O πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο ξεκαθάρισε ότι η Λευκορωσία δεν προτίθεται να μπει στον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς κάτι τέτοιο θα «έπαιζε το παιχνίδι του ΝΑΤΟ».

Ο Λουκασένκο παρόλο που έχει επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία ως εφαλτήριο για την Ουκρανία, έχει αποφύγει την άμεση εμπλοκή στον πόλεμο.

Η τοποθέτηση ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία και μια συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιανουάριο για την εδραίωση στενότερων οικονομικών δεσμών με τη Μόσχα έχουν πυροδοτήσει εικασίες ότι το Μινσκ θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Λουκασένκο δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ανάγκη» να συμμετάσχει στον πόλεμο.

«Κάνουν τα πάντα για να μας σύρουν σε έναν πόλεμο»

«Αυτές οι εκκλήσεις που προτρέπουν τη Λευκορωσία να εισέλθει στον πόλεμο στην Ουκρανία παίζουν το παιχνίδι του ΝΑΤΟ. Κάνουν τα πάντα για να μας σύρουν σε έναν πόλεμο», δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta.

Ακόμα ανέφερε και άλλους λόγους για να μην εισέλθει στον πόλεμο, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ότι το μέτωπο θα αυξανόταν κατά χιλιάδες χιλιόμετρα. «Θα πρέπει να κλείσουμε αυτό το μέτωπο αν μπούμε στον πόλεμο. Μπορούμε να το κάνουμε; Δεν μπορούμε».

«Αν συμμετείχαμε στις εχθροπραξίες, δεν θα άλλαζε τίποτα. Αυτοί (η Ουκρανία) έχουν οχυρώσει τα σύνορα με τη Λευκορωσία», δήλωσε. «Η Ουκρανία το ναρκοθέτησε και ανέπτυξε 120.000 στρατιώτες», προσέθεσε.

Όπως αναφέρει το Newsweek στις 6 Απριλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «δεν βλέπουμε κανένα σχέδιο» νέας ρωσικής επίθεσης από τη Λευκορωσία. Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας δήλωσε ότι η άμεση εμπλοκή του Μινσκ δεν ήταν πιθανή και θα μπορούσε να απειλήσει την εξουσία του Λουκασένκο στη χώρα, ο πληθυσμός της οποίας αντιτίθεται στον πόλεμο.

Την Παρασκευή, ο Λουκασένκο δήλωσε επίσης ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Πούτιν «θέλουν να υποφέρει ο αδελφικός ουκρανικός λαός», καθώς υπερασπίστηκε τα χτυπήματα της Ρωσίας σε ενεργειακά κέντρα ως σωστή απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε διυλιστήρια πετρελαίου που έπληξαν τη Ρωσία και τις σημαντικότερες εξαγωγές της.

«Οι Ουκρανοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι αν εκτοξεύσουν UAV σε εγκαταστάσεις όπως ένα διυλιστήριο πετρελαίου, θα υπάρξει απάντηση που θα είναι 10 φορές ισχυρότερη», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Τον περασμένο μήνα, ο Λουκασένκο επισκέφθηκε τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λιθουανία, μέλος του ΝΑΤΟ, και προειδοποίησε τη συμμαχία που διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στο κράτος της Βαλτικής, υποστηρίζοντας ότι «κάθε πρόκληση πρέπει να κατασταλεί με ένοπλα μέσα» και ότι «αν παραβιάσετε τα σύνορα του κράτους, θα καταστραφείτε».