αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ,

✔ αλλά χωρίς δυναμικά επεισόδια χιονοπτώσεων, οι οποίες ναι μεν θα υπάρξουν αλλά κατά κανόνα δεν θα προβληματίσουν.

Άρα ο χειμώνας θα επιστρέψει για λίγες ημέρες, χωρίς όμως ακραίες καταστάσεις ή εκτεταμένα προβλήματα.

 Μια απαραίτητη επισήμανση :

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται -ίσως ως αποτέλεσμα συνεχόμενων αστοχιών- μια πρόσκαιρη προσπάθεια από ορισμένα sites και προγνώστες του διαδικτύου να εμφανιστούν πιο ήπιοι στους τίτλους και στις διατυπώσεις τους.

Μην μπερδεύεστε. Είναι κλεισμένοι προσωρινά στον εαυτό τους αλλά επειδή γρήγορα ξεχνιέται τι έχει πει ο καθένας μας, γρήγορα θα ξαναπάρουν τα πάνω τους. Η δραματοποίηση και η τρομολαγνεία στον καιρό είναι μια χρόνια «ασθένεια» που δύσκολα περιορίζεται, γιατί δεν βασίζεται στην επιστήμη αλλά στα κλικ, στη διάθεση προβολής και στον φόβο.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φιλτράρετε όσα διαβάζετε και να ενημερώνεστε μόνο από έγκυρες, επιστημονικά τεκμηριωμένες πηγές και από δημόσιους φορείς, χωρίς υπερβολές και χωρίς σενάρια καταστροφής που δεν στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα.

Τσατραφύλλιας: «Κλείδωσε τετραήμερο ουκρανικό ψύχος»

«Αλλάζει από αύριο το σκηνικό του καιρού στη χώρα μας με πτώση της θερμοκρασία , βοριάδες και χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα» αναφέρει σε δικιά του ανάρτηση ο Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Στην καρδιά του χειμώνα μια τέτοια καιρική εξέλιξη κάθε άλλο παρά αφύσικη δεν είναι.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ψυχρής εισβολής η οποία μας έρχεται απο την περιοχή της Ουκρανίας είναι:

  • Η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο θα είναι της τάξης των 10 βαθμών.
  •  Οι βοριάδες θα πνέουν θυελλώδεις 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο από το Σάββατο μέχρι την Τρίτη και ανατολικοί τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Ιόνιο με την ίδια ένταση.
  • Τα χιόνια τα οποία γενικά δεν θα είναι πολλά, θα απασχολήσουν τα ορεινά της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερέας ,της Εύβοιας, της Α-ΒΑ Πελοπόννησο, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Παροδικά θα φτάσουν μέχρι τα 500μέτρα στις κεντροβόρειες περιοχές.

Αττική : Η θερμοκρασια θα κυμανθεί από 3 -11 °C στα πεδινά. Οι βοριάδες Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις στα ανατολικά του νομού.Βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά.Λίγα χιόνια μέχρι τα 500 μέτρα.Χωρίς προβλήματα χιονοστρώσεων.

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.