Με την ανάδειξη από την αντιπολίτευση των προβλημάτων που θα επιφέρει το νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» αλλά και την «έμμεση ιδιωτικοποίηση» της Παιδείας που επιχειρείται, συνεχίζεται η δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοθετήματος του υπουργείου Παιδείας στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, φοιτητές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις ετοιμάζονται για το αυριανό μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο, που έχουν διαμηνύσει ότι θα «βουλιάξουν την Αθήνα». Παράλληλα, σήμερα Πέμπτη, πραγματοποιούν δράσεις στα πανεπιστήμιά τους.

Φοιτητές προχώρησαν στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια. Εκεί κρέμασαν πανό που αναγράφει: «Φωτιά στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αποκλειστικά δωρεάν και δημόσια παιδεία. 8 Μάρτη θα βουλιάξει η Αθήνα. Καταλήψεις φοιτητικών συλλόγων».

Δείτε βίντεο:

Στιγμιότυπο από την κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φοιτητές έκλεισαν τις εισόδους του πανεπιστημίου. Έχουν αναρτήσει πανό στις εισόδους του πανεπιστημίου επί των οδών Εγνατίας και Εθνικής Αμύνης. Ο αποκλεισμός των εισόδων θα διαρκέσει έως και τις 12:00, όπου, εκείνην την ώρα, αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Καμάρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και να πραγματοποιήσουν πορεία κατά του νομοσχεδίου.

«Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να συμμετάσχει στον αποκλεισμό του ΑΠΘ αύριο στις 07:00, στο συλλαλητήριο στις 12:00 στην Καμάρα, αλλά και στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων, την Παρασκευή στις 12:00 στα Προπύλαια», ανέφερε η πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Χημείας Χριστίνα Σταμούλη.

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις στο ΑΠΘ

«Αποτελεί μέγιστη θεσμική και πολιτειακή παράβαση η παράκαμψη του Συντάγματος»

Με τη μάχη στη Βουλή να συνεχίζεται, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης -μεταξύ άλλων- για παράκαμψη του Συντάγματος και για θεσμική εκτροπή.

«Αποτελεί μέγιστη θεσμική και πολιτειακή παράβαση η παράκαμψη του Συντάγματος από μια νομοθετική πρωτοβουλία. Το απαγορεύεται του συνταγματικού κειμένου δεν μετατρέπεται σε επιτρέπεται με ένα νόμο», ανέφερε στην τοποθέτησή της η αναπληρώτρια ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ραλλία Χρηστίδου.

«Η κυβέρνηση νομοθετεί μια αντιμεταρρύθμιση για την εμπορευματοποίηση της ανώτατης παιδείας» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρένα Δούρου.

Πραγματικός τίτλος του νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι «ενίσχυση ημετέρων, δημιουργία πελατών για τα ιδιωτικά ΑΕΙ» τόνισε επίσης η Ρένα Δούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρόσθεσε, «σε αντίθεση με κάποιους άλλους στον προοδευτικό χώρο που διχάζονται, απορρίπτει την παραβίαση του άρθρου 16, παραμένει αδιαπραγμάτευτα υπέρ ενός ισχυρού δημόσιου πανεπιστημίου, δημοκρατικού, αυτοδιοικούμενου, αντιπροσωπευτικού».

Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι προϋπόθεση και παράγοντας για κοινωνική κινητικότητα, κοινωνική συνοχή, υπογράμμισε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στιγμιότυπο από τη διαδικασία στη Βουλή

ΠΑΣΟΚ: Η αντισυνταγματικότητα του νόμου είναι ηχηρή

«Η παράκαμψη της αναθεωρητικής διαδικασίας είναι πρόδηλο ότι γεννά μείζονα ζητήματα και στερεί de yure και de facto, από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τον χαρακτήρα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» είπε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιλένα Αποστολάκη.

Επεσήμανε επίσης ότι η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής επιβεβαιώνει με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση το γεγονός ότι «ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας των παραρτημάτων που φέρνετε είναι παρών και η αντισυνταγματικότητα του νόμου ηχηρή».

Έθεσε μάλιστα το ερώτημα, «γιατί μια σημαντική μεταρρύθμιση [..] σχεδιάζεται με έμφαση στην υπέρβαση συνταγματικών προβλέψεων ενώ είναι ώριμες οι συνθήκες για τις ανάγκες ευρύτερες συναίνεσης;»

Κουτσούμπας: Το πραγματικό σύγχρονο είναι η επέκταση του δικαιώματος πρόσβασης στη δωρεάν εκπαίδευση και όχι η περιστολή του

Εδώ και μερικούς μήνες στην προσπάθεια να υπερασπιστεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ συκοφάντησης και κοροϊδίας, όταν μάλιστα δια στόματος πρωθυπουργού ειπώθηκε ότι οι φοιτητές φέρονται περίπου σαν ληστές, σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια», είπε χαρακτηριστικά προς την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα κάνει «φροντιστήρια» στη ΔΑΠ, η οποία δεν βρίσκει την ψήφο της στις γενικές συνελεύσεις στις σχολές και γι’ααυτό καλεί τα ΜΑΤ, όπως στην Κομοτηνή.

Μπορεί να αποκλείστηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όμως η φωνή τους ακούγεται εδώ μέσα από το ΚΚΕ, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μεταφέρει την φωνή του ΣΕΒ και των ομίλων που ζητούν ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς και και να λειτουργούν τα δημόσια σαν επιχειρήσεις.

Οικονόμου: Tο μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση λειτουργεί πολλές φορές ως άλλοθι

Για νομοσχέδιο-τομή μίλησε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής της ΝΔ, Ιω. Οικονόμου. Για όλους εμάς που αποτελέσαμε κομμάτι της ΔΑΠ, η οποία είχε προτείνει την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων από τη δεκαετία του ’80, σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης και μέρα περηφάνιας, είπε ο κ. Οικονόμου. Επεσήμανε μάλιστα ότι εάν είχαμε προχωρήσει νωρίτερα σε αυτή τη μεταρρύθμιση, η κοινωνία και η χώρα μας θα είχε πολλαπλά οφέλη. «Η ύπαρξη μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ο ανταγωνισμός με τα δημόσια θα είχε οδηγήσει τα δημόσια πανεπιστήμια να βάλουν τάξη στα του οίκου τους. Να ξεπεράσουν και να υπερβούν παθογένειες που τα δυσφημούν. Διότι το μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση λειτουργεί πολλές φορές ως άλλοθι αδράνειας και οπισθοδρόμησης» είπε ο κ. Οικονόμου.

Σημειώνεται ότι χθες Τετάρτη, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Χθες, εξάλλου, αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής και επί των άρθρων που αφορούν στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και το ΚΚΕ.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή: