Η Αννα-Μισέλ αποσύρθηκε από την προεκλογική εκστρατεία, ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ παραιτήθηκαν. Ομως το θέμα που άνοιξε με τη διαρροή προσωπικών στοιχείων δεν έκλεισε με τις παραιτήσεις, είτε τα πρόσωπα αυτά πληρώνουν πραγματικές ευθύνες είτε τιμωρούνται συμβολικά ως αποδιοπομπαίοι. Για να κλείσει το θέμα, θα πρέπει η έρευνα που διεξάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών να καταδείξει τον τρόπο της διαρροής. Θα πρέπει, συγκεκριμένα, να διαπιστωθεί αν η διαρροή οφείλεται σε εισβολή από χάκερ στο σύστημα του υπουργείου ή αν ήταν το προϊόν συνεργασίας στελεχών του υπουργείου με το γραφείο της κ. Ασημακοπούλου. Αυτό οφείλει να αναζητήσει η έρευνα.

Αν ισχύει το δεύτερο, αν δηλαδή η διαρροή οφείλεται σε συμπαιγνία συγκεκριμένων προσώπων, το πρόβλημα είναι ευκολότερα διαχειρίσιμο. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεις τους λεγόμενους επίορκους, να τους κόψεις τον πισινό (μεταφορικώς μόνο) και η κατάσταση τίθεται υπό έλεγχο. Αν όμως ισχύει το πρώτο, τότε το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο, διότι σημαίνει ότι ολόκληρο το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου είναι ευπρόσβλητο από τέτοιου είδους κινδύνους. Από την απάντηση που θα δώσει η έρευνα στο ερώτημα αυτό θα εξαρτηθεί η αξιοπιστία του συστήματος της επιστολικής ψήφου.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΗΒΑ

Παρακολουθώντας τόσον καιρό το διασκεδαστικό θέαμα με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, διαπιστώνω ότι, παρά την εκπαίδευση και την επιτήδευση, ο πρόεδρος έχει μία ροπή στη χυδαιότητα, που μερικές φορές ξεσπά ανεξέλεγκτη. Θυμίζω το περιστατικό στον Βόλο, όταν αισθάνθηκε την ανάγκη να μας πει τρεις φορές πόσο χεσμένο έχει τον δήμαρχο της πόλης. Προχθές, επανήλθε στην αγαπημένη θεματολογία του, από τη Θήβα, όπου ο πρόεδρος έχει πάει εκδρομή σε ένα θεματικό πάρκο βασισμένο στην ιδέα του στρατιωτικού κέντρου, για να μας πει ότι η ονομασία Καλλιόπη για τον απόπατο είναι σεξιστική και ότι θα έπρεπε να λέγεται Κούλης. Αυτές οι αυθόρμητες πινελιές χυδαιότητας που του ξεφεύγουν με βοηθούν να καταλάβω γιατί συνεννοείται τόσο καλά με τον Παύλο Πολάκη.

Κατά τα λοιπά, το μόνο που με απασχολεί για την εκδρομή του Στέφανου στη Θήβα είναι το ενδυματολογικό. Είναι η στολή που του δώσανε να φοράει όσο τσίτα πρέπει; Εφαρμόζει τέλεια παντού; Γιατί ο πρόεδρος μας έχει συνηθίσει με τα κολάν και τα εφαρμοστά. Εχει χτίσει ένα επίπεδο και πρέπει να το διατηρήσει! Εν ανάγκη, κάποιος ράφτης δεν θα υπάρχει ανάμεσα σε τόσους νεοσυλλέκτους, να φέρει τη στολή στα μέτρα του προέδρου; Ούτως ή άλλως, εκουσίως ή μη, ο πρόεδρος κατάφερε να ξεφτιλίσει την έννοια της στρατιωτικής θητείας μέσα σε δυο – τρεις μέρες. Συνεπώς, δεν θα πάθει τίποτα χειρότερο ο θεσμός, αν μεριμνήσουν εκεί οι αρμόδιοι για το ενδυματολογικό του προέδρου. Ο,τι ήταν να πάθει ο Στρατός το έπαθε…

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ

«Η εκλογική ατμόσφαιρα στην πόλη Περμ και από όσο πληροφορηθήκαμε σε όλη τη Ρωσία ήταν ήρεμη και πολύ ουσιαστική, ενώ οι μεγάλοι δρόμοι ήταν γεμάτοι με μεγάλες αφίσες σχεδόν ισοκατανεμημένες όλων των υποψηφίων και με ειδικά ταμπλό, πάλι με δίκαιη κατανομή, σε πυκνά σημεία της πόλης, που περιείχαν τα βασικά σημεία των προγραμμάτων των υποψηφίων. Στα εκλογικά τμήματα που επισκεφθήκαμε, ορισμένα εξ αυτών αιφνιδιαστικά, διαπιστώσαμε πυκνή ροή πολιτών για να ψηφίσουν, ενώ οι εκλογές διεξήγοντο με άψογες, αμερόληπτες, δημοκρατικές διαδικασίες». Απόσπασμα από την ανταπόκριση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, απεσταλμένου της ιστοσελίδας «Iskra» στη Ρωσία για τις προεδρικές εκλογές.

Στο ίδιο ύφος αυστηρής αντικειμενικότητας, ο Παναγιώτης βρίσκει στο εκλογικό αποτέλεσμα «την αδιάψευστη επιβεβαίωση και ακλόνητη εγγύηση της μεγάλης τελικής νίκης της Ρωσίας και επίτευξης των μεγάλων στόχων της, με κυριότερο έναν νέο πολυπολικό δημοκρατικό κόσμο, απελευθερωμένο από τα δεσμά της αμερικανοβρετανικής νεοαποικιοκρατίας». Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Κάπως θα πρέπει να επιζήσει κι αυτός ο φουκαράς, αν δεν έχει μια σύνταξη. Δεν νομίζω άλλωστε να εργάστηκε κανονικά ποτέ του…