Νέες λεπτομέρειες για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με θύτη τον γνωστό δικηγόρο Απόστολο Λύτρα έρχονται στο φως, την ώρα που η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους έχει προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και παρέμβαση του Άρειου Πάγου.

Ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος παρά τον κακουργηματικό χαρακτήρα και την ιδιαίτερη βαρύτητα της πράξης που καθ’ ομολογία τέλεσε. Ανακρίτρια και εισαγγελέας, έκριναν ότι δεν είναι ύποπτος  τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Έλαβαν υπόψη ότι ο κ. Λύτρας ομολόγησε την βίαιη πράξη του, δήλωσε μετανιωμένος και ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη.

Ρόλο έπαιξε και η κατάθεση του θύματος, ότι ο άγριος ξυλοδαρμός έγινε για πρώτη φορά και ουδέποτε είχε συμβεί κάτι στο παρελθόν, όπως και την κατάθεση της πρώην συζύγου του δικηγόρου  η οποία τον είχε καταγγείλει στο παρελθόν, ωστόσο όταν έγινε η δίκη αυτή ανακάλεσε.

«Είχε προηγηθεί λεκτική, ψυχολογική, κρυφή βία»

Ειδικοί ωστόσο θεωρούν ότι για να φτάσει κάποιος στο σημείο να ασκήσει σωματική βία, σίγουρα έχει ασκήσει πριν, άλλες μορφές βίας.

«Ένας άνθρωπος που είναι βίαιος και γίνεται κακοποιητής, για να μιλήσουμε για θεραπεία, πάει να πει ότι χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος γιατί από πίσω υπάρχει ένα τραύμα το οποίο είναι βαθύ. Δεν είναι μια παρορμητική συμπεριφορά, δε συνέβη ξαφνικά, από πίσω πάει να πει ότι έχω οικειοποιηθεί τη βία», είπε στο MEGA, η ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη.

«Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι σκοτάδια κουβαλάει ο καθένας. Δεν είναι απλή η θεραπεία σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει καταγράψει τη βία σαν τρόπο διαφυγής και λειτουργίας. Τις περισσότερες φορές, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να αναγνωρίσω ότι έχω αυτήν τη διαταραχή και αυτό το τραύμα, να αναγνωρίσω ότι τελικά είναι πρόβλημα και δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί απλά να διορθωθεί και εφόσον μπω και αποφασίσω συνειδητά να ακολουθήσω μια θεραπευτική διαδικασία, ανάλογα θα πρέπει να κατανοήσω ότι θα πρέπει να λειτουργεί αυτή η θεραπεία σε δύο επίπεδα», τόνισε η ψυχολόγος.

«Μιλάμε για ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, για μια πολύ βαθιά θεραπεία διότι είναι μια συμπεριφορά που από πίσω κρύβει βαθύ, χρόνιο τραύμα. Για να φτάσει στο σημείο της σωματικής βίας, σίγουρα θα έχει προηγηθεί λεκτική, ψυχολογική, κρυφή βία. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για μία μεμονωμένη περίπτωση. Η βία λειτουργεί κλιμακωτά. Σίγουρα θα έχουν προηγηθεί και άλλες μορφές βίας», σημείωσε η κ. Κανδαράκη.

«Υπέρμετρη η ζήλια του – Της έβγαλε τα μαλλιά μαζί με το δέρμα»

Για υπέρμετρη ζήλια του Απόστολου Λύτρα προς τη σύζυγό του, έκανε λόγο ο αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κύριος Μπαλάσκας αποκάλυψε πως εντοπίστηκαν τούφες από τα μαλλιά της συζύγου του κύριου Λύτρα μαζί με… δέρμα, ενδεικτικό της μανίας της επίθεσης του ποινικολόγου κατά της συζύγου του.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα χτυπήματα του Απόστολου Λύτρα προς τη σύζυγό του θα μπορούσαν ακόμα να αποβούν και μοιραία ενώ η γυναίκα ήταν σε εξαιρετικά κακή κατάσταση όταν έφτασαν στο νοσοκομείο.

«Το θύμα πρέπει να προστατευθεί»

Από την πλευρά της και αναφερόμενη στο θέμα, η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά, σημειώνει:

«Η κατηγορία που αποδίδεται είναι πάρα πολύ βαριά, διότι μιλάμε για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Εδώ πέρα έχουμε να κάνουμε με ένα κακούργημα. Ελέγχονται δικαστικοί λειτουργοί για την απόφαση αυτή (σ.σ. μη προφυλάκισης) διότι προφανώς δεν προβλέπεται ποινική διαμεσολάβηση στα κακουργήματα και ειδικότερα όταν υπάρχει κίνδυνος ζωής. (…) Όταν λέμε ότι θα θεραπευτεί, το πρωταρχικό μας ζήτημα αυτήν την στιγμή δεν είναι η θεραπεία. Θεραπευτικά και αναμορφωτικά μέτρα επιβάλλονται στους ανήλικους. Δε μιλάμε εδώ για ανήλικο. Το πρωταρχικό κομμάτι θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι η πλήρης απόδοση ευθυνών».

Η ίδια σημειώνει ότι βασικό είναι να προστατευθεί το θύμα. «Δεν προκύπτει κάποια ενοχή από προηγούμενη υπόθεση, οπότε εξετάζεται το μεμονωμένο περιστατικό. Ένα τέτοιο περιστατικό δεν είναι επαρκές για να προστατευτεί το θύμα και ενδεχομένως άλλα θύματα; Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε ένας ποινικολόγος. Όλοι ελεγχόμεθα».

Στο Α.Τ στην Ομόνοια για το Panic button η 37χρονη

Η δικηγόρος, σύζυγος του Απόστολου Λύτρα που ξυλοκοπήθηκε άγρια από εκείνον, βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ενώ είναι ακόμη φοβισμένη καθώς φέρεται να ζήτησε την παρουσία περιπολικού έξω από το σπίτι της και για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Μάλιστα σήμερα (στις 12:00), είχε ραντεβού με τον διοικητή του Α.Τ Ομονοίας, για να εγκαταστήσει στο κινητό της το Panic button.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον Απόστολο Λύτρα είναι υποχρέωση μετοίκησης από το κοινό σπίτι, όπου διέμενε με τη σύζυγό του, απαγόρευση να την πλησιάζει και υποχρέωση να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.