Μετά την εξάντληση της υπομονής του Κατάρ μαζί της για την άτεγκτη στάση της στο θέμα των ομήρων, το πολιτικό τίμημα του οποίου πληρώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ίδιο το Κατάρ, η ηγεσία της Χαμάς ψάχνει, όπως όλα δείχνουν, τόπο για να μετακομίσει προτού εκδιωχθεί από την Ντόχα. Αυτό φαίνεται να ήταν στο επίκεντρο των πολύωρων διαπραγματεύσεων του ηγέτη της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα.

Η συνάντηση προβλήθηκε πολύ στα διεθνή ΜΜΕ, ωστόσο στο Ισραήλ δεν έλαβε την προσοχή την οποία ίσως να ανέμενε κανείς αρχικά, αφού η εδώ ηγεσία υποβαθμίζει τις προσπάθειες της Χαμάς να αποβάλει σταδιακά την εικόνα τρομοκρατικής οργάνωσης και να ενδυθεί έναν πολιτικό μανδύα, διαγράφοντας έτσι τις διαχρονικές της εγκληματικές ενέργειες και ενισχύοντας την προσπάθειά της να πάρει ό,τι μπορεί σε ρόλο εκπροσώπου των Παλαιστινίων εις βάρος και της Παλαιστινιακής Αρχής. Μια προσπάθεια βέβαια την οποία η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε συνδράμει τα μέγιστα στο παρελθόν.

Το ενδεχόμενο μετοίκησης της ηγεσίας της Χαμάς στην Τουρκία δεν πρέπει ωστόσο να εξάγεται ως δεδομένο από το ταξίδι και από τη θέρμη με την οποία η αντιπροσωπεία έτυχε υποδοχής από τον τούρκο πρόεδρο. Κι αυτό διότι κρίνεται αμφίβολο η Αγκυρα να θέλει να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα το οποίο σίγουρα δεν προσφέρει την πολυτέλεια της ανέξοδης ρητορικής στήριξης της Χαμάς στο όνομα των παλαιστινιακών συμφερόντων, στην οποία έχει συνηθίσει να λειτουργεί η Αγκυρα προκειμένου να κερδίζει ερείσματα στους Αραβες.

Πού το πάει η Αγκυρα;

Παρ’ όλα αυτά, πληροφορίες χθες βράδυ οι οποίες έφεραν τον Ερντογάν να ακυρώνει το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον μαζί και την πρώτη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Μπάιντεν, ως αντίδραση για την έγκριση της βοήθειας ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, θέτουν εκ των πραγμάτων το ερώτημα μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η Τουρκία τραβώντας το σχοινί στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Και αυτό δεν μπορεί παρά να αγγίζει και το ζήτημα των ορίων της στήριξής της προς τη Χαμάς.

Σκληρό μήνυμα Νετανιάχου

Στο ίδιο το Ισραήλ, η βία συνεχίζεται. Παρόλο που στη Γάζα και στα σύνορα με τον Λίβανο η κατάσταση δεν δείχνει να αλλάζει και οι εχθροπραξίες παραμένουν στους «συνηθισμένους» ρυθμούς των τελευταίων ημερών, η εικόνα στη Δυτική Οχθη είναι διαφορετική. Επιθέσεις Παλαιστινίων, επιδρομές του ισραηλινού στρατού και διάφορα άλλα περιστατικά του τελευταίου 24ώρου δείχνουν πως, έστω και προσωρινά, η Δυτική Οχθη μπαίνει στο προσκήνιο εκτοπίζοντας έτσι τη Γάζα και ειδικά τη Ράφα στην οποία το Ισραήλ προετοιμάζει, όπως όλα δείχνουν, το επόμενο βήμα του πολέμου.

Τούτου λεχθέντος, η Ράφα δεν απολαμβάνει στιγμές ηρεμίας καθώς και εκεί υπάρχουν χτυπήματα εναντίον θέσεων της Χαμάς, τα οποία όμως προκαλούν σοβαρές απώλειες ανάμεσα στους αμάχους.

Την ίδια ώρα, το μήνυμα Νετανιάχου με αφορμή το εβραϊκό Πάσχα, το οποίο άρχισε σήμερα, εντείνει τις ανησυχίες αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε «οδυνηρά πλήγματα» στη Χαμάς, μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι.