Ένας θαλάσσιος διάδρομος προς τη Γάζα θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί αυτό το Σαββατοκύριακο για την ενίσχυση της βοήθειας στην επικράτεια, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η είδηση έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση των σχεδίων των ΗΠΑ για κατασκευή πλωτής πλατφόρμας στην ακτογραμμή της Γάζας.

Η μεταφορά βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είναι δύσκολη και επικίνδυνη.Την Παρασκευή, οι αναφορές ανέφεραν ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορική βοήθεια, των οποίων τα αλεξίπτωτα δεν αναπτύχθηκαν σωστά.

Οι ΗΠΑ και άλλα έθνη έχουν καταφύγει στη ρίψη βοήθειας αεροπορικώς, καθώς οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο δύσκολες, αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι η τακτική είναι η έσχατη λύση και δεν μπορεί να καλύψει την αυξανόμενη ανάγκη.

Πλοίο βοήθειας στη Γάζα αναμένεται να αποπλεύσει από την Κύπρο

Ένα πλοίο που μεταφέρει την απελπιστικά αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να αποπλεύσει αυτό το Σαββατοκύριακο, με προορισμό τη Γάζα.

Το ισπανικό σκάφος, Open Arms, έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από την Κύπρο – την πλησιέστερη χώρα της ΕΕ στη Γάζα – και ελπίζει να χρησιμοποιήσει μια νέα ναυτιλιακή διαδρομή.

Χωρίς να λειτουργεί λιμάνι και ρηχά νερά, δεν είναι ακόμη σαφές πού θα δέσει το πλοίο όταν φτάσει στη Γάζα.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Λωρίδας βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού και τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα.

Το πλοίο, που αναμένεται να φτάσει στη Γάζα τις επόμενες ημέρες, ανήκει στην ομώνυμη ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση Open Arms.

«Ανθρωπιστική καταστροφή»

Μιλώντας στην Κύπρο, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Γάζα «αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή» και ότι ο θαλάσσιος διάδρομος θα επιτρέψει την παράδοση μεγάλων ποσοτήτων πρόσθετης βοήθειας. Η πιλοτική αποστολή βοήθειας θα γίνει σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον οργανισμό βοήθειας World Central Kitchen, είπε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει μια προβλήτα για τη μεταφορά προμηθειώναπό τα πλοία στη θάλασσα στην ακτή, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα χρειαστούν «αρκετές εβδομάδες» για τη δημιουργία της.

Η επιχείρηση – η οποία, όπως είπε, δεν θα περιλαμβάνει αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας – θα επιτρέψει σε μεγάλα πλοία να παραδίδουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταφύγια. Τα αρχικά φορτία θα έφθαναν μέσω Κύπρου, όπου θα πραγματοποιούνται ισραηλινές επιθεωρήσεις ασφαλείας.

Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε πως η προβλήτα θα επιτρέψει μια «τεράστια αλλαγή» στην ποσότητα της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, αλλά πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει να «κάνει το χρέος του» επιτρέποντας την είσοδο περισσότερης βοήθειας και να «διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν θα βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά». «Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να είναι δευτερεύον ζήτημα ή διαπραγματευτικό χαρτί», τόνισε.