Μια αποκάλυψη του Politico προκάλεσε έκπληξη, ομολογουμένως, σε όσους παρακολούθησαν τη συζήτηση και τις κυβερνητικές διαρροές για το ευρωομόλογο της άμυνας που τέθηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής. Μια γαλλική πρωτοβουλία, θυμίζω, στην οποία επιμένει ο Εμανουέλ Μακρόν και φερόταν να στήριξε ως μπροστάρης μαζί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το Politico, όμως, εξασφάλισε την επιστολή του Παρισιού εν όψει της Συνόδου Κορυφής, αυτή με την οποία παρουσίαζε την πρόταση του ευρωομολόγου, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τα άλλα κράτη-μέλη για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους. Ενώ υπογράφεται, λοιπόν, από πέντε χώρες που ξέραμε πως το στηρίζουν, απουσιάζουν οι υπογραφές της Ελλάδας και της Πολωνίας.

«Το πιο εντυπωσιακό στην επιστολή αυτή είναι το ποιος δεν την υπογράφει» λέει μάλιστα διπλωμάτης, μέλος μόνιμης αντιπροσωπείας στο Politico. Oσο για τις δικαιολογίες που δίνονται για την απουσία των συγκεκριμένων υπογραφών, ε, δεν τις λες και πολύ πειστικές. Oτι ίσως η επιστολή δεν έφτασε στα χέρια τους εγκαίρως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής (στην περίπτωση της Αθήνας αυτό θα σήμαινε ότι δεν θέλησε καν να συντονιστεί μαζί της το Παρίσι), ότι δεν είχε αρκετές λεπτομέρειες επί της πρότασης ή ότι οι υπόλοιποι ηγέτες δεν ήθελαν να δείξουν ότι τα «σπάνε» με το Βερολίνο, που αντιστέκεται με την ιδέα του ευρωομολόγου άμυνας. Ολο αυτό πάντως θα κλειδώσει οριστικά μετά τις ευρωεκλογές, δεν πρόκειται κανείς να το ρισκάρει πριν από τις κάλπες…

Του Κώστα Μητρόπουλου

Γεραπετρίτης στις Βρυξέλλες

Η ακύρωση του ταξιδιού του Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον είχε, κατά κάποιον τρόπο, και ένα θετικό για το υπουργείο Εξωτερικών. Οτι αποδέσμευσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη για να παραστεί στην Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και την Πέμπτη, στην οποία θα έχει τη δυνατότητα να κάνει σειρά συναντήσεων. Μεταξύ άλλων και με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, τον οποίο δεν θα έβλεπε ο Γεραπετρίτης αν συνόδευε τον Πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο. Πλην του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο Γεραπετρίτης θα έχει, επίσης, συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Θυμίζω μάλιστα ότι η Σύνοδος αυτή θα συμπίπτει με τα 75α γενέθλια του οργανισμού και θα είναι από τις τελευταίες μεγάλες συνόδους του Στόλτενμπεργκ, ο οποίος οδεύει προς την έξοδο από την ηγεσία της Συμμαχίας.

Περιμένοντας την Ουάσιγκτον

Ολα αυτά καταλήγουν φυσικά στην προετοιμασία της επικείμενης συνάντησης του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στην Αγκυρα τον Μάιο. Η ατζέντα της οποίας θα μείνει ανοιχτή μέχρι σχεδόν την τελευταία στιγμή, αφού στις 9 Μαΐου

θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Ουάσιγκτον για το τετ α τετ του με τον Τζο Μπάιντεν. Η δική τους συζήτηση θα καλύψει από τα εξοπλιστικά έως τη Μέση Ανατολή. Και θα περιλαμβάνει, οπωσδήποτε, τα ελληνοτουρκικά. Η Αθήνα λοιπόν επικεντρώνει, όπως είναι λογικό, και στο τι θα ζητήσει ο Ερντογάν από τον Μπάιντεν, αλλά και στο το τι θα ζητήσει η Ουάσιγκτον από τον Ερντογάν σε σχέση με τα δικά μας θέματα, αλλά και για το Κυπριακό. Και τι πιέσεις και προς ποια κατεύθυνση είναι διατεθειμένη να ασκήσει.

Κουτσούμπας υπέρ επιστολικής

Τριήμερο στην Κύπρο πέρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Κι εκτός από την πολιτική ηγεσία φρόντισε επί τη ευκαιρία να συναντήσει και αποδήμους και να μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Λευκωσίας του ΚΚΕ, όπου τοποθετήθηκε και για την επιστολική ψήφο προκειμένου να την… ενθαρρύνει. Διότι, ναι, προς έκπληξη πολλών ακροατών του, ο ΓΓ του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα στους αποδήμους να εγγραφούν στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για να «χαλάσουν τα σχέδια» της κυβέρνησης, «στέλνοντάς τους μαζικά επιστολές που θα γράφουν μέσα ΚΚΕ». Δεν ήταν τυχαία, προφανώς, η αναφορά, καθώς είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι οι εγγραφές για την επιστολική είναι λιγότερες από το αναμενόμενο, πιθανόν και ως συνέπεια της υπόθεσης της διαρροής των προηγούμενων (τονίζω, των περσινών) εκλογικών καταλόγων εξωτερικού του υπουργείου Εσωτερικών. Και αυτό δημιουργεί αυτομάτως θέμα συμμετοχής, καθώς πια δεν θα υπάρχει άλλη δυνατότητα ψήφου για τους αποδήμους που δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν για να ψηφίσουν στην Ελλάδα.

Μοντάζ και για τον Δούκα

Για την ιστορία του μονταρισμένου αποσπάσματος συνομιλίας του Χάρη Δούκα με διαμαρτυρόμενο πολίτη περί του «κλομπ του μπάτσου» θα τα έχετε, φαντάζομαι, δει. Θέλω, ωστόσο, να σημειώσω ότι δεν έχει περάσει απαρατήρητο πως το επίμαχο μονταρισμένο απόσπασμα κυκλοφόρησε από το «Ελλάδα24», την επίσημη ιστοσελίδα της «Ομάδας Αλήθειας», στην οποία ο δήμαρχος έχει γενικώς την τιμητική του. Αναμενόμενο. Εν όψει ευρωεκλογών θα πάρουν φωτιά τα social media και θα ανέβουν οι τόνοι προς πάσα πιθανή και απίθανη κατεύθυνση.