ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ

Δεν σκοπεύει να άρει το βέτο

«Με τη μορφή που βρίσκεται σήμερα υπό διαπραγμάτευση, πρόκειται για μια πολύ κακή συμφωνία, τόσο για εσάς όσο και για εμάς». Με αυτά τα λόγια, ο Εμανουέλ Μακρόν απέδειξε ότι με την επίσκεψη την οποία πραγματοποίησε στη Βραζιλία δεν είχε σκοπό να κάνει πίσω και να άρει το βέτο του για την υπογραφή της μεγάλης οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες της Mercosur. Εστω και αν ο συνομιλητής του και πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έχει επενδύσει πολλά σε αυτή τη συμφωνία και επιδιώκει τη σύναψή της το συντομότερο δυνατό.

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι ο Μακρόν ενδέχεται να βάλει νερό στο κρασί του μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ελπίζοντας παράλληλα ότι με τη «σκληρή» στάση του θα πείσει κάποιους από τους αγρότες της Γαλλίας να μην επιλέξουν τη Λεπέν.

ΚΙΡ ΣΤΑΡΜΕΡ

Απέδωσε εύσημα στον Τζόνσον!

Το μεγάλο προβάδισμα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στους Βρετανούς Εργατικούς έναντι των κυβερνώντων Συντηρητικών, που φτάνει ή και ξεπερνά τις 20 ποσοστιαίες μονάδες, δίνει το περιθώριο στον ηγέτη τους να εμφανίζεται ενίοτε πολιτικά γενναιόδωρος. Ακόμη και απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βρήκε στο πρόσωπο του Κιρ Στάρμερ και σε αυτό της αναπληρώτριάς του, Αντζελα Ρέινερ, δύο απροσδόκητους συμμάχους. Κι αυτό διότι αμφότεροι του απέδωσαν τα εύσημα για την πολιτική αποκέντρωσης την οποία επιχείρησε να εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της – κατά τα άλλα ταραχώδους και χαοτικής – πρωθυπουργίας του, με στόχο να δώσει νέα πνοή στις πιο υποβαθμισμένες περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μάλιστα, Στάρμερ και Ρέινερ έσπευσαν να χρεώσουν στον νυν πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, ότι «σκότωσε εν τη γενέσει του» το σχέδιο του Τζόνσον – προφανώς, επιδιώκοντας να διευρύνουν τις υπάρχουσες ρωγμές και να προκαλέσουν και νέες εντός των Τόρις.

ΖΕΡΑΛΝΤ ΝΤΑΡΜΑΝΕΝ

Συναγερμός για τρομοκρατία

Συναγερμό έχει σημάνει ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του καλοκαιριού, η τελετή έναρξης των οποίων έχει οριστεί για τις 26 Ιουλίου. «Η Γαλλία, επειδή υπερασπιζόμαστε τις οικουμενικές αξίες και τασσόμαστε υπέρ της ανεξιθρησκίας (…) απειλείται ιδιαιτέρως, ειδικά στη διάρκεια γεγονότων με εξαιρετικά σημασία, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες», είπε ο Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος έχει θέσει ήδη σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Το Παρίσι, άλλωστε, έχει ήδη βιώσει την οδυνηρή εμπειρία της τρομοκρατίας το 2015, όταν στο στόχαστρο βρέθηκαν το θέατρο Μπατακλάν, το Stade de France, όπως επίσης εστιατόρια και καφέ στο κέντρο της πόλης. Ετσι, αν αυτή τη φορά δεν αποτραπούν χτυπήματα που ενδεχομένως κάποιοι να σχεδιάζουν ήδη, τότε αρκετοί δεν θα το συγχωρέσουν ποτέ στον Νταρμανέν – και τον Μακρόν.