Ο Ερέν Γκιβερτσίν είναι γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, με σπουδές νομικών επιστημών στη Βόννη. Αυτοχαρακτηρίζεται «νεο-μουσουλμάνος», όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου του που κυκλοφόρησε το 2012 (Νεο-μουσουλμάνοι – Πορτρέτο μιας γερμανικής γενιάς, εκδ. Herder Verlag).

Είναι ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας «Εταιρεία-Αλάμπρα», στο Podcast «μονίμως γκρινιάρης» σχολιάζει την επικαιρότητα από μουσουλμανική οπτική γωνία. Μολονότι είναι γόνος τούρκων «γκασταρμπάιτερ» πρώτης γενιάς, δίνει μάχη να περιοριστεί η επιρροή της Τουρκίας στη μουσουλμανική κοινότητα στη Γερμανία.

Ενα νέο εργαλείο αυτής της επιρροής είναι το κόμμα DAVA που κατεβαίνει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Είναι το μακρύ χέρι του Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του AKP στη Γερμανία και την Ευρώπη.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν επιχειρεί να επηρεάσει την τουρκική κοινότητα στη Γερμανία και να την εργαλειοποιήσει για τη δική του πολιτική ατζέντα» εξηγεί ο Γκιβερτσίν στους ξένους ανταποκριτές της Ενωσης VAP.

«Ηδη από το 2000 είχε ξεκινήσει την ίδρυση οργανώσεων λόμπι υπέρ του AKP», το σημαντικότερο εργαλείο του είναι σήμερα η DITIP που ελέγχει περίπου 900 τζαμιά στη Γερμανία, οι ιμάμηδες της DITIP είναι υπάλληλοι του τουρκικού κράτους.

Μέσω αυτών των καναλιών κινητοποιεί τους τούρκους ψηφοφόρους της Γερμανίας.

Στις τελευταίες τουρκικές εκλογές περίπου 60% όσων πήγαν να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που στήθηκαν στη Γερμανία ψήφισαν Ερντογάν, αρκετά πάνω από τα ποσοστά του κόμματος του Ερντογάν στην Τουρκία. «Η τουρκική διασπορά παίζει στις τουρκικές εκλογές σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό είναι σημαντικό για τον Ερντογάν να μείνει στη γραμμή του ΑΚΡ» λέει ο Γκιβερτσίν.

Το DAVA (Γερμανική Συμμαχία Διαφορετικότητας και Αφύπνισης) είναι η νέα προσπάθεια δημιουργίας ενός πολιτικού κόμματος μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος, όπως το ADD (Συμμαχία Γερμανών Δημοκρατών), που δεν άγγιξαν άλλα στρώματα πέραν του στενού κύκλου τούρκων μεταναστών με έντονη θρησκευτική τοποθέτηση.

Το όνομα DAVA ακούγεται προοδευτικό, αλλά τα αρχικά του παραπέμπουν στον αραβικό όρο αφιέρωσης σε μιθα ιερή αποστολή. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συχνά αυτόν τον όρο για το κόμμα του AKP και την ιστορική αποστολή να οδηγήσει την Τουρκία στη δύναμη και αίγλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα πρόσωπα του DAVA είναι γνωστοί υποστηρικτές του Ερντογάν στη Γερμανία.

Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Φατίχ Ζινγκάλ είναι το πιο γνωστό πρόσωπο-λόμπι υπέρ του ΑΚΡ στη Γερμανία. Στη δεύτερη θέση είναι ο Αλί Ουνλί, κεντρική φιγούρα της DITIP που οργανώνει τη μεταφορά των Τούρκων στα εκλογικά κέντρα της Γερμανίας για τις τουρκικές εκλογές.

Στην τρίτη θέση είναι ο Μουσταφά Γιολντάς, γνωστός στις γερμανικές Αρχές ως στέλεχος της εθνικιστικής, ισλαμιστικής κίνησης Milli Görüs του Νετσμεντίν Ερμπακάν, ενώ ήταν επικεφαλής οργάνωσης που συγκέντρωσε χρήματα για τη Χαμάς και απαγορεύτηκε το 2010 στη Γερμανία.

Το πρόγραμμα «δεν αξίζει ούτε το χαρτί που είναι γραμμένο» λέει ο Γκιβερτσίν, οι θέσεις του, π.χ., για την οικογένεια παραπέμπουν ευθέως στο ακροδεξιό AfD. «Το DAVA είναι AfD α λα τουρκικά» σχολίασε η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» («FAZ»).

«Μπορεί να εκλέξει τουλάχιστον 1-2 ευρωβουλευτές»

Η συμμετοχή του DAVA πρώτα στις ευρωεκλογές είναι «έξυπνη κίνηση», λέει ο Γκιβερτσίν. Εκτιμά ότι το DAVA «μπορεί να εκλέξει τουλάχιστον 1-2 ευρωβουλευτές», καθώς στις ευρωεκλογές δεν υπάρχει πλαφόν και ένα κόμμα με 90.000 περίπου ψήφους μπορεί να εκλέξει ευρωβουλευτή, όπως έδειξε η εμπειρία του παρελθόντος. «Με τον αέρα αυτής της επιτυχίας θα επιχειρήσει στη συνέχεια την κάθοδο σε γερμανικές εκλογές» λέει ο Γκιβερτσίν.

Ωστόσο, αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα, διότι στις γερμανικές ομοσπονδιακές και περιφερειακές εκλογές ισχύει το κατώτατο όριο 5% για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Οι υπολογισμοί που γίνονται για μια δυνητική δεξαμενή ψηφοφόρων επτά εκατομμυρίων μουσουλμάνων στη Γερμανία είναι «αυθαίρετοι» λέει ο Γκιβερτσίν.

«Παραγνωρίζουν την πραγματικότητα για την τουρκική και μουσουλμανική κοινότητα της Γερμανίας που δεν είναι καθόλου ομοιογενής, ούτε θρησκευτικά ούτε πολιτισμικά. Γι’ αυτό και θεωρεί «μη ρεαλιστικό» τον στόχο να καθιερωθεί το DAVA στον κομματικό χάρτη της Γερμανίας.