Ο γρίφος με την παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας Οθωνα Ηλιόπουλου λύθηκε επισήμως χθες το απόγευμα, με μια δήλωσή του που αναφέρει πως «παραμένει μάχιμος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ» – τουλάχιστον για την ώρα, ο Ηλιόπουλος δεν αφήνει τη θέση του και η ανάληψη των καθηκόντων από την επόμενη στη λίστα, την πρώην εκπρόσωπο του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, μένει στον πάγο.

Οι φήμες για ενδεχόμενη παραίτησή του λόγω φόρτου εργασίας, οι οποίες θα άνοιγαν τον δρόμο για την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή, είχαν ξεκινήσει ήδη στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος. Αυτή η προοπτική, ωστόσο, σκόνταψε στην πρόθεση της (όγδοης στο Επικρατείας) Ζορζέτας Λάλη να ορκιστεί βουλευτής – και έτσι η όποια παραίτηση Ηλιόπουλου δεν θα είχε ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το ζήτημα του Ηλιόπουλου φέρεται να συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο Κασσελάκης με τον Αλέξη Τσίπρα, παρόντος του βουλευτή Επικρατείας, λίγες μέρες νωρίτερα, από την οποία εξήχθη και το συμπέρασμα πως ο Κασσελάκης δεν θα μπει στη Βουλή, όπως δήλωσε στο Mega, και δεν θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα στη Θήβα

Κι όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ώρες πριν από την επικείμενη είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στο στρατόπεδο της Θήβας, όπου έχει βάλει στόχο να περάσει τον χρόνο του μελετώντας βιογραφικά των στελεχών που θα έχουν δηλώσει πρόθεση να κατέβουν υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Ως τελική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις προκριματικές των  ευρωεκλογών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του isyriza ορίστηκε αυτή η Κυριακή, 17 Μαρτίου, ενώ στις 22 του μήνα, ύστερα από σχετικό ξεσκαρτάρισμα, αναμένεται να ανακοινωθεί η λίστα των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές. Οι προκριματικές αναμένεται να διεξαχθούν με κάλπη αλλά, εφόσον επιτραπεί για λόγους ασφαλείας και υβριδικά, στις 14 Απριλίου, αφότου ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

«Προοδευτική αντεπίθεση»

Χθες μιλώντας στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για μια προοδευτική αντεπίθεση στις ευρωεκλογές, συνέχισε όμως να εξαπολύει κριτική προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη – προέτρεψε τους πολίτες να έρθουν να ψηφίσουν και να μην αντιμετωπίσουν την κάλπη ως «χαλαρή», περιγράφοντας μια σύμπραξη Δεξιάς – Ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την οποία ωστόσο ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία «έχει ενσωματώσει μια ισχυρή ακροδεξιά συνιστώσα με τα προερχόμενα από την Ακροδεξιά του ΛΑΟΣ στελέχη να είναι κεντρικοί υπουργοί και να έχουν κεντρικούς ρόλους».

Στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου: «είναι η πρώτη φορά μετά τη στρατιωτική δικτατορία που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε διακομματικά μια ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας. Μια ιστορική ντροπή που στιγματίζει τη χώρα μας», σχολίασε, μιλώντας για τις υποθέσεις των υποκλοπών και των Τεμπών που έφτασαν μέχρι τις Βρυξέλλες.

Δέκα δεσμεύσεις

Περιγράφοντας το συριζαϊκό πλαίσιο για την ευρωκάλπη, αναφέρθηκε σε δέκα δεσμεύσεις: στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, στην ανάγκη να μπει φραγμός στο μίσος της Ακροδεξιάς, στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε «να μην επιστρέψει η λιτότητα», στη δίκαιη πράσινη μετάβαση, στην ανάγκη για κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας και στην εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Μίλησε επίσης για μια Ευρώπη «της ισότητας και των δικαιωμάτων», χωρίς ψηφιακές ανισότητες στην εποχή του AI, ενώ έδωσε έμφαση στη «μεταναστευτική πολιτική» με αλληλεγγύη – κλείνοντας με τη «δημοκρατική Ευρώπη που θέλουμε και μας αξίζει».