Η ζωή αρχίζει σε οποιαδήποτε ηλικία. Ακόμα και μετά τα 90. Αρκεί να το θέλεις πραγματικά.

Το παραπάνω αποδεικνύουν περίτρανα δύο περιπτώσεις γυναικών που ζουν – η μία στα 99 και η άλλη στα 95 – την ζωή που ονειρευόντουσαν.

Η 99χρονη έγινε αστέρι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το αιώνιο (στην κυριολεξία) χαρακτηριστικό της ήταν η στάση της απέναντι στα γηρατειά. «Δεν τα σκέφτομαι τα γηρατειά, πραγματικά δεν τα σκέφτηκα ποτέ. Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο χρονών είμαι» συνηθίζει να λέει.

Η άλλη στα 95 της χρόνια πήρε μια απόφαση – που δεν ήξερε ότι επρόκειτο να πάρει – και λέει ότι «ένιωσε σαν όλο το αίμα να φεύγει από το κεφάλι μου, μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών μου».

Οι δύο αυτές γυναίκες αποδεικνύουν ότι ποτέ δεν είναι πολύ αργά και ότι ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος.

«Ήμουν ένα νέο κορίτσι στα 95 μου»

Η Μπλέρ, πρώην παίκτρια του μπέιζμπολ στο μεταπολεμικό γυναικείο πρωτάθλημα βρέθηκε στη σκηνή του κινηματογραφικού φεστιβάλ Tribeca στη Νέα Υόρκη, κοίταξε γύρω της και αναρωτήθηκε γιατί κρυβόταν ακόμα. Παρόλο που η σεξουαλικότητά της δεν ήταν μυστικό μεταξύ των συμπαικτών της, αποφάσισε εκεί και τότε να το αποκαλύψει δημοσίως σε ηλικία 95 ετών.

Η Μπλέρ μιλώντας μπροστά στο κοινό τόνισε ότι: «Ήμουν στην ντουλάπα για 95 χρόνια. Αυτή η παλιά πόρτα άνοιξε. Καθόμουν εκεί, με τα μάτια μου ορθάνοιχτα, με το στόμα ανοιχτό μάλλον. Σκέφτηκα, ‘Θεέ μου, μετά από 95 χρόνια, το είπες αυτό;’. Και το είπα. Δεν φοβόμουν πια γιατί ήμουν τόσο μεγάλη και πραγματικά δεν είχε σημασία, εκτός από την οικογένειά μου, τι σκέφτονταν οι άνθρωποι», είπε.

Το κοινό ζητωκραύγαζε. «Μετά, κάθισα και ήπια μια μπύρα και σας λέω, δεν έχω ξανανιώσει τόσο ευτυχισμένη σε όλη μου τη ζωή. Ήμουν ένα νέο κορίτσι στα 95 μου», ανέφερε μιλώντας στον Guardian. «Οπότε μπορεί να με έχετε για άλλα 95 χρόνια». Της άλλαξε τη ζωή, λέει. Τώρα, 97 ετών, την έχει αγκαλιάσει η LGBTQ+ κοινότητα και την έχει καλέσει σε εκδηλώσεις, αλλά αυτό που σημαίνει περισσότερο γι’ αυτήν είναι οι άνθρωποι που της λένε ότι έχουν εμπνευστεί από αυτήν. «Αυτό με έκανε να αισθάνομαι τόσο υπέροχα. Τόσοι πολλοί άνθρωποι μου έχουν πει πώς τους βοήθησα να εκδηλωθούν και οι οικογένειές τους καταλαβαίνουν τώρα τι συμβαίνει στη ζωή τους». Δεν της έχει πει ούτε ένας άνθρωπος, «κατάμουτρα τουλάχιστον», κάτι αρνητικό.

Γιατί δεν μίλησε νωρίτερα

Η Μπλερ που έπαιξε για τους Peoria Redwings στη σεζόν 1948 της All-American Girls Professional Baseball League, ενώ στη συνέχεια έκανε μια μακρά καριέρα εργαζόμενη στην αεροδιαστημική εταιρεία Northrop Corporation, εκείνη την εποχή, φοβόταν ότι θα απολυόταν αν μιλούσε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της.

Ήταν, όπως λέει, «τρομοκρατημένη μέχρι θανάτου» από το να μάθει κάποιος την αλήθεια. «Εκείνη την εποχή, δεν είχαν καμία συμπάθεια για τους ομοφυλόφιλους. Και δεν ήξερα τι θα σκεφτόταν η οικογένειά μου. Δεν μπορούσα να το κάνω. Έπρεπε να βγαίνω σε ραντεβού με άνδρες με τους οποίους δεν ήθελα να βγω. Αλλά το έκανα.

Στα σχόλια του κόσμου που αναρωτιόταν γιατί δεν παντρεύτηκε ποτέ, έλεγε ότι δεν είχε βρει τον κατάλληλο άντρα. «Αυτή ήταν η δικαιολογία μου». Το να είναι επιτέλους ανοιχτή άλλαξε τη ζωή της, λέει. «Δεν έχετε ιδέα. Ήταν ένας νέος κόσμος για μένα».

Εύχεται να είχε βγει νωρίτερα, λέει, αλλά περισσότερο από αυτό, εύχεται να είχαμε μια κοινωνία στην οποία θα μπορούσε να αισθανθεί ικανή να το κάνει: «Θα ήθελα να είχα βγει αμέσως, αν οι άνθρωποι είχαν αποδεχτεί τους ομοφυλόφιλους». Αλλά τώρα, λέει, έχει μια νέα πνοή στη ζωή.

«Η μουσική παίζει πολύ δυνατά τώρα για μένα και κάθε βήμα που κάνω είναι λίγο πιο ζωντανό τώρα που μπορώ να είμαι αυτή που είμαι».

Η κρουαζιέρα που έκανε viral την 99χρονη Μίλντρεντ

Το 2022, η Μίλντρεντ έγινε πολύ γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ηλικία 99 ετών. Βρισκόταν σε κρουαζιέρα με τον γιο και την κόρη της για να γιορτάσει τα γενέθλιά της.

Η κόρη της,  δημοσίευσε ένα βίντεο με την 99χρονη να αναλογίζεται την ηλικία της. Ήταν τυχερή, είπε, που «έχω ακόμα τα μυαλά μου … και που έχω μια οικογένεια που, νομίζω, με λατρεύει. Δεν είμαι σίγουρη».

Το βίντεο έγινε viral. Στη συνέχεια η γυναίκα κόλλησε κορονοϊό και σε μια ενημέρωση είπε στους θαυμαστές της, με χαρακτηριστική ζωντάνια: «Τελείωσα με αυτό το γαμ@@ Covid!».

Από τότε, σε βίντεο τραγούδησε, χόρεψε, προβληματίστηκε για τη ζωή της και κατέθεσε τις σκέψεις της, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της παιδικής ηλικίας και για τις τύψεις (βασικά: μην ασχολείσαι είναι το μότο της).

Πρόσφατα δημοσίευσε ένα βιβλίο, το Mildred’s Mindset – εν μέρει συμβουλές ζωής, εν μέρει απομνημονεύματα.

Οι θαυμαστές της την λατρεύουν

Τώρα, 100 ετών, πώς αισθάνεται η Μίλντρεντ για να γίνει influencer; «Δεν ξέρω», λέει. «Απλώς δεν το σκέφτομαι. Όπως δεν σκέφτηκα ποτέ τον θάνατο ή οτιδήποτε άλλο, ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει».

«Δεν σκέφτομαι τα γηρατειά, πραγματικά δεν τα σκέφτομαι. Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο χρονών είμαι» λέει, ενώ συνεχίζει ακόμα να αθλείται.

Προσπαθούσε, ωστόσο, πάντα να έχει θετική στάση και να κάνει νέα πράγματα, λέει. «Θα δοκιμάσω τα πάντα, δεν έχει σημασία. Σε λογικά πλαίσια – πείτε μου να ανέβω σε ένα βουνό, θα πω όχι». Αλλά δεν της αρέσει όταν άλλοι ηλικιωμένοι άνθρωποι λένε: «Δεν μπορώ να κάνω αυτό και δεν μπορώ να κάνω εκείνο. Αποφασίζουν ότι είναι ηλικιωμένοι, αυτό είναι όλο. Ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος για να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο, να μάθεις κάτι. Εγώ μαθαίνω κάτι καινούργιο κάθε μέρα».

«Η αποστολή μου είναι να την κρατήσω σε εγρήγορση και να βεβαιωθώ ότι είναι ευτυχισμένη», λέει η κόρη της. «Μου αρέσει που φέρνει χαρά στους ανθρώπους και εμπνέει τους ανθρώπους. Αστειεύομαι ότι δημιούργησα ένα τέρας, αλλά ο Θεός να με φυλάει να μην πω κάτι κακό γι’ αυτήν, γιατί οι θαυμαστές της θα με κυνηγήσουν. Τη λατρεύουν» καταλήγει η κόρη της.