«25/3/2024.

Για τους Ηρωές μας.

Για το Χώμα μας.

Για τα Ονειρά μας.

Παρέλαση στη Θήβα. Με τον ουλαμό παρελάσεως του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού. Ελληνίδες, Ελληνες, Χρόνια πολλά!». Πώς είπατε; Τι ήταν αυτό; Εστειλε κανένας… δεξιός υπουργός, από αυτούς που βρίζει νυχθημερόν συστηματικά επί δεκαετίες η ελληνική Αριστερά το παιδί του φαντάρο και εκείνο, που πιστεύει ότι κι ο πατέρας του, τα έγραψε αυτά στην εθνική επέτειο; Οχι. Επειδή δεξιοί υπουργοί δεν βρίσκονται πλέον και πολλοί στην εκσυγχρονιστική κεντροαριστερή βασικά κυβέρνηση που δεν της αρέσουν αυτά. Και όσοι βρίσκονται το έχουν ρίξει στην… παρανομία: προσέχουν πολύ τι λένε, γιατί το… κέντρο του Κέντρου όλα τα ακούει, όλα τα βλέπει και όλα τα… σφάζει: περίπου όπως παλιά οι αριστεροί τι εφημερίδα διάβαζαν…

Δεν ήταν εκ δεξιών: εξ αριστερών ήταν: η ελληνική πολιτική δεν σταματά να εκπλήσσει και τους πιο ευφάνταστους, που τώρα βλέπουν τον αρχηγό της αριστερής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη οπλίτη να παρελαύνει με βλέμμα προδήλως υπερήφανο στη Θήβα και να γράφει για το «χώμα μας» και τα «όνειρά μας» – και άλλες… απαγορευμένες από χρόνια λέξεις που σκορπίζουν εγκεφαλικά και αριστερά εμφράγματα σε διαφόρους που όλα αυτά τα βλέπουν σαν τον διάολο μες την εκκλησία (του Μαρξ, αλλά γι’ αυτούς εκκλησία είναι κι αυτή).

Η ουσία όμως είναι ότι ο Κασσελάκης, που τώρα πλέον επιστρέφει ως πολίτης, βρίσκεται στην εξής κατάσταση: τα ποσοστά του κόμματός του ανεβαίνουν και πάλι και το έχει ήδη εγκαταστήσει εκ νέου στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ομως αυτό, δεν είναι το ίδιο κόμμα: είναι κόμμα που προδήλως τον αποδέχεται μακράν περισσότερο από εκείνο πριν από τη διάσπαση. Επειδή το να περάσεις μία τόσο γερή διάσπαση, να πέσεις και να αρχίσεις πάλι να ανεβαίνεις, ενώ οι διασπαστές σου βρέθηκαν οριστικά στον πάτο, τα λέει όλα. Οπως τα λέει και το να επιβιώσεις από μία άγρια συνωμοτική επίθεση ενός τόσο ισχυρού πόλου όπως ο Τσίπρας, που στη σύγκρουση με τον Κασσελάκη έχασε εν μία νυκτί τα πάντα: τόσο, που ψάχνεται με εταιρίες δημοσίων σχέσεων (πολύ βαθιά ιδεολογικά αριστερή στάση) να κάνει rebranding σαν να ήταν παγωτό που ετοιμάζεται για το καλοκαίρι…

Λένε πολλοί με διάφορα επιχειρήματα ότι ο Κασσελάκης είναι πρόβλημα για τη Δημοκρατία. Ενα λεπτό όμως: δεν εξελέγη; Με δήθεν σούπερ προοδευτικούς κανόνες αριστερού κόμματος; Τους οποίους πρώτος είχε εισάγει στη χώρα ο… μέγας Γιώργος Παπανδρέου: δίνεις ένα δίφραγκο και πας και ψηφίζεις απ’ το πουθενά για αρχηγό που ίσως γίνει πρωθυπουργός! Και σε όμιλο πεζοπορίας, πιο πολλά ζητάνε να σε γράψουν! Οσοι λίγοι φώναζαν τότε ότι αυτή είναι απαράδεκτα επικίνδυνη αλλοίωση του εκλογικού σώματος τύγχαναν της λοιδορίας των προοδευτικών που τους πήρε τώρα ο Κασσελάκης την μπουκιά απ’ το στόμα. Ε, ας πρόσεχαν.