Οι επιστήμονες διαπιστώνουν συχνά ότι όποιος περάσει το κατώφλι της ένατης δεκαετίας της ζωής του, τότε θα ζήσει ανέμελα και χωρίς ασθένειες τα υπόλοιπα χρόνια που του απομένουν. Αυτόν λοιπόν τον γρίφο προσπαθούν τώρα να λύσουν οι ειδικοί για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της μακροζωίας.

Oι άνθρωποι που συμπληρώνουν τα 90 χρόνια φαίνεται ότι αποτελούν ένα είδος επίλεκτης ομάδας, που διαφέρει σημαντικά από τους άλλους ηλικιωμένους οι οποίοι πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία. Οι άνθρωποι αυτοί, που παρά τις εννέα και πλέον δεκαετίες της ζωής τους εξακολουθούν να στέκονται αγέρωχοι και να εξυπηρετούν μόνοι τους τις βασικές τους ανάγκες, εμφανίζουν- προς έκπληξη των επιστημόνων- αξιοσημείωτη ικανότητα να επιβιώνουν.

Το γενετικό τους υπόβαθρο φαίνεται πως είναι τέτοιο που τους επιτρέπει να γλιτώνουν από ένα σωρό ασθένειες που σκοτώνουν τους περισσότερους ηλικιωμένους. Σύμφωνα μάλιστα με πολλές μελέτες, τα χρόνια ζωής μετά τα 90 είναι χρόνια υγιή, χωρίς καρκίνους και καρδιοπάθειες ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι που φτάνουν σε ακόμα μεγαλύτερη ηλικία, δηλαδή πάνω από 100 χρόνια, ζουν τα καλύτερα γηρατειά!

«Ανέμελα χρόνια». Αυτό λοιπόν το μυστήριο, των «ανέμελων χρόνων» μετά τα 90, προσπαθούν να λύσουν οι επιστήμονες. Και σύμφωνα με την επιθεώρηση «Νew Scientist», η δουλειά των ειδικών δεν είναι εύκολη γιατί μόνο μερικοί τυχεροί είναι αυτοί που κερδίζουν το γενετικό λαχείο της μακροζωίας. Αν όμωςλένε- κατανοήσουμε τι είναι αυτό που τους κάνει τόσο ξεχωριστούς, ίσως οι υπόλοιποι μπορέσουμε να τους μοιάσουμε ακολουθώντας τον τρόπο ζωής τους ή κάνοντας κάποιες θεραπευτικές επεμβάσεις. Μια τέτοια πρόοδος δεν θα παρατείνει μόνο τη ζωή μας, αλλά θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς και αυτοβοηθούμενοι για το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά αυτής της μακράς και υγιούς ζωής; Οι γεροντολόγοι επισημαίνουν τέσσερις βασικούς παράγοντες: τη διατροφή, την άσκηση, τον ψυχοπνευματικό και τον κοινωνικό παράγοντα. Όποιος λοιπόν σκοπεύει να φτάσει τα 100 δεν πρέπει να υποτιμά τη σημασία του τρόπου ζωής- παρ΄ ότι κάποιοι αιωνόβιοι δηλώνουν υπερήφανα ότι κάπνιζαν 60 τσιγάρα την ημέρα επί δεκαετίες. Ο Τόμας Περλς, από το πρόγραμμα Μελέτης Αιωνόβιων της Νέας Αγγλίας, πιστεύει ότι μέχρι και κατά 70% η μακροζωία οφείλεται σε μη γενετικούς παράγοντες. Παρ΄ όλα αυτά πολλοί από τους ανθρώπους που φτάνουν σε πολύ προχωρημένη ηλικία τείνουν να έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα: ένα κληρονομικό γενετικό «εισιτήριο».

Το γονίδιο. Αυτό το «εισιτήριο» μπορεί ενδεχομένως να είναι μια παραλλαγή του γονιδίου FΟΧΟ3Α. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που είχαν δύο αντίγραφα μιας συγκεκριμένης μορφής αυτού του γονιδίου είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να φτάσουν τα 100 απ΄ όσους δεν έφεραν αυτήν την παραλλαγή. Επίσης, τα γηρατειά τους τούς έβρισκαν με καλύτερη υγεία και χαμηλότερα επίπεδα εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Το FΟΧΟ3Α ελέγχει γονίδια τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ενεργές ρίζες του οξυγόνου που είναι μόρια τα οποία πιστεύεται ότι επιφέρουν τη γήρανση στους ανθρώπους μέσω της σωρευτικής βλάβης που προκαλούν στο DΝΑ.

Το FΟΧΟ3Α ενδέχεται επίσης να προστατεύει από τον καρκίνο ενθαρρύνοντας την αυτοκαταστροφή των κυττάρων που έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Η παραλλαγή του που συνδέεται με τη μακροζωία είναι πολύ πιο διαδεδομένη στους 100χρονους απ΄ ό,τι στους 95χρονους.

ΣΥΜΦΩΝΑμε μελέτες, τα χρόνια ζωής μετά τα 90 είναι υγιή, χωρίς καρκίνους και καρδιοπάθειες δηλαδή ζουν τα καλύτερα γηρατειά!

Αλώβητοι οι αιωνόβιοι στις «επιθέσεις» ασθενειών

Οι άνθρωποι που συμπληρώνουν αισίως τα 90 τους χρόνια, παρουσιάζουν πολύ χαμηλά ποσοστά χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο, οι πιθανότητες εμφάνισής του αυξάνονται με σημαντικό ρυθμό όσο ο άνθρωπος γερνάει και λιγοστεύουν από τα 84 χρόνια και μετά. Μάλιστα μετά τα 90, οι πιθανότητες μειώνονται κατακόρυφα.

Επιπλέον, πολλοί αιωνόβιοι καταφέρνουν να μένουν αλώβητοι στις «επιθέσεις» διαφόρων ασθενειών ακόμη κι αν έχουν ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους εκτεθειμένοι σε υψηλούς κινδύνους. Στο πλαίσιο της «Μελέτης Αιωνόβιων της Νέας Αγγλίας» όπου μελετήθηκαν οι περιπτώσεις 700 ανθρώπων στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι πολλοί από αυτούς συμπλήρωσαν τα 100 χρόνια ζωής τους χωρίς καρκίνους και καρδιοπάθειες παρά το ότι κάπνιζαν έως και 60 τσιγάρα την ημέρα επί 50 χρόνια.

Στο ερώτημα τι είναι αυτό που τελικά σκοτώνει τους γηραιότερους, οι επιστήμονες απαντούν: Η πνευμονία που ακολουθείται από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα ατυχήματα και τα εντερικά προβλήματα. Ο θάνατος από γηρατειά προέρχεται συνήθως από την κατάρρευση ολόκληρων συστημάτων του οργανισμού τα οποία έχουν φθαρεί από τον χρόνο.