ΜΑΡΚ ΡΟΥΤΕ

Στήριξη από την Ουάσιγκτον

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ως επόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, δήλωσε χθες αμερικανός αξιωματούχος. Ο 57χρονος Ρούτε, ο οποίος θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, είχε εκφράσει πέρυσι το ενδιαφέρον του για τη θέση. Νωρίτερα χθες το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ρούτε για να τεθεί επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ενώ το ίδιο έχουν κάνει επίσημα ή ανεπίσημα οι εκπρόσωποι άλλων 20 κρατών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Μαρκ Ρούτε είναι ο πρωθυπουργός με την πιο μακροχρόνια θητεία στην Ολλανδία καθώς βρίσκεται στην εξουσία από το 2010. Τον Ιούλιο είχε ανακοινώσει απροσδόκητα πως αποχωρεί από την ολλανδική πολιτική, αλλά παραμένει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου. Σύμφωνα με διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, ο Ρούτε είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός επίσημος υποψήφιος για τη θέση.

ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ Λάιεν

Με σύνθημα την ασφάλεια

Την ασφάλεια κάνει βασικό σύνθημά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς έχει ξεκινήσει την εκστρατεία για την επανεκλογή της στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην πρώτη της θητεία είχε θέσει ως κύριο θέμα την κλιματική αλλαγή – κάτι που δεν φαίνεται να πήγε ιδιαίτερα καλά. Σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, η Φον ντερ Λάιεν μίλησε και πάλι για το σχέδιό της για έναν Επίτροπο Αμυνας που θα προετοιμάσει τη βιομηχανία της ΕΕ για έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία. Μίλησε επίσης για «ασφάλεια με μια ευρύτερη έννοια».

«Οι πολίτες θέλουν να είναι ασφαλείς στους δρόμους. Θέλουν προστασία από τη φτώχεια και τις ασθένειες. Θέλουν να μάθουν ποιος θα τους φροντίζει όταν γεράσουν», είπε, γνωρίζοντας όμως ότι για να λάβει την έγκριση ενός δυνητικά πιο ευρωσκεπτικιστικού Κοινοβουλίου, ίσως χρειαστεί να εξασφαλίσει συμμάχους εκτός των παραδοσιακών κεντρώων κομμάτων.

ΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ

Συνάντηση με τον Λαβρόφ

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε χθες με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και συζήτησαν για «την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», καθώς και σχετικά βήματα που μπορεί να αποφασισθούν στη συνάντηση των G20 που πραγματοποιείται στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Τουρκική πηγή ανέφερε πως ο Φιντάν είπε στον Λαβρόφ ότι ελπίζει για «μια διπλωματική λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας με τη συμμετοχή όλων των μερών». Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δημοσίευσε στον λογαριασμό της στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία από τη συνάντηση των δύο υπουργών. Ο Λαβρόφ βρίσκεται σε περιοδεία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία μέσα στον Μάρτιο. Η τουρκική πηγή ανέφερε πως στη συνάντηση Φιντάν – Λαβρόφ συζητήθηκαν επισκέψεις υψηλού επιπέδου που προγραμματίζονται τις επόμενες εβδομάδες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών.