Με μια νέα πρόταση επιχείρησαν χθες να δελεάσουν και να πείσουν τον Βίκτορ Ορμπαν οι εταίροι του στην ΕΕ ώστε σήμερα, κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής, να άρει το βέτο που προβάλλει από τον Δεκέμβριο αναφορικά με το έκτακτο «πακέτο» βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες, οι «26» φέρονται να δεσμεύτηκαν για ετήσια επανεξέταση της κατάστασης στα μέτωπα του πολέμου, καθώς και του πλαισίου που διέπει την εκταμίευση της βοήθειας. Ταυτόχρονα, βεβαίως, επέμεναν να μην κάνουν δεκτό το αίτημα η συγκεκριμένη διαδικασία να περιλαμβάνει και το δικαίωμα του βέτο – κάτι που, πρακτικά, θα έδινε τη δυνατότητα στη Βουδαπέστη να μπλοκάρει τη συνέχιση της βοήθειας κάθε χρόνο.

Εκδηλη νευρικότητα

Η απουσία, όμως, αυτού ακριβώς του στοιχείου καθιστά αμφίβολη τη συναίνεση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας. «Η νευρικότητα είναι έκδηλη (…) Θα δούμε στην πράξη ποια και πόσα περιθώρια ευελιξίας έχει (ο Ορμπαν)», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος μετέχει στις διαπραγματεύσεις, περιγράφοντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και τις λεπτές ισορροπίες. «Στην περίπτωση που αποδειχθεί αδύνατη μια λύση με συμφωνία και των 27 κρατών-μελών, τότε θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε με τους 26», είπε άλλος διπλωμάτης, επαναφέροντας στο προσκήνιο το «Σχέδιο Β», που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση οριστικού αδιεξόδου.

Ο Ορμπαν, λοιπόν, κατάφερε να αποτελέσει για μια ακόμη φορά το «κύριο πιάτο» στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου κορυφής, το οποίο ακολούθησε μια τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην έδρα της Κομισιόν προς τιμή του πρώην (και αναμφίβολα πιο επιτυχημένου στην ιστορία) προέδρου της, Ζακ Ντελόρ, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα. Υπενθυμίζεται πως ο Ντελόρ υπήρξε φανατικός υπέρμαχος και πρωτεργάτης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έχοντας ως τελικό στόχο τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, στην οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με καθοριστικό τον ρόλο μιας ισχυρής Ευρωβουλής. Κάτι, με άλλα λόγια, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική τόσο του Ορμπαν όσο και άλλων κυβερνήσεων – κυρίως εκείνων με σημαντικό ρόλο των ακροδεξιών δυνάμεων.

Προβληματισμός

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες επικρατεί προβληματισμός και όσον αφορά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΕΕ απέναντι στο Κίεβο για τον εξοπλισμό του. «Στις αρχές του περασμένου έτους, η ΕΕ δεσμεύτηκε σε ένα αισιόδοξο στόχο για την προμήθεια της Ουκρανίας με ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού, πριν από τέλος του Μαρτίου του 2024. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι απέχουμε από το να τον εκπληρώσουμε», σημειώνουν σε κοινή τους επιστολή οι ηγέτες Γερμανίας, Ολλανδίας, Τσεχίας, Εσθονίας και Δανίας, η οποία δημοσιεύτηκε στους «Financial Times» χθες, παραμονή της έκτακτης συνόδου κορυφής. «Οι Ευρωπαίοι έχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη. Για τον λόγο αυτό, οφείλουμε να δράσουμε. Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από αυτό», προσθέτουν οι «5», υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που συνεπάγεται μια πιθανή ήττα της Ουκρανίας.

Την καθυστέρηση επιβεβαίωσε και ο Ζοζέπ Μπορέλ, υπεύθυνος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δηλώνοντας ότι εκτιμάται πως ως τον Μάρτιο θα έχει παραδοθεί στο Κίεβο το 52% των πυρομαχικών για τα οποία έχει δεσμευτεί η ΕΕ. Από την πλευρά του, πάντως, ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν, ο αρμόδιος της Κομισιόν για το συγκεκριμένο θέμα, εξέφρασε αντίθετη άποψη. «Βρισκόμαστε ήδη σε αυτό το επίπεδο σήμερα – με άλλα λόγια, είμαστε δύο μήνες μπροστά σε σχέση με τον προγραμματισμό όσον αφορά στη δυνατότητά μας να παράγουμε περισσότερα πυρομαχικά για την Ευρώπη και, φυσικά, για την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά.