Ο Πίτερ Μπογκόσιαν είναι ένας αμερικανός καθηγητής της Φιλοσοφίας, ο οποίος προ ετών παραιτήθηκε από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ στο Ορεγκον των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενος για το καθεστώς ανελευθερίας που έχει επιβάλει στις πανεπιστημιακές κοινότητες η ιδεολογία «woke». Συγκεκριμένα, ζήτησε από τους φοιτητές του σε μια τάξη να συζητήσουν τι σημαίνει «μικροεπιθετικότητα» (microaggression), μία υποτιθέμενη μορφή έμμεσου ρατσισμού, με αποτέλεσμα ο αρμόδιος κομισάριος για την ιδεολογική ομοιομορφία του πανεπιστημίου να τον παραπέμψει στο πειθαρχικό και μάλιστα με την κατηγορία της «μικροεπιθετικότητας». Ο Μπογκόσιαν προτίμησε να παραιτηθεί. Ευρύτερα γνωστός, όμως, έγινε για την υπέροχη φάρσα που έστησε μετά την παραίτησή του.

Μαζί με κάποιους άλλους, εξίσου καταπιεσμένους πανεπιστημιακούς, κάθισαν και έγραψαν περί τα είκοσι επιστημονικοφανή δοκίμια και τα έστειλαν στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά των ΗΠΑ. Τα κείμενα αυτά υποστήριζαν με έκδηλο τρόπο τις θέσεις που προωθεί η «woke» ιδεολογία και έφεραν τίτλους σκοπίμως προκλητικούς και γελοίους, όπως «Το πέος ως παράγων διαμόρφωσης της νεοαποικιοκρατικής πολιτικής της Δύσης». Κατά τα λοιπά, όμως, είχαν τη σοβαροφανή όψη επιστημονικών δοκιμίων προς δημοσίευση, με την επιβαλλόμενη δομή, υποσημειώσεις, βιβλιογραφία, τα πάντα όλα. Τέσσερα από αυτά τελικά δημοσιεύτηκαν! Και, φυσικά, ακολούθησε το αναμενόμενο σκάνδαλο, όταν οι φαρσέρ αποκάλυψαν την αλήθεια.

Το καλύτερο όμως ο Μπογκόσιαν το φύλαγε για το τέλος. Προς μεγίστη φρίκη των πάντων, αποκάλυψε ότι, σε ένα από τα δημοσιευθέντα άρθρα, είχε αντιγράψει ολόκληρες σελίδες από το «Ο αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ και απλώς είχε κάνει μερικές αλλαγές για να μη γίνεται αντιληπτό, όπως ότι είχε αντικαταστήσει τον όρο «Εβραίος» με τον όρο «λευκός αρσενικός». Η εκδοτική επιτροπή του περιοδικού τον παρέπεμψε στο πειθαρχικό με την κατηγορία της λογοκλοπής, αφού ομολογημένα είχε αντιγράψει Χίτλερ. Μετά όμως, σκέφτηκαν τα ξεφτέρια ότι, αν τον καταδικάσουν ως λογοκλόπο, τότε πιστοποιείται ότι το περιοδικό τους δημοσίευσε κείμενο του Χίτλερ! Αυτό, κατά την κρίση τους, θα ήταν πολύ χειρότερο, οπότε προτίμησαν να τον αθωώσουν.

Θυμήθηκα τη φάρσα του Μπογκόσιαν, εξ αφορμής μιας άλλης φάρσας, που προέκυψε εκ του φυσικού, χωρίς να χρειαστεί τη σκηνοθεσία κανενός. Εννοώ την ουσιαστική ταύτιση της θέσης του ΚΚΕ με εκείνη της «Νίκης», σχετικά με τη ρωσική επίθεση στη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη και Ζελένσκι στην Οδησσό. Για το ΚΚΕ, η επίσκεψη Μητσοτάκη κάνει «ενεργότερη τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας». Το ίδιο ακριβώς υποστήριξε και ο Δ. Νατσιός από το βήμα της Βουλής: ήταν περιττή η επίσκεψη, η βοήθεια που παρέχουμε στην Ουκρανία μάς εμπλέκει και βαθαίνει την κρίση. Δεν μου κάνει εντύπωση ο συντονισμός των άκρων. Μεταξύ Ταλιμπάν κατανόηση…

Ο Βελόπουλος τουλάχιστον ήταν πιο ειλικρινής και πηγαίος, το μόνο που δεν είπε ήταν καλά να πάθει ο Μητσοτάκης. Είπε, όμως, ότι ήξερε πού πήγαινε ο Μητσοτάκης και ότι οι Ρώσοι καλά έκαναν και χτύπησαν εκεί όπου χτύπησαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αγνόησε, αλλά αυτοί, όπως εξήγησε γλαφυρά ο Σωκράτης Φάμελλος, έχουν «τη μεγάλη στενοχώρια με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων», εξαιτίας της οποίας δεν μπόρεσαν να χαρούν ούτε καν την Τσικνοπέμπτη. Συνεπώς, τα υποδεέστερα θέματα, όπως η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Οδησσό, η ρουκέτα κ.ά., ούτε καν να τα προσέχουν. Τσιμουδιά και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά για διαφορετικούς λόγους, φαντάζομαι. Κατά πάσα πιθανότητα επειδή ο κραταιός Νικόλας κάνει μούτρα στον Μητσοτάκη και δεν θέλει να ασχολείται μαζί του. Μόνον ο Πρίγκιψ Νικόλαος των Παπανδρέου, προς τιμήν του, καταδίκασε τη ρωσική επίθεση.

Ισως όμως η αδιαφορία να οφείλεται στην επίδραση του «Newspeak» της πολιτικής ορθότητας, που κατορθώνει να αλλοιώνει την αντίληψη της πραγματικότητας. Μπορεί, θέλω να πω, αυτοί, που δεν βρίσκουν καμία αξία στο γεγονός και το προσπερνούν άνευ σχολίων, να σκέφτηκαν ότι εφόσον η ρουκέτα έπεσε αρκετά μακριά ήταν συμβολική (για τον Μητσοτάκη, όχι για τους πέντε που σκοτώθηκαν…). Οπως είναι συμβολική η κατάληψη δημοσίου κτιρίου, όταν διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες. Ομοίως και η ρουκέτα, εφόσον πέφτει σε απόσταση άνω του χιλιομέτρου είναι συμβολική…