Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες της Δικαιοσύνης και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων εκλογέων εξωτερικού από το υπουργείο Εσωτερικών στην Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, με τον αριθμό των θιγόμενων που επιλέγουν να προχωρήσουν σε αγωγές κατά του Δημοσίου και της ευρωβουλευτή να αυξάνεται καθημερινά.

Νομικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι αγωγές ενδέχεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τις 100, ενώ άλλοι θιγόμενοι έχουν επιλέξει την προσφυγή στις ανεξάρτητες αρχές προστασίας δεδομένων, όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και αυτή της ΕΕ ή και των χωρών στις οποίες διαμένουν.

Οπως σημείωσε στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος που έχει καταθέσει τις πρώτες 30 αγωγές αποδήμων, Βασίλης Σωτηρόπουλος, ήδη ετοιμάζονται μερικές δεκάδες ακόμη ατομικές αγωγές που θα κατατεθούν άμεσα τις επόμενες ημέρες, ενώ σημαντικό ρόλο στην απόφαση των εντολέων του να προχωρήσουν σε ένδικα μέσα φέρεται να έχει παίξει και το γεγονός ότι «άκουσαν πολλές αντιφάσεις ενώ δεν έχουν ακούσει μια συγγνώμη από πουθενά».

Σε ό,τι αφορά την ΑΠΔΠΧ, κλιμάκιό της πραγματοποίησε την Πέμπτη και την πρώτη επιτόπια έρευνα, διαρκείας πέραν των τεσσάρων ωρών, στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει την ευθύνη, μεταξύ άλλων, για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την ψήφο των αποδήμων, το μητρώο πολιτών, το ειδικό ληξιαρχείο κ.ά., ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί και τα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς.

Στο πλαίσιο της έρευνας η Αρχή θα επιδιώξει να «χαράξει» τη διαδρομή που ακολούθησαν τα επίμαχα στοιχεία των εκλογέων εξωτερικού, από το υπουργείο Εσωτερικών όπου (θα έπρεπε να) φυλάσσονται ως τον παραιτηθέντα γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο που φέρεται ως πρώτος παραλήπτης της λίστας, αλλά και την Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και τυχόν άλλους αποδέκτες.

Θα επιδιώξει επίσης να διακριβώσει τον χρόνο της διαρροής και της διακίνησης των επίμαχων στοιχείων αλλά και το ακριβές περιεχόμενό τους, καθώς οι καταγγέλλοντες έχουν ζητήσει από την Αρχή να ερευνήσει την ασφάλεια στοιχείων τους όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ.

Παράλληλα, η εισαγγελική έρευνα που διενεργείται διερευνά όλα τα στάδια της διαρροής και κατά πόσο τελέστηκε το αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα της παράνομης διακίνησης προσωπικών δεδομένων και ποια είναι τα εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα.

ΤΡΙΓΜΟΙ.

Στο πολιτικό τερέν, η υπόθεση εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς, με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι το θέμα ανήκει πλέον στις ανεξάρτητες αρχές και τη δικαιοσύνη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατηγορεί, μεταξύ άλλων, την αντιπολίτευση για «μπουρδολογία» και «εργαλειοποίηση».

Χαρακτηριστικά, ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε (Αnt1) ότι «μια συνεργάτης του τότε γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ έδωσε κάποια mail ανθρώπων της ομογένειας που δεν έπρεπε. Δεν έχουν σχέση με την εκλογική διαδικασία, δεν ψηφίζουμε με αυτά τα mail.

Ο άνθρωπος που τα έλαβε, τα έδωσε στην κ. Ασημακοπούλου. Αποδόθηκαν οι ευθύνες τους και αναγνώρισαν το λάθος τους άνθρωποι που έχουν παράξει έργο. Το λάθος ποιο είναι, για να μην τρελαθούμε;

Η αποστολή mail, που δεν έχει καμία σχέση με την εκλογική διαδικασία που έγινε ή θα γίνει.

Οποιος δεν σεβάστηκε τη διαδικασία και τους θεσμούς, φεύγει. Θεωρούμε ότι η Δικαιοσύνη δεν θα βρει κάτι παραπάνω, αλλά η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφανθεί για την υπόθεση».

Την ίδια ώρα, όμως, η Νίκη Κεραμέως που είναι πολύ πιθανόν να κληθεί στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη διαρροή, καθώς ήδη το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ κατέθεσαν αιτήματα για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εκτιμώντας ότι οι παραίτηση του γ.γ. Μανώλη Σταυριανουδάκη δεν αρκεί, πως υπάρχει αντικειμενική ευθύνη της ηγεσίας και απαιτείται περαιτέρω έλεγχος της υπόθεσης.