Προβληματισμό θα πρέπει να προκαλούν οι κινήσεις της Αγκυρας που δείχνουν ότι δεν παραιτείται από τις διεκδικήσεις της. Ξεκινάω από τη Λιβύη και τη σημερινή επίσκεψη του Χακάν Φιντάν. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σκοπεύει να εμφανιστεί στην κυβέρνηση της Τρίπολης με ατζέντα «ειρηνοποιού» και να ανακοινώσει ότι ανοίγει το τουρκικό προξενείο στη Βεγγάζη, στο προπύργιο του Χαφτάρ δηλαδή. Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, δηλαδή, για το ποιος κάνει πολιτική στη Λιβύη… Το δεύτερο σημαδιακό που θέλω να σημειώσω είναι ότι ανανεώθηκε χθες, για έναν μήνα, η NAVTEX που είχε εκδοθεί στις 10 Αυγούστου για έρευνες του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» εντός δυνητικής τουρκικής υφαλοκρηπίδας, πολύ κοντά στο θεωρητικό «τριεθνές» Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου. Σε μια περιοχή μικρή, κοντά στο Καστελλόριζο, τόσο όσο χρειαζόταν για να κάνει επίδειξη ισχύος η Αγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο με τη «ναυαρχίδα» της κρατικής πετρελαϊκής ΤΡΑΟ.

Τζαμί και η Μονή της Χώρας

Εν τω μεταξύ, ακόμη ένας βυζαντινός ναός, ένα σπουδαίο μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς, μετατρέπεται και επισήμως πια σε τζαμί με «υπογραφή» Ερντογάν. Ο λόγος για τη Μονή της Χώρας, που είχε μετατραπεί σε μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ και, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», στις 23 Φεβρουαρίου θα ανοίξει τις πύλες της ως «Καριγιέ τζαμί», για την προσευχή της Παρασκευής. Η σχετική απόφαση είχε παρθεί από το 2020, προκαλώντας αρνητική αντίδραση και από την UNESCO. Εκτοτε «πάγωσε» κι έγιναν εργασίες αναστήλωσης, στις οποίες, όπως σημειώνει η «Γενί Σαφάκ», τα σπουδαία ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες της διατηρήθηκαν και θα είναι επισκέψιμα. Στην ίδια λογική που μεταχειρίζονται και την Αγια-Σοφιά δηλαδή.

Αιχμές για κυβέρνηση και Ιταλούς

Η σειρά του Χρήστου Σπίρτζη ήταν χθες να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη και, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν υιοθετεί «το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους», έριξε ευθύνες στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «κατάρρευση» του ΟΣΕ από το 2019. Θυμίζω ότι ο Σπίρτζης είναι στα πρόσωπα που κατονομάζονται από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για την υλοποίηση της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση και χθες αρνήθηκε ότι είχε εμπλοκή με το θέμα. Εξαπέλυσε όμως αιχμές και για την τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, επιβεβαιώνοντας ότι είχαν έρθει σε σύγκρουση για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς, συστήνοντας μάλιστα να κληθεί να καταθέσει.

Το φάουλ του Μαμουλάκη

Μια κόπωση παρατηρώ σε κάποιους κομματικούς κύκλους και μια σύγχυση. Διότι δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς αυτό του Χάρη Μαμουλάκη, που εμφανίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ανοιχτός στο ενδεχόμενο επιβολής διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, εφόσον υπάρχει ανάγκη στήριξής τους. «Στις σπουδές μου στην Αγγλία δεν πλήρωσα ποτέ δίδακτρα, όλα τα πανεπιστήμια εκεί είναι δημόσια» είπε ατυχώς ο Μαμουλάκης μιλώντας με τον Δημήτρη Καιρίδη (στο One). Κι όταν ο Καιρίδης επέμεινε να τον ρωτάει απορημένος, ο βουλευτής το «γύρισε», λέγοντας «πολύ καλά έχουν δίδακτρα και τα δημόσια πανεπιστήμια. Αν χρειαστεί και οι ανάγκες το δημιουργήσουν, γιατί όχι;». Αυτό μας έλειπε τώρα δηλαδή, εκεί που δεν λύσαμε ακόμη αν συμφωνούμε για τα ιδιωτικά, να τεθεί θέμα διδάκτρων και στα δημόσια! Αφού κατάλαβε, βέβαια, ο Μαμουλάκης το φάουλ, διευκρίνισε ότι τα δίδακτρα «θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση στην περίπτωση που διακυβεύεται το μέλλον ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος». Δηλαδή πάλι για δίδακτρα μίλησε.

Για την Αριστερά στο Λονδίνο

Σε ένα από αυτά τα – όχι δωρεάν – καλά αγγλικά πανεπιστήμια θα βρεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης για να μας ξεδιπλώσει τις σκέψεις του για τη σύγχρονη Αριστερά και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια προοδευτική διακυβέρνηση σε μια συζήτηση τετ α τετ με τον γνωστό καθηγητή και επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν, στις 19 Φεβρουαρίου. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά κιόλας, ευκαιρία για τον Κασσελάκη να τα πει άνετα, χωρίς τους περιορισμούς της γλώσσας. Γιατί λίγες μέρες μετά την εκδήλωση αυτή στο Λονδίνο, θα έχει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (στις 23-25 Φεβρουαρίου), όπου πάλι καινούριες εκφράσεις θα ακούει.