Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε τους δυτικούς ηγέτες στο Κίεβο το Σαββατοκύριακο, στη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής της Ρωσίας στη χώρα του, δηλώνοντας ότι ο ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν «πρέπει να χάσει τα πάντα».

Στο Κίεβο έφτασαν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, του Καναδά Τζάστιν Τριντό και του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι 31.000 ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, δίνοντας τον πρώτο επίσημο αριθμό εδώ και έναν χρόνο, προσθέτοντας ότι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες άμαχοι.

Τόνισε πως η χώρα του έχει ένα «ξεκάθαρο σχέδιο» για νέα αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων την ώρα που, όπως ανέφερε, οι Ρώσοι προετοιμάζονται για άλλη μια επίθεση στα τέλη Μαΐου ή το καλοκαίρι.

Προειδοποίησε ότι αυτή είναι «η πιο κρίσιμη στιγμή για την ουκρανική ενότητα» και εμμέσως επέκρινε τη Ευρώπη για ολιγωρία λέγοντας πως η Ουκρανία έχει λάβει μόνο 30% από τα ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού που της έχει υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες που έφτασαν στο Κίεβο επισκέφτηκαν το αεροδρόμιο Χοστομέλ, κοντά στην πρωτεύουσα, το οποίο κατέλαβαν οι ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατά την έναρξη της επίθεσης της Μόσχας.

Τα ουκρανικά στρατεύματα ανέκτησαν τον έλεγχο του αεροδρομίου και ματαίωσαν τα ρωσικά σχέδια για την κατάληψη της πρωτεύουσας – κάποιοι τότε προέβλεπαν πως οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν το Κίεβο μέσα σε τρεις ημέρες.

Βιντεοκλήση με τον Μπάιντεν

Ο Ζελένσκι μίλησε αργότερα με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε βιντεοκλήση. Η επίδειξη αλληλεγγύης ήρθε σε μια στιγμή που τα ουκρανικά στρατεύματα υφίστανται ήττες στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης απώλειας της πόλης Αβντίβκα στα ανατολικά της χώρας.

Αλλοι επισκέπτες στο Κίεβο ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον που είπε ότι είναι πιο πεπεισμένος από ποτέ ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία, τονίζοντας ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη καταστρέψει έναν τεράστιο αριθμό ρωσικών αρμάτων μάχης.

Κάλεσε το Κίεβο να καταστρέψει τη γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία. «Θέλω να την τινάξετε στον αέρα» είπε, προτρέποντας τις δημοκρατικές χώρες «να κάνουν περισσότερα» και να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας.

Μάχες με αμείωτη ένταση

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στο λιμάνι της Οδησσού για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, χτυπώντας ένα κτίριο κατοικιών και σκοτώνοντας ένα άτομο. Στην Ντνίπρο, ρωσικό drone σκότωσε δύο άτομα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, Ολέκσι Ντανίλοφ, ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν ένα ρωσικό στρατιωτικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο A-50. Παραπονέθηκε ότι η Δύση δεν είχε προμηθεύσει το Κίεβο με συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, όπως ο γερμανικός πύραυλος Taurus, που θα επέτρεπε στους Ουκρανούς να χτυπήσουν στόχους βαθιά στα ρωσικά μετόπισθεν.

Χθες, ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε ότι η χώρα του «χάνει εδάφη» από τη Ρωσία επειδή το 50% των όπλων που υποσχέθηκαν οι δυτικοί εταίροι απέτυχαν να φτάσουν εγκαίρως στο Κίεβο. Ο Ουμέροφ είπε ότι τα στρατεύματά του έχτισαν νέες οχυρώσεις και «χιλιάδες οχυρά», ωστόσο, πρόσθεσε, οι καθυστερήσεις στην προμήθεια δυτικού εξοπλισμού οδηγούν σε αποτυχίες και θανάτους στο πεδίο της μάχης.

«Εχουμε ένα σχέδιο. Δουλεύουμε σύμφωνα με το σχέδιο. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και αδύνατο. Αλλά χωρίς έγκαιρη προμήθεια δυτικών όπλων είναι δύσκολο για εμάς» παραδέχθηκε. Σύμφωνα με το Umerov, η Ρωσία έχει ξοδέψει 150 δισ. δολάρια για την επίθεσή της στην Ουκρανία, που αντιστοιχεί στο 15% του συνολικού ΑΕΠ της.