Σε πολύ φορτισμένο κλίμα διεξάγεται η τρίτη -και τελευταία- ημέρα της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδας των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας.

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαπολύουν δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, εστιάζοντας στο ζήτημα των Τεμπών, αλλά αναφερόμενοι και στο σκάνδαλο της διαρροής των email των αποδήμων, αλλά και στο σκάνδαλο των υποκλοπών με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ να σηκώνουν το θέμα ψηλά. Αντικείμενο της σφοδρής κριτικής και ο Κώστα Αχ. Καραμανλής, που κατηγορούν εκτός των άλλων για κυνική και προκλητική ομιλία και τον καλούν να παραιτηθεί από τη βουλευτική ασυλία του.

Αιφνιδιαστική εξέλιξη οι παραιτήσεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, που σχολιάστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ σε αυτές αναμένεται να αναφερθεί και ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, όπως είπε, ερωτηθείς από δημοσιογράφους μπαίνοντας στη Βουλή, προσθέτοντας «αυτά έχει η πολιτική».

Δείτε live τη διαδικασία:

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε μια σκληρή ομιλία χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη «καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς, συγκάλυψης και προπαγάνδας. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος, ένα κράτος λάφυρο που προτεραιότητά του δεν είναι το δημόσιο συμφέρον αλλά η διαιώνιση της εξουσίας της ΝΔ».

Σε πολύ υψηλούς τόνους και η ομιλία του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου., που ανεβαίνοντας στο βήμα κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις γιατί παραιτήθηκαν δύο κορυφαίοι υπουργοί. Άσκησε σφοδρή κριτική στον Κώστα Αχ. Καραμανλή ζητώντας μάλιστα στο τέλος της ομιλίας του εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη για τη σκανδαλώδη διαχείριση μιας τραγωδίας, που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων, στο έγκλημα των Τεμπών» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Μίλησε για κρίση της δημοκρατίας που δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση της δεξιάς, καθώς πορεύθηκε με αλλαζονία και έπαρση. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει, πρέπει να πέσει – Προσβάλλει τη δημοκρατία» τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Ειδικότερα, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης παίρνουν τον λόγο κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων. Στο κλείσιμο της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας. Σημειώνεται ότι η χθεσινή διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 03:35, ενώ σήμερα οι εργασίες άνοιξαν στις 09:00.

Πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά της πρότασης δυσπιστίας θα ταχθεί και ο ανεξάρτητος βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών -εκλεγμένος με τους «Σπαρτιάτες»- Χάρης Κατσιβαρδάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αναμένεται να σταθεί στη Δικαιοσύνη και την εμπιστοσύνη που της τρέφει για να ρίξει φως στην υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Ακόμη θα τονίσει πως δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση. Παράλληλα θα στρέψει τα βέλη του κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη -πρωτοβουλία του οποίου ήταν η πρόταση δυσπιστίας- και του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη για την πρόταση περί ξένων παρατηρητών στις εκλογές.

Τι συνέβη τη δεύτερη μέρα

Υπενθυμίζεται ότι χθες, κατά τη δεύτερη μέρα συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η ομιλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή στη Βουλή.

Και αυτό διότι ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έβαλε στη θέση του κατηγορούμενου την αντιπολίτευση, για τα όσα καταγγέλλει για τον ίδιο και την κυβέρνηση όσον αφορά στην εθνική τραγωδία των Τεμπών, και παράλληλα δεν απολογήθηκε – δεν καταλόγισε κάτι στον εαυτό του ή στην κυβέρνηση.

Επιπλέον, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι, ενώ ο κ. Καραμανλής δεν παραιτήθηκε της βουλευτικής ασυλίας του και προστατεύεται από αυτήν, ο ίδιος είπε από το βήμα της Βουλής ότι δεν κρύβεται πίσω από καμία βουλευτική ασυλία.

Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας την οποία συνυπογράφουν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, κατηγορήθηκε ευθέως από τον Μάκη Βορίδη ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του, τόνισε ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δεν είπε ούτε μία λέξη «για το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που είχε στο συρτάρι του».