Τα απανωτά πλήγματα που δέχεται η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας θέτουν εν αμφιβόλω τα σχέδια του Κάρολου για «εκσυγχρονισμό» της μοναρχίας, υποστηρίζει, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ», ο επικεφαλής του βασιλικού ρεπορτάζ του BBC Τζόνι Ντάιμοντ.

Ουδείς γνωρίζει πότε θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους ο βασιλιάς και η πριγκίπισσα Κέιτ, που αμφότεροι έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, τη στιγμή που, κατά τον άνθρωπο του BBC στα Ανάκτορα, ο ορυμαγδός θεωριών συνωμοσίας που διακινούνται στα κοινωνικά δίκτυα δημιουργεί «νέες προκλήσεις» για τα ανάκτορα και τα ΜΜΕ.

Το πολύπειρο στέλεχος του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού κολοσσού σημειώνει, ακόμη, ότι μεταξύ του Ουίλιαμ και του Χάρι εξακολουθεί να υπάρχει μια «πολύ έντονη έχθρα».

Τις τελευταίες εβδομάδες, γίναμε μάρτυρες χιλιάδων θεωριών συνωμοσίας, είδαμε ακροβολισμένους παπαράτσι να τραβούν φωτογραφίες έξω από τα Ανάκτορα, ενώ σημειώθηκε μέχρι και απόπειρα υποκλοπής του ιατρικού φακέλου της πριγκίπισσας Κέιτ. Κάποιοι είπαν ότι τέτοια φρενίτιδα έχει να προκληθεί από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας. Συμφωνείτε;

Δεν θα το έλεγα, αν και καταλαβαίνω γιατί κάποιοι αισθάνονται έτσι. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές, εν μέρει επειδή, αυτή τη φορά, η συντριπτική πλειονότητα των ανοησιών, των ασυναρτησιών και των ψεμάτων που κυκλοφόρησαν διακινήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην πραγματικότητα, τόσο τα έντυπα όσο και τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα δεν συμμετείχαν σε όλο αυτό.

Πιστεύετε ότι ξεπεράστηκαν τα όρια;

Δεν μπορώ να πω εγώ ποια είναι τα όρια. Συμμερίζομαι, ωστόσο, την έκπληξη που προκάλεσε στους αξιωματούχους του παλατιού το ξέσπασμα της σεναριολογίας. Από την άλλη πλευρά, όλοι ξέρουν ότι αυτή η ιστορία πουλάει. Αυτό που έγινε αναδεικνύει νέες προκλήσεις για τα Ανάκτορα, για μια οικογένεια που επιμένει ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονα δημόσιος θεσμός και ομάδα ιδιωτών. Θέτει, όμως, προκλήσεις και στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς σχετικά με τον τρόπο που θα καλύψουμε την υπόθεση.

Το μπαράζ ανυπόστατων φημών συνεχίζεται. Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι το περίφημο βίντεο στο οποίο η Κέιτ ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης! Θα μπει κάποτε φρένο στις θεωρίες συνωμοσίας;

Οι θεωρίες συνωμοσίας ανέκαθεν με εξέπλητταν, διότι υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός κόσμου που είναι πιο οργανωμένος και πιο αποτελεσματικός από ό,τι ξέρω εγώ ότι είναι σε τομείς όπως η κυβέρνηση ή οι δημόσιες σχέσεις των Ανακτόρων. Οι θεωρίες για τη βασιλική οικογένεια είναι μέρος της βασιλικής οικογένειας. Είναι – και ήταν πάντα – μέρος της ύπαρξής της.

Γράφτηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει πως πίσω από τη διασπορά των θεωριών συνωμοσίας για την Κέιτ βρίσκονται εχθρικά κράτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Δεν έχω άποψη επ’ αυτού. Σας παραπέμπω σε αυτό που είπα νωρίτερα για τις θεωρίες συνωμοσίας.

Εκαναν λάθη τα Ανάκτορα στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση;

Προφανώς, ήταν τραγελαφικά ατυχές το γεγονός της ψηφιακής επεξεργασίας που υπέστη η φωτογραφία με την πριγκίπισσα της Ουαλίας και τα παιδιά της, την οποία απέσυραν πολλά διεθνή πρακτορεία. Αυτό άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Αλλά μιλάμε πλέον για μια αχαρτογράφητη περιοχή (σ.σ.: τα κοινωνικά δίκτυα), όπου η πληροφορία δεν φιλτράρεται καθόλου. Οι χρήστες βγάζουν πράγματα από το μυαλό τους, τα αναρτούν και έπειτα αυτά αναπαράγονται εκατομμύρια φορές. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Νομίζω – και αυτό δεν είναι κριτική, αλλά διαπίστωση – ότι το Γραφείο Επικοινωνίας των Ανακτόρων δεν έχει το μέγεθος που θα του επέτρεπε να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις.

Ορισμένοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι η βασιλική οικογένεια διάγει το annus horribilis της, υπενθυμίζοντας ότι τρία από τα μέλη της – ο βασιλιάς, η Κέιτ και η Σάρα Φέργκιουσον – έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, εν μέσω των «πονοκεφάλων» που προκαλούν ο Χάρι, η Μέγκαν και ο πρίγκιπας Αντριου. Συμφωνείτε;

Σίγουρα υπήρξαν πολύ καλύτερες εποχές για τη βασιλική οικογένεια. Τα σχόλια για τον πρώτο χρόνο της βασιλείας του Κάρολου ήταν αρκετά θετικά. Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλάω που τον συναντούν ή τον παρατηρούν είναι εξαιρετικά θετικοί. Αλλά τώρα ο ίδιος και η νύφη του διαγνώστηκαν με καρκίνο. Είναι προφανές ότι η οικογένεια περνά εξαιρετικά δύσκολες στιγμές.

Ο Κάρολος φερόταν αποφασισμένος να κινηθεί προς μια πιο λιτή, «μαζεμένη» και εκσυγχρονισμένη μοναρχία. Είναι εφικτό αυτό τώρα;

Ας δούμε πού θα οδηγήσει η βασιλεία του. Ο κόσμος μιλάει πράγματι για τη σαφή επιθυμία του να δημιουργήσει μια περιορισμένη αριθμητικά μοναρχία. Αυτό, όμως, είχε ειπωθεί όταν ο εξώστης του Μπάκιγχαμ ήταν ακόμη γεμάτο κόσμο. Είναι ξεκάθαρο ότι τους επόμενους μήνες, ίσως και περισσότερο, δεν θα υπάρχουν πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο όπως παλιά.

Πότε θα επιστρέψουν ο Κάρολος και η Κέιτ στα επίσημα καθήκοντά τους; Γράφτηκε ότι ο καρκίνος του βασιλιά θα τον οδηγήσει στην οριστική απόσυρση από τη δημόσια ζωή.

Δεν το γνωρίζουμε.

Υπάρχουν ενδείξεις περί συμφιλίωσης Ουίλιαμ και Χάρι;

Γνωρίζουμε ότι οι ασθένειες μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους κοντά. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο χάσμα μεταξύ τους, που δεν ξέρουμε πότε ακριβώς δημιουργήθηκε. Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της ιδιωτικής τους ζωής, με εξαίρεση κάποιες πληροφορίες που προέρχονται κυρίως από τη μία πλευρά της ιστορίας. Η μεταξύ τους έχθρα φαίνεται να είναι πολύ έντονη. Νομίζω ότι υπάρχει μια πραγματική αίσθηση προδοσίας στα μέλη της βασιλικής οικογένειας που εδρεύουν στη Βρετανία σχετικά με τη συμπεριφορά των μελών που εδρεύουν στην Καλιφόρνια.