Αθώοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι για κατασκοπεία στην υπόθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ERCI στη Λέσβο, μεταξύ των οποίων και η πρόσφυγας από τη Συρία και ακτιβίστρια Σάρα Μαρντίνι.

Στις 9 Ιανουαρίου άρχισε η δίκη, με το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου να απαλλάσσει τελικά και τους 16 κατηγορουμένους, έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί η απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα, καθώς και οι αγορεύσεις εννέα μαρτύρων υπεράσπισης. Μάλιστα, τώρα πια εκκρεμεί η δίκη που αφορά κατηγορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ενα από τα πρόσωπα της δίκης ήταν αναμφίβολα η ακτιβίστρια Σάρα Μαρντίνι, η ιστορία της οποίας έγινε γνωστή όταν τον Αύγουστο του 2015 μαζί με την αδελφή της Γιούσρα επιβιβάστηκαν μαζί με άλλους 18 πρόσφυγες σε φουσκωτή βάρκα από τα τουρκικά παράλια με προορισμό τη Λέσβο. Η μηχανή της βάρκας μόλις λίγα λεπτά μετά τον απόπλου σταμάτησε και το σκάφος άρχισε να γεμίζει νερά. Οι δύο αδελφές – αθλήτριες και οι δύο στην κολύμβηση, μέλη της Εθνικής Ομάδας Συρίας –  βούτηξαν στη θάλασσα και τραβούσαν, μαζί με άλλους δύο άνδρες, τη βάρκα από τα σκοινιά, φτάνοντας έπειτα από ώρες κολύμπι μέσα στη νύχτα στις ακτές της Λέσβου και σώζοντας όλους τους επιβαίνοντες. Η πράξη των δύο κοριτσιών «ταξίδεψε» σε όλο τον κόσμο, με τα διεθνή μέσα να μιλούν για τις ηρωίδες του Αιγαίου.

Οι δύο αδελφές έφυγαν για τη Γερμανία όπου έλαβαν άσυλο. Οι μαθήτριες εγκαταστάθηκαν στο Βερολίνο, μαζί με τους γονείς τους που επίσης διέφυγαν από τη Συρία.

Η Γιούσρα συνέχισε να ασχολείται με το αγαπημένο της άθλημα. Μπήκε δυναμικά στις προπονήσεις και αγωνίστηκε στα 100 μέτρα ελεύθερο και στα 100 μέτρα πεταλούδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 με τη σημαία της ομάδας της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Προσφύγων. Επίσης συμμετείχε στο Τόκιο το 2020.

Η συγκλονιστική ιστορία των δύο προσφύγων από τη Συρία έγινε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ταινία στο Netflix με τίτλο «Τhe Swimmers» (Οι κολυμβήτριες). Η ταινία περιγράφει με ρεαλιστικό τρόπο το ταξίδι των αδελφών και την περιπέτειά τους από τη Συρία, στη Λέσβο, μέχρι την εγκατάστασή τους στο Βερολίνο.

Το 2016 η Σάρα Μαρντίνι επέστρεψε στη Λέσβο, αυτή τη φορά ως εθελόντρια στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ERCI και από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι και τον Αύγουστο του 2018 βάση της ήταν η Λέσβος. Ωστόσο, στις 21 Αυγούστου, η 23χρονη τότε Σάρα συνελήφθη ως εθελόντρια της ΜΚΟ, τα μέλη της οποίας κατηγορήθηκαν πως διευκόλυναν την είσοδο προσφυγικών ροών προερχόμενων από την Τουρκία χωρίς να ενημερώνουν το Λιμενικό. Η σύλληψη και η προφυλάκιση της ακτιβίστριας είχε προκαλέσει διεθνή σάλο, με τη νεαρή να παραμένει στη φυλακή περίπου 110 ημέρες.

Λίγες ώρες μετά την αποφυλάκισή της, μιλώντας αποκλειστικά στα «ΝΕΑ», η Σάρα είχε δηλώσει πως ο καθένας φτιάχνει τη δική του μοίρα. «Για μας εκείνη τη στιγμή ήταν αυτονόητο το τι έπρεπε να κάνουμε. Χωρίς δεύτερη σκέψη πέσαμε στη θάλασσα. Κι ευτυχώς μας ακολούθησαν κι άλλοι. Είμαι σίγουρη πως όποιος κι αν βρισκόταν στη θέση μας, θα έκανε το ίδιο».

Ροές μεταναστών

Την ημέρα, πάντως, που η Σάρα Μαρντίνι αθωωνόταν, ένα νέο ναυάγιο σημειώνονταν στη Λέσβο με δύο νεκρούς και έναν αγνοούμενο.

Στο μεταξύ, ένταση επικρατεί στη σχέση του Frontex με την Ισπανία, με την απειλή να φύγει οριστικά ο οργανισμός από την ευρωπαϊκή χώρα του Νότου να παραμένει υπαρκτή.