Η αντιπαλότητα του Ιράν με το Ισραήλ, που χρονολογείται από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 αλλά πέρασε σε άλλη διάσταση τις τελευταίες δύο εβδομάδες με το ισραηλινό πλήγμα στο προξενείο του Ιράν στη Συρία και την άνευ προηγουμένου απάντηση της Τεχεράνης, θέτει απέναντι τα οπλοστάσια των δύο χωρών που είναι από τα σημαντικότερα στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με τους «New York Times», ειδικοί λένε ότι κάποια από τα όπλα του Ιράν είναι πιο εξελιγμένα από οτιδήποτε είχε συναντήσει το Ισραήλ μέχρι τώρα σε έξι μήνες μάχης με τη Χαμάς και τους συμμάχους της στην περιοχή.

Το Ιράν διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα πυραυλικά οπλοστάσια στη Μέση Ανατολή και μάλιστα την τελευταία δεκαετία η χώρα έχει βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια των πυραύλων της, που, ενώ αποτελούν συμβατικά όπλα, αρκετοί από αυτούς θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικά φορτία εάν η Τεχεράνη αναπτύξει τέτοιου είδους όπλα. Σημαντικές είναι και οι ιρανικές εξαγωγές όπλων παγκοσμίως.

Η Τεχεράνη έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τα drones και την αεράμυνα και ενώ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της μεταφέρουν μικρότερα εκρηκτικά ωφέλιμα φορτία από τους πυραύλους και έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να αιωρούνται και να μετατοπίζουν στόχους. Οπως έγραψαν οι «Times of Israel», το πρόγραμμα αυτό του Ιράν ανησυχεί εδώ και καιρό τη Δύση.

Το ημιεπίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA ανέφερε εννέα τύπους ιρανικών πυραύλων ικανών να φτάσουν στο Ισραήλ. Μεταξύ αυτών, οι Sejil, Kheibar και ο Haj Qasem, που πήρε το όνομά του από τον διοικητή της δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού drone στη Βαγδάτη προ τετραετίας.

Σημαντικός παραγωγός drones, το Ιράν ανέφερε πέρυσι ότι είχε κατασκευάσει προηγμένο αυτοσχέδιο drone, το Mohajer-10, ενώ παρουσίασε αυτόν που αξιωματούχοι περιέγραψαν ως τον πρώτο εγχώριας κατασκευής υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σύμφωνα με την Ενωση Ελέγχου Οπλων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα την Ουάσιγκτον, οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς του Ιράν περιλαμβάνουν: Shahab-1, Zolfaghar, Shahab-3, Emad-1 και έναν πύραυλο υπό ανάπτυξη με εμβέλεια 2.000 χλμ.. Επίσης διαθέτει πυραύλους Κρουζ όπως τον Kh-55 και τον προηγμένο πύραυλο κατά πλοίων Khalid Farzh, που μπορεί να φέρει κεφαλή 1.000 κιλών.

Οπως έγραψε η «El Pais», το Ιράν διαθέτει συνολικά περισσότερους από 3.000 βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με εκτίμηση που κυκλοφόρησε το 2022 από την κεντρική διοίκηση του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ισραήλ από την άλλη πλευρά έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παραγωγό και εξαγωγέα όπλων, αλλά εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένο υλικό, ειδικά σε σχέση με τις δυνατότητες των αεροπορικών και ναυτικών του δυνάμεων. Ουσιαστικά όλα τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι αμερικανικής κατασκευής, με εξαίρεση ορισμένα γαλλικά ελικόπτερα.

Ανέβηκαν οι τόνοι

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», τους έξι μήνες των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας είχε αυξηθεί η πίεση στους συμμάχους του Ισραήλ να σταματήσουν να εξάγουν όπλα στον στρατό του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, που καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες του ισραηλινού στρατού, είχαν ανεβάσει τους τόνους.

Οι ΗΠΑ είναι, μακράν, ο κύριος εξαγωγέας όπλων στις IDF για περισσότερο από μισό αιώνα παρέχοντας ετησίως περίπου 3,3 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, την οποία χρησιμοποιεί η ισραηλινή κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει την αγορά όπλων από τη χώρα της Βόρειας Αμερικής. Από την αρχή της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, η Ουάσιγκτον δημοσιοποίησε την έγκριση δύο πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ. Σύμφωνα με έρευνα της «Washington Post», έχουν εκτελεστεί και άνω των 100 μυστικές επιχειρήσεις πώλησης όπλων στις IDF για τις οποίες δεν απαιτείται έγκριση από το Κογκρέσο.