Εχει, νομίζω, μεγάλο ενδιαφέρον η σημερινή επίσκεψη του προέδρου Νίκου (Ανδρουλάκη) στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο, προκειμένου, κατ΄ εφαρμογήν της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, να ενημερωθεί γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ το 2021.

Και έχει ενδιαφέρον, πέρα φυσικά από το προφανές (ότι μετά τον Ανδρουλάκη μπορεί να γίνει… παρέλαση, από το γραφείο του κ. Ράμμου, και των υπόλοιπων θυμάτων παρακολούθησης), για το εξής: όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι στο χαρτί της παρακολούθησης ΔΕΝ επεξηγείται ο λόγος που την επέβαλε. Αναφέρεται απλώς ότι πρόκειται για λόγους «εθνικής ασφάλειας» κι από εκεί και μετά τρέχα γύρευε ποιοι είναι αυτοί.

Ανοίγω μια μεγάλη παρένθεση εδώ για να σημειώσω ότι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που επιβάλλουν, κατά την ΕΥΠ, την παρακολούθηση κάποιου είναι καλυμμένοι κάτω από μια ομπρέλα, αυτή του άρθρου 4 του Συντάγματος. Ο λόγος είναι ότι στον όρο «λόγοι εθνικής ασφάλειας» μπορεί να συμπεριλαμβάνονται τα πάντα που αφορούν και τη δημόσια ασφάλεια. Ας πούμε, το οικονομικό έγκλημα το οποίο στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου, το Μεταναστευτικό, η εγκληματικότητα κ.λπ., κ.λπ.

Οπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μια μεγάλη, πολύ ευρύχωρη ομπρέλα, κάτω από την οποία μπορούν να βρουν καταφύγιο και ένας, και δύο, και τρεις, και πέντε λόγοι (παρακολούθησης) ταυτόχρονα…

Στον κουβά

Αν υπήρχαν αρχεία όμως, ενδεχομένως θα μπορούσε να είχε εντοπιστεί κάπου το γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τελούσε υπό την παρακολούθηση της ΕΥΠ και αν έχουν βάση αυτά που κατά καιρούς έχει δηλώσει ο Μητσοτάκης και διάφοροι υπουργοί σχετικά, ότι την παρακολούθηση Ανδρουλάκη η ΕΥΠ ξεκίνησε να την κάνει ύστερα από αίτημα υπηρεσιών ασφαλείας άλλων χωρών. Επρόκειτο για μια γενικόλογη αναφορά, δικαιολογητικού χαρακτήρα, η οποία όμως έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθούν (με κυβερνητική ευθύνη, μη σου πω και επίνευση) ένα σωρό θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες πίσω από το αίτημα ήταν πότε… ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, πότε βελγικές και πότε εσθονικές, διότι τάχα μου ο Ανδρουλάκης είχε σχέσεις με… Κινέζους!!!

Αλλά αρχεία δεν υπάρχουν. Ως γνωστόν, καταστράφηκαν από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών το 2022 και δεν έμεινε τίποτε πίσω ως ίχνος. Και μάλιστα ο κ. Ράμμος, με την τότε πλειοψηφία της ΑΔΑΕ, σχεδίαζε να επιβάλει στην ΕΥΠ πρόστιμο 100.000 ευρώ, αλλά δεν τα κατάφερε διότι στο μεταξύ η κυβέρνηση άλλαξε τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής, η οποία φυσικά δεν ενέκρινε το πρόστιμο…

Με δυο λόγια, όλο αυτό θα πάει στον κουβά, γι’ αυτό, και με όσους υπουργούς συζήτησα το διήμερο, δεν διαπίστωσα κάποια ειδικότερη ανησυχία για την επίσκεψη Ανδρουλάκη στον πρόεδρο της Αρχής. Αντιθέτως…

«Ενημέρωση» για να σηκώσουν… σκόνη

Επανέρχομαι σε αυτό που ανέφερα στην αρχή. Περί ενδεχόμενης παρέλασης, από το γραφείο του κ. Ράμμου, άλλων θυμάτων παρακολούθησης, τα οποία μετά την απόφαση του ΣτΕ θα ήθελαν να πληροφορηθούν τους λόγους για τους οποίους τέθηκαν υπό παρακολούθηση με το γνωστό κακόβουλο λογισμικό Predator. Αναφέρομαι σε όλους όσοι έχουν ήδη ενημερωθεί, με τη γνωστή επιστολή του κ. Ράμμου, ότι υπήρξαν αντικείμενο παρακολούθησης με το παράνομο λογισμικό. Νομίζω 92 άτομα.

Θα τολμήσουν, ας πούμε, υπουργοί της κυβέρνησης να ζητήσουν ενημέρωση; Στοιχηματίζω 1.000 προς 1, όχι. Τα κυβερνητικά στελέχη; Κάτι γραμματείς, κάτι επικεφαλής οργανισμών; Μπα, ούτε κι αυτοί. Ο στρατηγός Φλώρος και ορισμένοι από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων; Δύσκολο. Κυρίως γιατί δεν θέλουν να εμφανιστούν στην ΑΔΑΕ και να φύγουν με άδεια χέρια.

Γενικά, απ΄ όσα μου έλεγαν χθες διάφοροι στους οποίους απευθύνθηκα με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ΑΔΑΕ, δεν έχει ουσιαστικό νόημα να τους ενημερώσει ο κ. Ράμμος, αφού δεν έχει πιστοποιηθεί πόσοι εκ των 94 του Predator, που ήταν 106, όπως, καθώς θα θυμάστε, είχαμε αποκαλύψει εδώ, παρακολουθούνταν ταυτόχρονα και από την ΕΥΠ. Κυκλοφορεί ότι περίπου 80 (άτομα; Τηλεφωνικές συνδέσεις;) παρακολουθούνταν ταυτόχρονα και από την ΕΥΠ. Αλλά άντε βρες άκρη.

Οπότε, για να καταλήγουμε, μόνο για να σηκώσει σκόνη θα προσφύγει κάποιος στην ΑΔΑΕ, αφού, και να ζητήσει ενημέρωση, στην ουσία δεν θα λάβει ενημέρωση.

Συνέδριο δίχως ενθουσιασμό

Το πολιτικό θέμα (και θέαμα) του τριημέρου, πάντως, ήταν το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο και έκλεισε τις εργασίες του χθες το μεσημεράκι, με ομιλία του προέδρου Κυριάκου. Αυτή δεν κατάφερα να την παρακολουθήσω «ζωντανή», ίσως γιατί το «θέαμα» που παρακολούθησα κατά την έναρξη του Συνεδρίου, το οποίο μόνο πανηγυρικό χαρακτήρα δεν είχε, με προϊδέασε και για το χθεσινό. Πάρα τις απεγνωσμένες προσπάθειες μιας μικρής ομάδας «νεολαίων» και κάποιων οπαδών με σημαιάκια κ.λπ. να δώσουν έναν τέτοιο τόνο στην εναρκτήρια ομιλία του Πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, η εικόνα απείχε πολύ από το να χαρακτηρίσει κανείς την ατμόσφαιρα πανηγυρική.

Ισως να έφταιγε και ο χώρος (ήταν ανοιχτή, στον αύλειο χώρο του Ζαππείου, μπροστά στα προπύλαια του μεγάρου), ίσως και η ώρα που πραγματοποιήθηκε (είχε νυχτώσει για τα καλά), αλλά εγώ, αν ήμουν ο Κυριάκος, δεν θα ήμουν καθόλου ευχαριστημένος. Χλιαρά χειροκροτήματα, κακόκεφο έως βαριεστημένο ακροατήριο, κακόκεφος και ο ίδιος. Ισως πάλι να μη βοήθησε η ομιλία. Ο Γ. Βλαστάρης, ο φίλος μου που τη συνέγραψε, δεν πρέπει να ήταν και ο ίδιος σε φάση ιδιαίτερης έμπνευσης όταν έγραφε. Να πω τι εντύπωση μου δημιούργησε; Θα πω: σαν να μιλούσε κάποιος καλεσμένος σε συνέδριο άλλου κόμματος!

Οχι ομιλία προέδρου κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία πέντε χρόνια και φιλοδοξεί να εξαντλήσει την κυβερνητική του θητεία…

Συμπέθεροι σε μη αποδεκτό γάμο

Εκείνο, πάντως, το στοιχείο που ήταν «όλα τα λεφτά» ήταν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής. Οπως μου είπε, πολύ χαρακτηριστικά, φίλος μου, υπουργός, καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Κυριάκου οι δύο πρώην «έμοιαζαν με συμπέθερους σε γάμο όπου δεν τους αρέσει η νύφη»!!!

Και πρέπει να σημειώσω εδώ και το εξής: παρά την προσπάθεια των οργανωτών να μην τους αφήσουν να καθίσουν μαζί για την εικόνα, εν τέλει δεν τα κατάφεραν, λόγω της επιμονής του Αντ. Σαμαρά. Οπως με ενημέρωσαν οι «ταξιθέτες», αρχικά έβαλαν να καθίσει δίπλα στον Κ. Καραμανλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, και τον Σαμαρά, στην άλλη πλευρά των καρεκλών. Ο πρόεδρος Αντώνης, μόλις το διαπίστωσε, απαίτησε να σηκωθεί ο Μαρινάκης από τη θέση του για να καθίσει εκείνος δίπλα στον Κ. Καραμανλή!

Και μετά είδαμε τις (ξινισμένες) φάτσες και των δύο στις οθόνες μας. Μέχρι που οι κάμερες (δεν φαντάζομαι να πήραν καμία εντολή, ε;) σταμάτησαν να ζουμάρουν πάνω τους.

Ωραία ατμόσφαιρα, δεν μπορώ να πω…