Μεγαλύτερο κίνδυνο από τους 40αρηδες διατρέχουν οι 20αρηδες στο Ηνωμένο Βασίλειο να μείνουν άνεργοι, λόγω κακή υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έκθεση του Resolution Foundation κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όσους βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας, καθώς πλήττονται από προβλήματα ψυχικής υγείας, μπορεί να μην είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση και έτσι να καταλήξουν χωρίς εργασία ή να πληρώνονται ελάχιστα.

Σημειώνεται ότι το Resolution Foundation είναι μια ανεξάρτητη βρετανική δεξαμενή σκέψης με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των οικογενειών με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της έρευνας, την οποία αναδεικνύει η Guardian, το 34% των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών ανέφεραν συμπτώματα ψυχικής διαταραχής, όπως κατάθλιψη, άγχος ή διπολική διαταραχή το 2021-22.

Είναι μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το  24% του 2000, με τις νεαρές γυναίκες να έχουν μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστούν αρνητικά.

«Η προσοχή σε αυτό το θέμα έχει την τάση να επικεντρώνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο είναι όταν η κακή ψυχική υγεία συνδυάζεται με κακά εκπαιδευτικά αποτελέσματα», δήλωσε η Λουίζ Μέρφι, οικονομολόγος στο Resolution Foundation.

«Οι οικονομικές συνέπειες της κακής ψυχικής υγείας είναι πιο έντονες για τους νέους που δεν πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο, με 1 στους 3 νέους να αντιμετωπίζουν κοινή ψυχική διαταραχή και επί του παρόντος να είναι άνεργοι».

«Χωρίς συντονισμένη διακυβερνητική δράση, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια «χαμένη γενιά» λόγω κακής υγείας».

Όπως ανέφερε η ίδια «Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση ψυχικής υγείας, χρειαζόμαστε καλύτερες υπηρεσίες υποστήριξης σε κολέγια που επί του παρόντος υποεξυπηρετούνται, και πολύ καλύτερη παροχή για εκείνους που επαναλαμβάνουν τις εξετάσεις, ώστε όλοι να έχουν τα προσόντα στα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν».

Η έκθεση, η οποία ζητούσε δράση από την κυβέρνηση, διαπίστωσε επίσης ότι το 79% των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών που είναι άνεργοι λόγω κακής υγείας έχουν μόνο προσόντα σε επίπεδο απολυτηρίου Γυμνασίου (GCSE) ή χαμηλότερα. Αυτό συγκρίνεται με το 34% όλων των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Εν τω μεταξύ, το 12% των ατόμων ηλικίας 11 έως 16 ετών με κακή ψυχική υγεία έχασαν περισσότερες από 15 ημέρες στο σχολείο το φθινοπωρινό εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με έναν στους 50 πιο υγιείς συμμαθητές, αναφέρει η έκθεση.

«Οι πολιτικοί πρέπει να επικεντρωθούν στα δομικά στοιχεία της υγείας, όπως η καλή απασχόληση και η εκπαίδευση, για να εξασφαλίσουν ότι οι νέοι λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται και έχουν τα εργαλεία για να μετακινηθούν σε όλο τον κόσμο ως ενήλικες» ανέφερε η Jo Bibby, διευθύντρια υγείας στο Health Foundation.

«Χωρίς συντονισμένη διακυβερνητική δράση, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια «χαμένη γενιά» λόγω κακής υγείας».

Εάν τα παιδιά έχουν κακή ψυχική υγεία μεταξύ 11 και 14 ετών, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να μην περάσουν πέντε μαθημάτων για να πάρουν απολυτήριο γυμνασίου GCSE, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών και των αγγλικών, σε σύγκριση με πιο υγιή παιδιά, σύμφωνα με την έκθεση.

Το 2022, το 40% των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών με προβλήματα ψυχικής υγείας που εργάζονταν ήταν σε χαμηλή αμειβόμενη εργασία, σε σύγκριση με το 35% των πιο υγιών συνομηλίκων.

Το 1/3 των νέων με προβλήματα ψυχικής υγείας και χωρίς πτυχίο είναι άνεργοι, σε σύγκριση με το 17% των αποφοίτων με τις ίδιες ασθένειες.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας κακής ψυχικής υγείας στη Βρετανία θα πρέπει να επικεντρωθούν σε νέους με χαμηλότερα προσόντα.

Ζήτησε επίσης να υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη ψυχικής υγείας και να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι λιγότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση με χαμηλά επίπεδα προσόντων.