Σε βαρύ κλίμα η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που μετέχουν στην Ομάδα της G7, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η συνεδρίαση κράτησε πάνω από δύο ώρες και ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ αλλά και έκκληση «για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης».

Όπως γνωστοποίησε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο X «με τους ηγέτες της G7, καταδικάσαμε ομόφωνα την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Όλα τα μέλη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά».

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα με την «κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου», να βρίσκονται στο τραπέζι σύμφωνα με την ανάρτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Οργάνου.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ηγήθηκε της συνεδρίασης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Η κοινή δήλωση

Στο τέλος της συζήτησης, οι ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση, τονίζοντας:

«Εμείς, οι ηγέτες της G7, καταδικάζουμε απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο την άμεση και πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ. Το Ισραήλ, με τη βοήθεια των εταίρων του, απέκρουσε την επίθεση.

Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξή μας προς το Ισραήλ και το λαό του και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την ασφάλειά του.

Με τις ενέργειές του, το Ιράν έκανε περαιτέρω βήματα προς την αποσταθεροποίηση της περιοχής και κινδυνεύει να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Σε αυτό το πνεύμα, απαιτούμε από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα τώρα και ως απάντηση σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες.

Θα ενισχύσουμε επίσης τη συνεργασία μας για τον τερματισμό της κρίσης στη Γάζα, μεταξύ άλλων, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε για την επίτευξη άμεσης και βιώσιμης εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, και παρέχοντας αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη».