Η παρακάτω ιστορία αποτελεί την εμπειρία μιας γυναίκας η οποία βρέθηκε μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα, όταν αποφάσισε να προχωρήσει σε ανακαίνιση του σπιτιού της.

Οι εργάτες ανακάλυψαν σκάβοντας πλήθος οστών τα οποία στην αρχή νόμιζαν ότι ήταν από ζώα, έως ότου αποδείχθηκε ότι ήταν ανθρώπινα.

Τα όσα λέει η γυναίκα από την Βραζιλία πραγματικά σοκάρουν.

«Οι κόρες μου φοβόντουσαν ότι ήταν στοιχειωμένο το σπίτι»

Η γυναίκα, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει o Guardian, ξεκινάει την περιγραφή της ως εξής:

«Το 1966, όταν ήμουν 10 ετών, η μητέρα μου και εγώ μετακομίσαμε στη Γκαμπόα, μια γειτονιά δίπλα στην προκυμαία της λιμενικής ζώνης του Ρίο ντε Τζανέιρο. Όταν παντρεύτηκα το 1977, μείναμε στην περιοχή, κάναμε τρία παιδιά και ιδρύσαμε μια εταιρεία καταπολέμησης παρασίτων.

Το 1990, αγοράσαμε το πρώτο μας σπίτι εκεί. Είχε μια περίεργη διαρρύθμιση: όταν έμπαινες, έπρεπε να κατέβεις έναν πολύ μακρύ διάδρομο. Ήταν επίσης πολύ παλιό, οπότε ξέραμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάποιες οικοδομικές εργασίες. Ονειρευόμασταν να προσθέσουμε έναν δεύτερο όροφο, ώστε κάθε ένα από τα παιδιά μας να έχει το δικό του δωμάτιο.

Οι εργασίες άρχισαν τελικά το 1996. Κλείσαμε το μισό σπίτι ώστε οι εργάτες να αρχίσουν να σκάβουν τρύπες στο πίσω μέρος για τους πυλώνες που χρειάζονταν για να στηρίξουν την επέκταση.

Ήταν μια ζεστή, ηλιόλουστη μέρα του Ιανουαρίου όταν, κατά τη διάρκεια του γεύματος, ένας από τους εργάτες μου είπε ότι βρήκε οστά ζώων στις τρύπες που έσκαβαν. Αναρωτήθηκα αν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες είχαν πολλά ζώα. Μετά το μεσημεριανό γεύμα, έψαξα στους σωρούς των συντριμμιών που είχε σκάψει και, προς μεγάλη μου έκπληξη, βρήκα κομμάτια κρανίων. Είπα στον οικοδόμο ότι αυτά δεν ήταν οστά ζώων – ήταν ανθρώπινα.

Ο τρόμος πέρασε από το πρόσωπό του και αρνήθηκε να επιστρέψει στη δουλειά του. Όλοι οι άλλοι εργάτες έφυγαν επίσης νωρίς – κανείς δεν ήθελε να ενοχλήσει τους ανθρώπους που είχαν αναπαυθεί εκεί. Ούτε οι κόρες μου ήθελαν πλέον να ζουν στο σπίτι – φοβόντουσαν ότι ήταν στοιχειωμένο».

Περίπου 6.000 άνθρωποι θάφτηκαν εκεί μεταξύ 1769 και 1830

Η γυναίκα ήθελε απλώς, όπως λέει να ξέρει τι μπορεί να κάνει στη συνέχεια. «Υπήρχαν τόσα πολλά οστά και δεν είχαμε ιδέα πώς είχαν φτάσει εκεί – μήπως ένας κατά συρροή δολοφόνος έθαψε τα θύματά του κάτω από το σπίτι μας; Θυμάμαι ότι αισθάνθηκα ιδιαίτερα σοκαρισμένη όταν βρήκα κάποια δόντια που έμοιαζαν να ανήκουν σε παιδί.

Η Merced Guimarães έξω από το σπίτι όπου βρέθηκε ο ομαδικός τάφος. Πηγή φωτό: Leonardo Carrato/The Guardian

Τηλεφώνησα στον φίλο και γείτονά μου, τον Carlos. Αν κάποιος γνώριζε την ιστορία των οστών, αυτός θα ήταν. Ήρθε εκείνο το βράδυ και μου έδειξε ένα βιβλίο ιστορίας που αναγνώριζε την περιοχή κάτω από το σπίτι μου ως το νεκροταφείο των Νέων Μαύρων.

Το νεκροταφείο χρησιμοποιούνταν για να θάβονται σκλάβοι που πέθαναν στα πλοία που έφταναν στο λιμάνι του Ρίο ντε Τζανέιρο ή που πέθαναν λίγο μετά την αποβίβαση. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι περίπου 6.000 άνθρωποι θάφτηκαν εκεί μεταξύ 1769 και 1830. Παρά το γεγονός ότι έχω ζήσει στη Γκαμπόα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, δεν είχα ακούσει ποτέ γι’ αυτό. Πώς γίνεται να ζω εδώ τόσο καιρό και να μην ξέρω για το νεκροταφείο;» αναρωτήθηκε η γυναίκα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έκαναν τίποτα

Για την ανακάλυψή αυτή ενημερώθηκε ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου José Bonifácio, ενός μουσείου αφροβραζιλιάνικου πολιτισμού και ιστορίας.  Ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου επισκέφθηκε την γυναίκα. Όταν είδε τα κιβώτια με τα οστά, έκανε τον σταυρό του και άρχισε να κλαίει. Την ρώτησε αν μπορούσε να ενημερώσει το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορικής και Καλλιτεχνικής Κληρονομιάς για το τι είχε βρει, και η γυναίκα απάντησε καταφατικά.

«Οι ερευνητές ήρθαν να μελετήσουν τα ευρήματα. Ζήτησα να με ενημερώνουν για την πρόοδό τους, αλλά πέρασαν χρόνια και δεν έγινε τίποτα. Εν τω μεταξύ, δεν μου επιτράπηκε να προχωρήσω σε καμία κατασκευή. Το 1998, αναγκαστήκαμε να μετακομίσουμε από το σπίτι επειδή οι ανοιχτές τρύπες είχαν ως αποτέλεσμα τη διείσδυση νερού και μια ρωγμή στον τοίχο.

Το Μουσείο Νέων Μαύρων (Πηγή φωτό: Institute of Research and New Black Memory)

Στις 20 Νοεμβρίου 2001, το σπίτι  αυτό άνοιξε στο κοινό από εμάς τους ίδιους. Αποφασίσαμε ότι έπρεπε να καταστήσουμε αυτά τα ευρήματα προσιτά. Ο σύζυγός μου και εγώ αγοράσαμε δύο γειτονικά σπίτια για να χτίσουμε ένα μουσείο, και το Ινστιτούτο Pretos Novos (Ινστιτούτο Νέων Μαύρων) ιδρύθηκε επίσημα το 2005. Πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό χώρο, ένα μουσείο και ένα κέντρο ανθρωπολογικής έρευνας.

«Είναι το έργο της ζωής μου»

Σήμερα το ινστιτούτο φιλοξενεί δώδεκα εκπαιδευτικούς, ανθρωπολόγους και ξεναγούς. Παρέχουμε δωρεάν περιπατητικές περιηγήσεις στη Λιμενική Ζώνη, αφηγούμαστε την ιστορία της αφρικανικής διασποράς στη Βραζιλία και την ιστορία της δουλείας στην περιοχή αυτή σε μαθητές σε όλη την πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, αυτό είναι το έργο της ζωής μου. Αν και είναι δύσκολο να διατηρήσω το ινστιτούτο, θα σταματήσω να το κάνω μόνο όταν ο ρατσισμός δεν θα αποτελεί πλέον πρόβλημα. Μέχρι τότε, θα συνεχίσω να διατηρώ την ιστορία που η Βραζιλία θα προτιμούσε να αγνοήσει» καταλήγει η γυναίκα.