Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδια για πολυήμερες επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία σε στόχους που περιλαμβάνουν «ιρανικό προσωπικό και εγκαταστάσεις», μετέδωσε χθες το CBS News, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους. Η είδηση έρχεται έπειτα από φημολογία αρκετών ημερών για το πώς θα αντιδράσει η Ουάσιγκτον μετά τον θάνατο τριών μελών του αμερικανικού στρατού από επιδρομή drone στην Ιορδανία. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «αυτή είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη στιγμή στη Μέση Ανατολή, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν για να αποφύγουν μια ευρύτερη σύγκρουση». Το ρεπορτάζ του CBS ανέφερε ότι ο καιρός θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τον χρόνο των επιδρομών, καθώς η καλή ορατότητα θα συμβάλει να προστατευθούν από τον κίνδυνο χτυπήματος οι άμαχοι.

Η βία έχει ξεσπάσει σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής όπου δρουν οι ένοπλες ομάδες οι οποίες στηρίζονται από Ιράν, από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στη Γάζα ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 900 στρατιώτες στη Συρία και περίπου 2.500 στο Ιράκ, δύο χώρες όπου ιρανοί σύμβουλοι βοηθούν ένοπλες ομάδες. Ωστόσο, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν αποσύρουν αξιωματικούς τους από τη Συρία μετά τις ισραηλινές επιδρομές που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετά μέλη τους από τον Δεκέμβριο, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι διπλωματικές προσπάθειες

Πάντως, αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε επιτάχυνση των διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, παρ’ όλο που οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μελών της Χαμάς έχουν ενταθεί. Διαμεσολαβητές από Κατάρ και Αίγυπτο παρουσίασαν στη Χαμάς την πρώτη συγκεκριμένη πρόταση για εκτεταμένη διακοπή των μαχών, που συμφωνήθηκε με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στις συνομιλίες στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

Η ηγεσία της Χαμάς λέει ότι μελετά το κείμενο. Παλαιστίνιος αξιωματούχος θεωρεί ότι η οργάνωση είναι απίθανο να την απορρίψει κατηγορηματικά, αλλά θα απαιτήσει περαιτέρω εγγυήσεις ότι οι μάχες δεν θα επαναληφθούν. Η κύρια διαφωνία φαίνεται να είναι για το τι θα ακολουθήσει κάθε εκεχειρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί δημόσια επανειλημμένα ότι δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του μέχρι την «ολική νίκη», την οποία ορίζει ως πλήρη εξάλειψη της Χαμάς. Η συμφωνία που συζητείται προβλέπει μια πρώτη φάση διάρκειας 40 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μάχες θα σταματήσουν ενώ η Χαμάς θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες αμάχους ανάμεσα στους περισσότερους από 100 ομήρους που εξακολουθεί να κρατά. Σε άλλες φάσεις, αργότερα, θα γίνει η παράδοση ισραηλινών στρατιωτών και των σορών των νεκρών ομήρων.

Προεδρικό διάταγμα

Εν τω μεταξύ χθες, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέδωσε προεδρικό διάταγμα για να τιμωρηθούν οι εβραίοι έποικοι που επιτίθενται στους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Με το διάταγμα καθιερώνεται ένα σύστημα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και περιορισμών στην έκδοση βίζας σε άτομα που επιτέθηκαν ή εκφόβισαν Παλαιστίνιους ή άρπαξαν την περιουσία τους. Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι οι καθημερινές επιθέσεις εποίκων σε Παλαιστινίους έχουν υπερδιπλασιαστεί τους τέσσερις μήνες από την επίθεση της Χαμάς.