Πέντε ημέρες μετά την επίθεση στη Μόσχα, εξαπλώνεται ο κίνδυνος νέων επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, η σφαγή στο κτίριο Crocus στη Μόσχα, η οποία προκάλεσε 139 θανάτους, αντιπροσωπεύει την επιστροφή της ισλαμικής τρομοκρατίας στην ήπειρο, που αναστήθηκε από τις στάχτες του Χαλιφάτου που ηττήθηκε στη Συρία και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν. Η οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2015 στο Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν, έχει γίνει μία από τις πιο δραστήριες στον ισλαμιστικό κόσμο. Αυτό που ανησυχεί τους ευρωπαίους ειδικούς στην αντιτρομοκρατία είναι η ικανότητά του να προχωρήσει για άλλη μια φορά σε επιθέσεις στην καρδιά της ηπείρου μέσω μελών της που κρύβονται μέσα στην κοινωνία ή στέλνοντας  κομάντος αυτοκτονίας, όπως συνέβη στο παρελθόν.

Η επίθεση στη Μόσχα θύμισε δυστυχώς στους Γάλλους τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2015 από κομάντος του Ισλαμικού Κράτους – στόχος ήταν ο χώρος συναυλιών του Μπατακλάν, παρισινά καφέ και το Stade de France. Οι νεκροί έφθασαν τους 130. Τέσσερις μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Γαλλία επέστρεψε στο μέγιστο επίπεδο συναγερμού, μετά τη σφαγή στη Μόσχα. Τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες γαλλικά λύκεια έχουν λάβει μηνύματα που αναγγέλλουν επικείμενη επίθεση. Αρκετά κείμενα, με εικόνες αποκεφαλισμών, κυκλοφόρησαν έπειτα από κυβερνοεπίθεση στην πλατφόρμα που μοιράζονται τα σχολεία, αναγκάζοντας τις γαλλικές αρχές να αναστείλουν το εσωτερικό σύστημα πληροφορικής. Ο γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε την κινητοποίηση επιπλέον 4.000 αστυνομικών.

Προσπάθησαν να χτυπήσουν

Επί μήνες τα σήματα για την απειλή του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν είχαν υποκλαπεί, με αρκετές επιθέσεις να αποτρέπονται στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε ότι το ISIS-K επιχείρησε πολλές φορές να επιτεθεί σε γαλλικό έδαφος. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τον Ιανουάριο συνελήφθη ένα άτομο για σχέδιο επίθεσης σε «εβραϊκούς στόχους» και σε «νυχτερινό κέντρο διασκέδασης ΛΟΑΤΚΙ», ενώ μόλις πριν από είκοσι ημέρες συνελήφθη 62χρονος που σχεδίαζε να επιτεθεί σε εκκλησίες. Στη Γερμανία ήταν η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ που σήμανε συναγερμό για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχουν ενεργοί ισλαμικοί τρομοκρατικοί πυρήνες και στη χώρα και ο «μεγαλύτερος» κίνδυνος επιθέσεων παραμένει αυτός που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν.

Πρόσφατα έγιναν συλλήψεις τζιχαντιστών στην Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Υπάρχουν όμως, γράφει η «Repubblica», ενδείξεις ότι τα πράγματα χειροτερεύουν ραγδαία, ότι οι τρομοκράτες μαθαίνουν από τα λάθη τους. Ασφαλώς, όπως υπογράμμισε η ιταλίδα πρώην υπουργός Αμυνας Ρομπέρτα Πινότι η επίθεση στη Μόσχα αντιπροσωπεύει ένα «νέο στοιχείο». «Βλέπω τον κίνδυνο», τόνισε, «να ξαναρχίσουν μια σειρά από επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Δεν εξαφανίστηκε ποτέ

Αρα βρισκόμαστε μπροστά στην επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους, μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης της οποίας οι φρικαλεότητες συγκλόνισαν τον κόσμο στα μέσα της δεκαετίας του 2010; «Οχι ακριβώς» υποστηρίζει ο Αντόνιο Τζιουστόζι, αναλυτής με έδρα το Λονδίνο που έχει συγγράψει πολλά έργα για το ISIS και το παρακλάδι του στη Νότια Κεντρική Ασία, το Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν. «Δεν επιστρέφει επειδή δεν εξαφανίστηκε ποτέ. Πολλοί νόμιζαν ότι δεν υπήρχε πια. Ομως διατήρησαν μια υπόγεια παρουσία στο Ιράκ και τη Συρία και φυσικά στο Αφγανιστάν».

Τι συμβαίνει λοιπόν; Ηττημένο στο πεδίο της μάχης στη Συρία και στο Ιράκ, βλέποντας τους τραπεζικούς του λογαριασμούς να κλείνουν σε διάφορες χώρες, το Ισλαμικό Κράτος θέλει απεγνωσμένα να πραγματοποιήσει επιθέσεις για να αποδείξει ότι παραμένει επίκαιρο και, το σημαντικότερο, να φέρει ξανά δωρεές στα ταμεία του. «Ο νούμερο ένα στόχος αυτών των επιθέσεων είναι η συγκέντρωση χρημάτων» εξηγεί ο Τζιουστόζι.

Μουσουλμάνοι της Κεντρικής Ασίας

Μόνο που αυτή τη φορά οι επίδοξοι μαχητές, πρώτοι στη σειρά για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις, δεν είναι Σύροι, Ιρακινοί ή ριζοσπαστικοποιημένες μειονότητες από τη Δύση, αλλά – σε πολλές από τις πρόσφατες περιπτώσεις – μουσουλμάνοι της Κεντρικής Ασίας που συχνά αντιμετωπίζουν διώξεις στην πατρίδα τους. «Είναι νέοι μετανάστες» συνεχίζει ο αναλυτής. «Οι περισσότεροι από αυτούς στρατολογήθηκαν από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στη Συρία. Εχουν υποστεί βαναυσότητα στον πόλεμο. Τώρα δεν έχουν πού να πάνε. Βρίσκονται σε στρατόπεδα όπου ζουν πολύ δύσκολα. Δεν έχουν χώρα ή οικογένεια. Αυτή η διαδικασία παράγει ανθρώπους που είναι ουσιαστικά μηδενιστές. Είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν ακόμα και σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί». Βάζουν ως στόχο την Ευρώπη. «Αυτό συμβαίνει εδώ και ενάμιση χρόνο – τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία όπου οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της μουσουλμανικής κοινότητας είναι υψηλές».