Περί της Μαρέβας Μητσοτάκη και της απόφασής της να καταθέσει μήνυση και αγωγή κατά μιας βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω πολλά να πω. Πράττει το αυτονόητο που θα έκανε κάθε πολίτης ο οποίος υβρίζεται, διασύρεται και διαπομπεύεται στο Διαδίκτυο, από κάποιον που θεωρεί ότι πίσω από ένα πληκτρολόγιο μπορεί να υποδύεται ακινδύνως τον εθνικό εισαγγελέα, τον κριτή πάντων και πασών. Εχω όμως να πω δυο πράγματα για το κόμμα που φιλοξενεί την περί ης ο λόγος βουλευτή. Η υποστηρικτική στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην έξω από κάθε ηθική και δεοντολογία επίθεση στη σύζυγο του Πρωθυπουργού, επαναφέρει το κόμμα στις πιο «λαμπρές» περιόδους του – τότε που ως κυβέρνηση χρησιμοποίησε δομές τις πολιτείας για να αποδομήσει, απαξιώσει, υπονομεύσει, εξοντώσει, ηθικά, πολιτικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικονομικά, όσους θεωρούσε εν δυνάμει αντιπάλους του.

Ηταν μια πρακτική που σφράγισε την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα τιμωρήθηκε γι’ αυτό από τους πολίτες, αλλά ο διάδοχος του κ. Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος, τίποτε δεν διδάχθηκε από τη σκληρή τιμωρία της κάλπης. Πορεύεται στους ίδιους λασπερούς δρόμους, και αγνοεί επιδεικτικά τους άγραφους νόμους της πολιτικής, ότι γυναίκες, παιδιά, γυναικόπαιδα γενικώς, δεν επιτρέπεται και δεν πρέπει να αποτελούν μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ελάχιστες, καταδικασμένες ιστορικά και πολιτικά, εξαιρέσεις υπήρξαν επ’ αυτού στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, και η κατάληξη για όσους αποπειράθηκαν να παραβούν αυτό το αξίωμα ήταν το ίδιο καταστροφική.

Επίσης θεωρώ «φύλλο συκής» να υποστηρίζει ότι η σύζυγος του Πρωθυπουργού μπορεί να ελέγχεται από την αντιπολίτευση για λόγους δημοσίου συμφέροντος, διότι υπάρχει η (απαγορευτική) προϊστορία. Η σύζυγος του συγκεκριμένου Πρωθυπουργού έχει ελεγχθεί διακόσιες φορές από τον ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο της διακυβέρνησής του, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό. Αν δεν το γνωρίζει, ας ρωτήσει τον προκάτοχό του, να το πληροφορηθεί…

«Χτυπήστε εμένα, όχι τη γυναίκα μου»

Αντίπαλός του είναι, και πρέπει να είναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Πρωθυπουργός της χώρας. Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η δική του ιδιότητα. Εχει στοιχεία για παράνομο πλουτισμό του Πρωθυπουργού; Να τα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό. Και να πάρουν οι καταγγελίες του τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Εχει στοιχεία ότι είναι υπόλογος κακοδιαχείρισης; Να οργανώσει μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου και να τον καταγγείλει. Οχι με βιντεάκια στο ΤikΤok, και με κειμενάκια που του γράφουν, και διαβάζει από το autocue, για να επιτεθεί και ο ίδιος στη σύζυγο του αντιπάλου του.

Αθλια είναι αυτή η πρακτική, και δεν έχει το παραμικρό αντίκρισμα στην κοινωνία.

Οσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ένα θα πω μόνο: τον τιμάει το γεγονός ότι θα εμφανιστεί στο δικαστήριο, μάρτυρας στο πλευρό της συζύγου του. Αυτό έπρεπε να κάνει, αυτό θα κάνει. Χωρίς φανφάρες και χωρίς επιδαψιλεύσεις επαίνων, από τους παρατρεχάμενους. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, κάποτε που είχε υποστεί ανάλογη, με στοιχεία χυδαιότητας και μισογυνισμού, επίθεση η σύζυγός του Δήμητρα Λιάνη, είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία: «Χτυπήστε εμένα, όχι τη γυναίκα μου». Ηταν ο πρώτος που το είχε κάνει, και ότι ο Κυριάκος έσπευσε να τον μιμηθεί, έχει την αυτονόητη σημασία του, ως γεγονός…

Πολακισμός χωρίς Πολάκη γίνεται;

Οπως είναι… φυσικό, «όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη» – να σου πετάχτηκε στη μέση και ο… απαραίτητος Πολάκης, να έρθει να δέσει το γλυκό. Σιγά μην άφηνε την ευκαιρία. Πολακισμός του αρχηγού, χωρίς Πολάκη αυτοπροσώπως γίνεται; Δεν γίνεται. Ο «πολλά βαρύς και όχι» αυτός τύπος, σύζυγος και πατέρας δύο κοριτσιών, την έπεσε άγρια στον Νίκο Καρανίκα, επειδή ο τελευταίος είχε την… ατυχή, όπως αποδεικνύεται, έμπνευση, να πει τα αυτονόητα, επί του θέματος. Ιδού τι έγραψε ο Καρανίκας, που δεν άρεσαν στον «νταή» από την Κρήτη, με αποτέλεσμα έπειτα από αυτόν, να ακολουθήσει ένας οχετός από τους «οπαδούς», κατά του άτυχου Νίκου:

«Ο Μισογυνισμός μιας γυναίκας είναι χειρότερο φαινόμενο από τον σωβινισμό του άντρα φαλοκράτη που εκφράζει τον μισογυνισμό του και δεν σβήνει με καμία και από καμία έδρα, είτε ακαδημαϊκή είτε κοινοβουλευτική.

Καμιά επικράτεια, καμία συλλογικότητα και ιδιότητα δεν έδωσε δικαίωμα στον μισογυνισμό όπως και στον ρατσισμό.

Μπλέξαμε με το θέαμα και θα μας φάει η πολιτική δηθενιά του ινφλουενσερισμού.

Αλλο πράγμα η βουλευτική και ακαδημαϊκή ιδιότητα και άλλο πράγμα ο πολίτης. Παρόλα αυτά ο Μισογυνισμός δεν είναι πολιτική και άλλο τόσο δεν ανήκει στην αριστερά. Αλληλεγγύη.

Μπλέξαμε με το απολιτικό και όχι με το μεταπολιτικό. Το πολιτικό κριτήριο δυστυχώς δεν κληρονομείται αλλά εύκολα διασύρεται».

Σωστός!

Χωρίς σεβασμό

Σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, για την ακρίβεια σε μια από τις πολλές αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που παρέχονται στους ευρωβουλευτές για να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις, η κυρία Ελενα Κουντουρά, η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, έχει τη δική της ενασχόληση με τα Τέμπη. Οχι δεν παίρνει μέρος στις έρευνες για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Απλώς επειδή επίκεινται ευρωεκλογές, είπε να διοργανώσει και αυτή μια εκδήλωση – την προηγούμενη, την είχε οργανώσει ο Κωστάκης ο Αρβανίτης, και προπροηγούμενη ο Κούλογλου με παρουσία του προέδρου Κασσελάκη.

Σύμφωνα με τη διοργανώτρια Κουντουρά λοιπόν, θέμα της σημερινής εκδήλωσης είναι (φυσικά) «Σιδηροδρομική Τραγωδία στα Τέμπη: Απαιτώντας Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και Ασφάλεια». Και σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση που εξεδόθη, κατά τη διάρκειά της, συνδικαλιστές από την Αθήνα (κάποιοι) παράγοντες των Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγγενείς θυμάτων, και επίσης οπαδοί και φίλοι της Κουντουρά (αυτό είναι εντελώς δικό μου) θα εξετάσουν «τις συστηματικές αποτυχίες και τις ελλείψεις στη σιδηροδρομική ασφάλεια, που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι χάθηκαν εγκληματικά».

Guest της εκδήλωσης η μητέρα θύματος κυρία Μαρία Καρυστιανού, η οποία θα ταξίδευε και πάλι Βρυξέλλες για να παραστεί, και να μιλήσει, σε μια ακόμη εκδήλωση που διοργανώνει ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Και είμαι βέβαιος – σαν να διαβάζω από τώρα τους τίτλους στα φιλοσυριζέικα μέσα – θα συγκλονίσει (ακόμη μια φορά) το Ευρωκοινοβούλιο.

Και για να το σοβαρέψουμε κάπως: είναι κρίμα, που δεν δείχνουν κανέναν σεβασμό εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση αυτής της πονεμένης γυναίκας. Και είναι δυο φορές κρίμα, που οι δικοί της την αφήνουν να την περιφέρει έτσι ο καθένας, για τις πολιτικές του ανάγκες. Αυτό, τίποτε άλλο.

Οχι κινητό στο τιμόνι!

Θα κάνω μια εξαίρεση από την πολιτική, για να αναδημοσιεύσω την οργισμένη ανάρτηση του κυρίου Κώστα Σαββιδάκη, τραγουδιστή και ηθοποιού, ανάρτηση συνοδευόμενη από φωτογραφία η οποία απεικονίζει το γεμάτο αίματα πρόσωπό του. Ο κύριος Σαββιδάκης οδηγούσε τη μηχανή του, όταν έπεσε πάνω του οδηγός που παραβίασε τον φωτεινό σηματοδότη επειδή… έστελνε μηνύματα με το κινητό! Τη δολοφονική συνήθεια, την έχουμε όλοι (ή σχεδόν όλοι). Δεν εξαιρώ κανέναν, ούτε τον εαυτό μου. Ηρθε όμως η ώρα, να την κόψουμε με το μαχαίρι. Γιατί δεν είναι ότι κινδυνεύουμε άμεσα οι ίδιοι, παίρνουμε κι άλλους στον λαιμό μας. Ιδού η ανάρτηση του ηθοποιού:

«Σταματήστε να στέλνετε μηνύματα στο κινητό την ώρα που είστε στο τιμόνι… Σκοτώνετε κόσμο… Σταματήστε… Η Τροχαία πού βρίσκεται γι’ αυτή την παράβαση;;; Οταν η ηλ@@ια (ή… ο όποιος ηλ@@ιος) οδηγάει και στέλνει μηνύματα στο κινητό και περνάει με κόκκινο αυτά περνάμε… Ευτυχώς που φορούσα κράνος… Μικρό το κακό… Ολα καλά… Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα».

Οντως, θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα. Και ίσως την επόμενη φορά να είναι χειρότερα, αν δεν καταλάβουμε πόσο επικίνδυνοι είμαστε με το ένα χέρι στο τιμόνι και στο άλλο το κινητό…