Στη γερμανική δημόσια σφαίρα ήταν αδιανόητη μέχρι πρότινος ακόμη και η παραμικρή σκέψη για έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η επανένωση της Γερμανίας αποτελούν αδιαπραγμάτευτη σταθερά για το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της χώρας. Ακόμη και στους κύκλους των ευρωσκεπτικιστών που εκφράστηκαν με την ίδρυση του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» η κυρίαρχη αντίληψη των ιδρυτών του AfD, Μπερντ Λούκε, Χανς Ολαφ Χένκελ, Γιόαχιμ Σταρμπάτι, δεν ήταν η έξοδος της Γερμανίας από την ΕΕ, αλλά ο εξοβελισμός της Ελλάδας από το ευρώ.

Το δεύτερο Μνημόνιο για την Ελλάδα ήταν η ληξιαρχική πράξη γέννησης του AfD τον Φεβρουάριο του 2013.

Η ραγδαία ριζοσπαστικοποίηση που ακολούθησε, οδήγησε στην έξοδο της ιδρυτικής ομάδας από το AfD και τη μετεξέλιξη του κόμματος στον κατ’ εξοχήν εκφραστή του εθνικιστικού λαϊκισμού με καθαρά αντι-ευρωπαϊκό προφίλ.

Αυτό περνούσε σχεδόν απαρατήρητο όσο το AfD παρέμενε ακίνδυνο σε χαμηλά ποσοστά.

Στο μεταξύ όμως το AfD είναι δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, κινείται παγγερμανικά στο 20%, που προεξοφλούν αυξημένα ποσοστά στις επικείμενες ευρωεκλογές και περισσότερους από τους εννέα ευρωβουλευτές που έχει σήμερα.

Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του AfD στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι ο εκλεκτός της Βάιντελ, αντιευρωπαίος λαϊκιστής της Σαξονίας Μαξιμίλιαν Κραχ.

Την περασμένη εβδομάδα το AfD έβαλε στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης το Dexit.

«Πρότυπο για τη Γερμανία» είναι το Brexit, είπε η συμπρόεδρος του AfD Αλις Βάιντελ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Financial Times», χαρακτηρίζοντας «απόλυτα σωστή» την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Εάν το κόμμα της έρθει στην κυβέρνηση, θα αγωνιστεί για μεταρρύθμιση της ΕΕ, είπε η  Βάιντελ. Aλλά, εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει με δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

Στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές το AfD θεωρεί το μοντέλο της ΕΕ «αποτυχημένο εγχείρημα» που «δεν επιδέχεται μεταρρύθμισης». Στόχος είναι μία «Συμμαχία ευρωπαϊκών εθνών, η ίδρυση μιας νέας κοινότητας οικονομίας και συμφερόντων, που θα υπηρετεί την κυριαρχία των κρατών – μελών».

Αυτή η νέα μορφή  της συμβίωσης στην Ευρώπη πρέπει να περάσει στη Γερμανία με δημοψήφισμα, καθώς «είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε λαού στην Ευρωπαϊκή Ενωση να ψηφίσει για την παραμονή στην ΕΕ, τη Νομισματική Ενωση και άλλους υπερεθνικούς θεσμούς».

Το Dexit του AfD ήταν καμπανάκι.

«Ενα Dexit θα ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή της ευημερίας στη Γερμανία και την Ευρώπη», τόνισε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς από το βήμα της Ομοσπονδιακής Βουλής την Τετάρτη.

«Η χώρα μας έχει ωφεληθεί όσο καμία άλλη από την ΕΕ και τη συνεργασία εντός της Ενωσης», είπε ο Σολτς, «για όλους πρέπει να είναι σαφές, εάν η παγκόσμια κατάσταση επιδεινωθεί, π.χ. μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, τότε πρέπει η ΕΕ να γίνει ακόμα ισχυρότερη.

Και Γαλλία και Γερμανία πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να καταστεί αυτό εφικτό», συμπλήρωσε. Ο ίδιος έχει συμφωνήσει με τον Μακρόν για «συγκεκριμένες αντιδράσεις σε ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις», όπως η νέα εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει συζήτηση για αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ. Είναι μια εντελώς παράλογη, μεμονωμένη άποψη, η οποία δεν έχει καμία πλειοψηφία στη Γερμανία», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο Αντον Χοφράιτερ, ο Πράσινος πρόεδρος της μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.

«Η οικονομική ζημία που θα προέκυπτε από μία τέτοια εξέλιξη τόσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και για τη Γερμανία θα ήταν τεράστια και αυτό κάνει σαφές ότι το AfD προτάσσει ως σημαντικότερη την εθνικιστική αυταρχική ιδεολογία του από την ευημερία και την ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας», συμπληρώνει ο Χοφράιτερ.

Τα σενάρια του AfD απορρίπτονται κατηγορηματικά από οικονομικούς παράγοντες και κορυφαίους οικονομολόγους της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος της Deutsche Bank Κρίστιαν Σέβινγκ θεωρεί τις θέσεις της Βάιντελ «επικίνδυνες οικονομικές ανοησίες». Οι αρνητικές συνέπειες του Brexit για τη βρετανική οικονομία είναι «πολύ προφανείς».

Η Ευρώπη είναι «το μεγαλύτερο χαρτί που έχουμε στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», είπε στην εφημερίδα «Ντι Βελτ» ο Σέβινγκ, που είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών.

«Το κεντρικό πρόβλημα είναι ότι το AfD εστιάζει στην εσωστρέφεια και στην αυτάρκεια, τα οποία είναι καταστροφικά για τα γερμανικά πλεονεκτήματα ανταγωνισμού», εκτίμησε στο «Σπίγκελ» ο Κλέμενς Φουστ, επικεφαλής του Ινστιτούτου του Μονάχου «ifo». Αυτό είναι «διαμετρικά αντίθετο με τη βαθιά ενσωμάτωση της Γερμανίας στην παγκόσμια οικονομία».