Η Ιαπωνία συμπληρώνει 13 χρόνια από την τριπλή καταστροφή της 11ης Μαρτίου 2011, όταν ένας από τους πιο ισχυρότερους σεισμούς που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη προκάλεσε ένα φονικό τσουνάμι, το οποίο με τη σειρά του αποτέλεσε αιτία για την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Η είδηση από τη μακρινή Ιαπωνία για έναν σεισμό 9 Ρίχτερ προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό και τρόμο.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Ιαπωνίας, συνολικά 15.900 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα εξαιτίας άμεσων ή έμμεσων επιπτώσεων του σεισμού, με 10 επιπλέον προστίθενται το 2023 στον μακάβριο κατάλογο. Επιπλεόν, 2.520 άνθρωποι επίσημα θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι.

Μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της εκκένωσαν την περιοχή για λόγους ασφαλείας και προστασίας από τη ραδιενέργεια. Στις μέρες μας, σχεδόν 30.000 άνθρωποι ακόμη δεν έχουν επιστρέψει στις εστίες τους

Στην πραγματικότητα, το τσουνάμι ήταν πολύ πιο καταστροφικό και θανατηφόρο από τον ίδιο τον σεισμό. Τα κύματα του τσουνάμι έφτασαν μέχρι και τα 40 μέτρα σε ορισμένα σημεία, φτάνοντας μέχρι και 20 χλμ. στην ενδοχώρα, καταστρέφοντας πόλεις και χωριά στο πέρασμά τους.

Το πυρηνικό ατύχημα

Το τσουνάμι προκάλεσε πυρηνικά ατυχήματα, κυρίως την κατάρρευση επιπέδου 7 σε τρεις αντιδραστήρες στο συγκρότημα πυρηνικών σταθμών Fukushima Daiichi και τις σχετικές ζώνες εκκένωσης έπληξαν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους

Οι μονάδες του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi στην περιοχή Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έμειναν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ψύξη η καρδιά του αντιδραστήρα και να λιώσει.

Συγκλονιστική εικόνα από το τσουνάμι μετά τον σεισμό.

Τα καύσιμα εξαντλήθηκαν σε πολλές ηλεκτρικές γεννήτριες. Η απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας σταμάτησε τα συστήματα ψύξης, προκαλώντας τη συσσώρευση θερμότητας.Η συσσώρευση θερμότητας προκάλεσε την παραγωγή αερίου υδρογόνου. Χωρίς εξαερισμό, το αέριο συσσωρεύτηκε μέσα στις δομές συγκράτησης του αντιδραστήρα και τελικάεξερράγη

Την επόμενη ημέρα του σεισμού (12.03) σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο 1. Στη συνέχεια εκρήξεις σημειώθηκαν και σε άλλους αντιδραστήρες. Ακολούθησε μεγάλη έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον και σημαντική ραδιολογική ρύπανση που οδήγησε στη λήψη απόφασης για εκκένωση σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον σταθμό.

Το μυστήριο της τραγωδίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και χρόνια η προσπάθεια για τον καθαρισμό των υπολειμμάτων του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi, με τους συμμετέχοντες στις έρευνες να ετοιμάζονται αφαιρέσουν υπολείμματα καυσίμου από τους αντιδραστήρες του σταθμού προκειμένου να «φανεί» τι υπάρχει μέσα τους, που παραμένει μυστήριο μέχρι σήμερα.

Ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε κατέστρεψαν τα συστήματα ψύξης του εργοστασίου της Φουκουσίμα Νταϊτσι, προκαλώντας την τήξη τριών από τους αντιδραστήρες του, απελευθερώνοντας ακτινοβολία και εκδιώκοντας χιλιάδες κατοίκους από τα σπίτια τους. Ορισμένες περιοχές κοντά στο εργοστάσιο είναι ακόμη μη κατοικήσιμες

Το κλειδί για να λυθεί αυτό το μυστήριο είναι ένα δείγμα λιωμένου καυσίμου από το εσωτερικό ενός αντιδραστήρα, δήλωσε ο Akira Ono, επικεφαλής του τμήματος παροπλισμού της Tokyo Electric Power Company Holdings, σε συνέντευξή του στο Associated Press.