Ψωμάκια από αλεσμένη ζωοτροφή. Αυτό είναι το βασικό φαγητό για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους που ζουν στον Βορρά της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από 4½ μήνες ισραηλινής πολιορκίας – τρώνε οτιδήποτε βρουν για να παραμείνουν ζωντανοί.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν υπάρχει λευκό αλεύρι», εξηγεί στη «Monde» ο Μοχάμεντ Σιάμ, νοσηλευτής στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην πόλη της Γάζας. «Ούτε μπορούμε να βγάλουμε χρήματα, όλες οι τράπεζες έχουν καταστραφεί.

Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Ορισμένα προϊόντα είναι διαθέσιμα για κάποιες ημέρες, λίγο αργότερα δεν μπορούμε πλέον να τα βρούμε».

Σε αυτήν την περιοχή όπου εξακολουθούν να ζουν περίπου 300.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα στα έξι παιδιά κάτω των 2 ετών υποφέρει από οξύ υποσιτισμό, ανακοίνωσε στις 19 Φεβρουαρίου το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

«Πρέπει να υπάρξει επείγουσα κατάπαυση του πυρός.

Η πείνα αρχίζει να γίνεται αισθητή, οι άνθρωποι έχουν χάσει πολύ βάρος και είναι πλέον αδύναμοι. Κάθε μέρα, ηλικιωμένοι χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν λαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, επειδή το φαγητό είναι ανθυγιεινό.

Επιβιώνουμε χωρίς φυσικές πρωτεΐνες, φρούτα ή λαχανικά, τίποτα…» σημειώνει ο Σιάμ. Στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια, βόρεια της πόλης της Γάζας, οι κάτοικοι «μαζεύουν χόρτα και σπόρους κάθε είδους και τα χρησιμοποιούν για να επιβιώσουν.

Συχνά, μένουν αρκετές μέρες χωρίς φαγητό», περιγράφει η Κετλίν Προκτέρ, ερευνήτρια στο Graduate Institute της Γενεύης, η οποία πέρασε αρκετά χρόνια στον παλαιστινιακό θύλακο και συλλέγει μαρτυρίες από τους κατοίκους της Γάζας καθημερινά από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Στη Ράφα, στον Νότο, όπου είναι συγκεντρωμένοι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας και όπου η βοήθεια διανέμεται ευρύτερα, από τον Νοέμβριο του 2023, «υπάρχει μόνο φαγητό σε κονσέρβες», προσθέτει η Προκτέρ.

Οι καλλιέργειες έχουν αφανιστεί σε χωράφια που έχουν καταστραφεί από ισραηλινές μπουλντόζες και βομβαρδισμούς, ενώ τα κοτόπουλα εκτροφής έχουν αφανιστεί εδώ και μήνες. Το λιμάνι της Γάζας και τα περισσότερα σκάφη διαλύθηκαν από τους βομβαρδισμούς οπότε δεν υπάρχει τρόπος για ψάρεμα.

Οι ΜΚΟ Human Rights Watch και η Oxfam κατήγγειλαν τη χρήση του λιμού από το Ισραήλ στη Γάζα ως όπλο πολέμου.

Οι Ισραηλινοί συμφώνησαν να πάρουν μέρος σε ειρηνευτικές συνομιλίες που θα διεξαχθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι με εκπροσώπους των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, όμως συνεχίζουν να επιτρέπουν με το σταγονόμετρο την είσοδο των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια για να καλυφθούν οι ανάγκες των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας.

Χιλιάδες φορτηγά περιμένουν να εισέλθουν στη Γάζα, εξηγεί ο Σκοτ Αντερσον, αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων για την Υπηρεσία Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στον θύλακο.

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στα χέρια του «θανατηφόρου συνδυασμού πείνας και ασθένειας», προειδοποιεί ο δρ Μάικλ Ράιαν, διευθυντής του Προγράμματος Διαχείρισης Εκτακτης Ανάγκης Υγείας στη Γάζα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Τα πεινασμένα, εξασθενημένα και βαθιά τραυματισμένα παιδιά είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν και τα άρρωστα παιδιά, ειδικά εκείνα με διάρροια, δεν μπορούν να απορροφήσουν καλά τα θρεπτικά συστατικά. Είναι επικίνδυνο και τραγικό, και συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας».