Η απάντηση της Τεχεράνης θα έρθει «στον κατάλληλο χρόνο και με την κατάλληλη μορφή», διαβεβαίωσε χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγκερί Κάνι – είναι και αυτή η αγωνιώδης αναμονή που επιβάλλει το Ιράν στο Ισραήλ αλλά και στον κόσμο ολόκληρο μέρος της εκδίκησής του για το ταπεινωτικό διπλό ισραηλινό χτύπημα της περασμένης εβδομάδας στην Τεχεράνη και στη Βηρυτό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ, Ισμαήλ Χανίγια, και του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς, Φουάντ Σουκρ, αντίστοιχα.

Πηγές «κοντά στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες» έλεγαν στο Al Arabiya πως η ιρανική απάντηση καθυστέρησε εξαιτίας της προγραμματισμένης για χθες συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, και πιθανόν να πραγματοποιηθεί σήμερα ή αύριο. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θεωρεί ότι το να αποφύγει τον πόλεμο και να προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει την ειρήνη και την ασφάλεια παγκοσμίως είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της» διαβεβαίωσε από την πλευρά του τηλεφωνικά τον Εμανουέλ Μακρόν ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν – για να προσθέσει εντούτοις πως το Ιράν «δεν θα παραμείνει ποτέ σιωπηλό μπροστά στις παραβιάσεις των συμφερόντων και της ασφάλειάς» του.

Μέσα σε όλον αυτόν τον ζόφο, η δήλωση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, πως «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ» στη διασφάλιση μιας συμφωνίας εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που θα περιλαμβάνει και την απελευθέρωση ομήρων, ήρθε να ρίξει λίγο φως. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες να αποτρέψουν έναν καταστροφικό περιφερειακό πόλεμο συνδυάζοντας αποτροπή και διπλωματία, ενισχύοντας τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή, απαιτώντας δημοσίως από το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση» και παράλληλα εντείνοντας την πίεση για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Γνωρίζουν όμως και οι ίδιες πόσο πιο δύσκολη έκανε την εξίσωση η εκλογή του σκληροπυρηνικού Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, του αρχιτέκτονα της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Νότιο Ισραήλ, του υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενου του Ισραήλ, στη θέση του δολοφονημένου Ισμαήλ Χανίγια, ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. Αν ο Χανίγια ενσάρκωνε το «διπλωματικό πρόσωπο» της οργάνωσης, ο Σινουάρ, ο οποίος φέρεται να κρύβεται εδώ και εννέα μήνες μέσα στα τούνελ της Χαμάς στη Γάζα, ενσαρκώνει την αδιαλλαξία της. «Ο άνθρωπος είναι τρομοκράτης. Εχει πολύ αίμα στα χέρια του» δήλωσε ο Κίρμπι. Παράλληλα ωστόσο ο ίδιος αναγνώρισε τον κεντρικό ρόλο του Σινουάρ στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων. «Ηταν πάντα ο κύριος υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών» επισήμανε. «Και ως ο κύριος υπεύθυνος λήψης αποφάσεων, πρέπει να αποφασίσει… Πρέπει να αποδεχτεί τη συμφωνία». Το ίδιο πρέπει βέβαια να κάνει και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου – ο οποίος όμως πάρα πολύ δύσκολα θα δεχθεί την οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, συμφωνία με αυτόν που αποκαλεί εδώ και μήνες «μελλοθάνατο».

Η εκλογή του Σινουάρ

Η εκλογή του Σινουάρ στη θέση του Χανίγια ενθουσίασε τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι, εξόργισε το Ισραήλ και θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές μια επιβεβαίωση της περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης που φέρνει η βία. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, διαβεβαίωσε πως τον περιμένει μια θέση «δίπλα σε εκείνη του Μοχάμεντ Ντέιφ [τον επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς που σκοτώθηκε σύμφωνα με το Ισραήλ σε επιδρομή του τον Ιούλιο] και των υπόλοιπων τρομοκρατών της 7ης Οκτωβρίου» – επισήμως το Ισραήλ εξακολουθεί να μην έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Χανίγια. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, προειδοποίησε χθες τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ότι μπορεί «να παρασύρει τον Λίβανο στο να πληρώσει ένα πολύ βαρύ τίμημα». «Δεν φαντάζονται τι θα μπορούσε να συμβεί» πρόσθεσε ο Γκάλαντ. «Αν δουν μια φωτογραφία της Γάζας, θα καταλάβουν».

Μιλώντας στον γνωστό αρθρογράφο της «Washington Post» Ντέιβιντ Ιγκνάτιεφ αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξέφρασαν την εκτίμηση πως σε ό,τι αφορά το Ιράν οι προσπάθειες του Μπάιντεν ίσως να αποδίδουν και η Τεχεράνη ενδεχομένως να αναθεωρεί τα σχέδιά της για σημαντικά αντίποινα στο Ισραήλ, άλλωστε ο Χανίγια δεν σκοτώθηκε τελικά με πύραυλο αλλά με κρυμμένο εκρηκτικό μηχανισμό, άλλη απάντηση θα απαιτούσε το πρώτο, άλλη επιβάλλει το δεύτερο.