Εν αρχή ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη λειτουργία θαλάσσιων περιβαλλοντικών πάρκων. Στη συνέχεια, μάθαμε ότι στο τουρκικό σχολείο, όπου διδάσκεται με αυστηρότητα το εθνικό αφήγημα, θα ενταχθεί στην ύλη η θέση για τη Γαλάζια Πατρίδα – το αναθεωρητικό και αλυτρωτικό δόγμα της τουρκικής γεωπολιτικής σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου καθώς και της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Η Τουρκία δέσμευσε μια περιοχή στο Αιγαίο για τη διεξαγωγή μεγάλης ναυτικής άσκησης. Τέλος, τις προάλλες, απροσδόκητα, λίγες μόνο μέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία του Κυριάκου Μητσοτάκη, εγκαινιάστηκε η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ολα αυτά κάνουν την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού δύσκολη – και πάντως αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Είναι φως φανάρι ότι ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, πιθανόν μετά τη ματαίωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, επιστρέφει στον περίφημο ανατολίτικο απομονωτισμό και ανακινεί τη σκληρή γραμμή που θέλει την Τουρκία περιφερειακή δύναμη. Η απόλυτη θέση του απέναντι στο Ισραήλ και η ανοιχτή στήριξή του στη Χαμάς, χωρίς καν να κάνει λόγο στη βαρβαρότητα της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου, στερούν από την Τουρκία τη δυνατότητα ανοιγμάτων προς την Αμερική και γενικότερα προς τη Δύση, ενώ και στο εσωτερικό ο θρίαμβος του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη και των αντίπαλων δημάρχων στις άλλες μεγάλες δυτικές πόλεις θέτουν σε αμφισβήτηση τις πολιτικές του. Μοιραίο είναι, σε μια τέτοια συγκυρία, να την πληρώσει η ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Βεβαίως, η Αθήνα δεν είναι αφελής. Εξαρχής γνώριζε την πιθανότητα το ελληνοτουρκικό ειδύλλιο να έχει κάποια στιγμή ένα τέλος – αλλά από τη στιγμή που η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η ελληνική πλευρά έλπιζε ότι κάτι τέτοιο θα αργήσει, αφού φαινόταν ότι υπερίσχυε ο δυτικός προσανατολισμός της χώρας, η σαφής δηλαδή επανένταξη της χώρας στη στρατηγική του δυτικού κόσμου. Ο έλληνας Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν είμαστε αφελείς με την Τουρκία, γι’ αυτό άλλωστε συνεχίστηκαν όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα καθώς και η επέκταση του φράχτη στον Εβρο.

Στην Αθήνα πάντως πρέπει να εξεπλάγησαν, αν δεν αιφνιδιάστηκαν, τουλάχιστον από την εσπευσμένη εξέλιξη με τη Μονή της Χώρας – κι ίσως γι’ αυτό η αντίδραση άργησε αρκετές ώρες, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει μια διπλωματικά ήπια αποδοκιμασία της τουρκικής μεθόδευσης (μίλησε για «εντελώς αχρείαστη» κίνηση). Προφανώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στη στρατηγική της διευθέτησης, θα αναδείξει τα οφέλη από την τήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία στο Μεταναστευτικό (που έχει μειώσει τη μεταναστευτική πίεση και στο Αιγαίο και στον Εβρο) καθώς και από την τουριστική βίζα για επίσκεψη τούρκων πολιτών στα ελληνικά νησιά και ενδεχομένως θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της λεγόμενης «θετικής ατζέντας».

Προφανώς, η θετική ατζέντα μας βολεύει. Ενάμισης χρόνος χωρίς παραβιάσεις στο Αιγαίο είναι κερδισμένος χρόνος για ειρηνικά έργα. Ωστόσο, η χώρα μας δεν έχει ψευδαισθήσεις. Θέλουμε την ησυχία και την καλή γειτονία, αλλά συνεχίζουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο – και ασφαλώς δεν αποδεχόμαστε μονομερείς ενέργειες σε βάρος ελληνικών συμφερόντων. Ευνοούμε τη συνεννόηση, αλλά είμαστε και προετοιμασμένοι για υπονόμευσή της από τους γείτονες.

Την επόμενη Δευτέρα θα ξέρουμε αν θα έχουμε στο Αιγαίο ήρεμα νερά και αυτό το καλοκαίρι.

Αγκαλιές και φιλιά

Η φωτογραφία που δημοσιεύεται πάνω από αυτό το σημείωμα, λίγο θολή, είναι στοπ καρέ από αποκλειστικό βίντεο που προβλήθηκε στο κερκυραϊκό κανάλι Corfu Channel. Ο εναγκαλισμός που απαθανατίζει είναι ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, και τον μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, την Κυριακή του Πάσχα. Ναι, είναι ο άνθρωπος που εν μέσω πανδημίας και ενώ υπήρχε απαγόρευση επέλεξε, την Κυριακή των Βαΐων το 2020, να κάνει λιτανεία στον Αγιο Σπυρίδωνα – διώχθηκε για πλημμέλημα και τελικά αθωώθηκε, επειδή το δικαστήριο αποδέχτηκε ότι ήταν λιτανεία με κλειστές θύρες.

Του Κώστα Σκλαβενίτη

Και είναι ο άνθρωπος που έχει απαγορεύσει στους βουλευτές οι οποίοι ψήφισαν τον νόμο για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών να έρχονται στην εκκλησία του. Μάλιστα, στην Ανάσταση, έβγαλε πύρινο λόγο και, παρουσία του Κασσελάκη, μιλούσε αγενώς κατά των σαρκικών απολαύσεων – ο τοπικός βουλευτής Αλέξανδρος Αυλωνίτης για αυτή τη στάση τον έχει χαρακτηρίσει ακραίο. Μια ημέρα μετά, όμως, σε μυστική συνάντηση που αποκάλυψε το κανάλι, ακολούθησαν αγκαλιές και φιλιά με έναν δεδηλωμένο γκέι, μάλιστα παντρεμένο.

Ασυνέπεια; Υποκρισία; Μη βιάζεστε. Είναι οι μικρές στοχαστικές προσαρμογές που υπηρετούν μια πιο αποφασιστική συνέπεια, έναν μεγαλύτερο στόχο: ας πούμε έναν αντισυστημικό στόχο, στον οποίο φαίνεται ότι συμφωνούν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο μητροπολίτης.