Όταν κλείνουμε ραντεβού για μια νέα δουλειά το άγχος μάς κυριεύει. Στην σκέψη δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε και μερικές φορές ξεχνάμε σημαντικά πράγματα. Η γλώσσα γίνεται κόμπος και μια βουή υπάρχει στα αυτιά μας.

Ξαφνικά, έρχεται η δική μας σειρά και σκεφτόμαστε: «Τι να πω για μένα;»

Το άγχος που σχετίζεται με την παρουσίαση του εαυτού μας είναι συνηθισμένο και όχι αδικαιολόγητο. Τα μάτια και τα αυτιά όλων είναι πάνω μας. Το μυστικό για να συστηθούμε είναι να ακολουθήσουμε ένα απλό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει: Παρόν, παρελθόν και μέλλον.

Χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση, όχι μόνο θα παρουσιάσουμε τον εαυτό μας καλύτερα, αλλά θα απαλλαγούμε και από το άγχος.

Πώς να εντυπωσιάσεις στη συνέντευξη για δουλειά

1. Παρόν

Ξεκίνα με μια δήλωση σε ενεστώτα για να συστηθείς:

Χαίρομαι που σας γνώρισα όλους. Είμαι η Μαρία και είμαι software engineer. Στοχεύω στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του πελάτη.

Φυσικά, το τι θα μοιραστείς θα εξαρτηθεί από την κατάσταση και από το κοινό. Εάν δεν είσαι σίγουρη τι να μοιραστείς, το όνομα και ο τίτλος εργασίας σου είναι μια καλή αρχή. Εάν υπάρχει η ευκαιρία να δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες, μοιράσου ένα τρέχον project ή την τεχνογνωσία σου.

2. Το παρελθόν

Εδώ μπορείς να προσθέσεις δύο ή τρία σημεία που θα παρέχουν στους άλλους λεπτομέρειες σχετικά με το ιστορικό σου. Είναι επίσης η ευκαιρία σου να δημιουργήσεις αξιοπιστία. Λάβε υπόψη την εκπαίδευσή σου και άλλα διαπιστευτήρια, προηγούμενα έργα, εργοδότες και επιτεύγματα. Για παράδειγμα:

Το υπόβαθρό μου είναι στην επιστήμη των υπολογιστών. Πριν γίνω μέλος αυτής της ομάδας, εργάστηκα με μεγάλα δεδομένα για να εντοπίσω πληροφορίες για τους πελάτες μας στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Το περσινό project κέρδισε ένα βραβείο.

3. Μέλλον

Το τρίτο και τελευταίο μέρος είναι προσανατολισμένο στο μέλλον. Αυτή είναι η ευκαιρία σου να δείξεις ενθουσιασμό για αυτό που ακολουθεί.

Εάν βρίσκεσαι σε συνέντευξη για δουλειά, θα μπορούσες να μοιραστείς την προθυμία σου για ευκαιρίες στην εταιρεία.

Εάν βρίσκεσαι σε μια συνάντηση, θα μπορούσες να εκφράσεις ενδιαφέρον για το θέμα της συνάντησης. Εάν ξεκινάς ένα έργο με μια νέα ομάδα, θα μπορούσες να μιλήσεις για το πόσο ενθουσιασμένη είσαι ή να μοιραστείς τους στόχους σου για το έργο.