Ο Άαρον Μπούσνελ, ο αμερικανός σμηνίας που αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, ανακοίνωσαν ο στρατός και η αστυνομία της πρωτεύουσας των ΗΠΑ χθες Δευτέρα, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία του.

«Όταν εκτυλίσσεται μια τραγωδία όπως αυτή, τη ζει κάθε μέλος της πολεμικής αεροπορίας», δήλωσε η σμήναρχος Σελίνα Νόγιες, η διοικήτρια της μονάδας του, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου. «Εκφράζουμε τα πιο εγκάρδια συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους φίλους του σμηνία Μπούσνελ. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί τους και σας ζητούμε να σεβαστείτε την ιδιωτική τους ζωή αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Αξιωματικός της μητροπολιτικής αστυνομίας επιβεβαίωσε τον θάνατο του 25χρονου.

Το Πεντάγωνο χαρακτήρισε «τραγικό γεγονός» τον θάνατο του στρατιωτικού και πρόσθεσε πως ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενημερώνεται για την υπόθεση.

Αυτοπυρπολήθηκε κραυγάζοντας «λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Ο Άαρον Μπούσνελ διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, αφού μέλη της Secret Service —της υπηρεσίας φύλαξης σημαντικών προσώπων και ξένων διπλωματικών αποστολών— έσβησαν τη φωτιά.

Ο νεαρός, φορώντας στολή, αναμετέδωσε το απονενοημένο διάβημά του απευθείας, μέσω της πλατφόρμας Twitch.

Σε απόσπασμα του βίντεο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο νεαρός λέει πως αρνείται πλέον να είναι «συνεργός σε γενοκτονία», περιλούζεται με διαφανές εύφλεκτο υγρό και αυτοπυρπολείται κραυγάζοντας «λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Πολλαπλασιάζονται οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις

Η Χαμάς σχολίασε μέσω Telegram πως «εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μας και την πλήρη αλληλεγγύη μας στην οικογένεια και στους φίλους του αμερικανού αεροπόρου Άαρον Μπούσνελ, που έκανε το όνομά του αθάνατο, έγινε υπερασπιστής των ανθρώπινων αξιών διαδηλώνοντας κατά των δεινών του παλαιστινιακού λαού» που εν μέρει απέδωσε στην «αμερικανική κυβέρνηση και στις άδικες πολιτικές της».

Η ακραία πράξη διαμαρτυρίας καταγράφτηκε καθώς πολλαπλασιάζονται στις ΗΠΑ οι διαδηλώσεις για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του την 7η Οκτωβρίου.

Τον Δεκέμβριο, γυναίκα αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στο προξενείο του Ισραήλ στην Ατλάντα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters