Το γαλλικό υποβρύχιο, «Floreal», που βυθίστηκε στον Θερμαϊκό κόλπο τον Αύγουστο του 1918, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εντοπίστηκε χθες άθικτο σε βάθος 98 μέτρων. Το σκάφος ανακάλυψε η ομάδα υποβρύχιων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη, η οποία έχει εντοπίσει και ταυτοποιήσει άλλα έξι υποβρύχια ναυάγια ενώ ήταν η πρώτη φορά που εντοπίστηκε ναυάγιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα.

Το ατμοκίνητο υποβρύχιο «Floreal» καθελκύστηκε το 1907 στο Χερβούργο. Χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη ναυπηγική και τον σχεδιασμό του και ανήκει στην πρώτη κλάση υποβρυχίων με πολεμικές δυνατότητες που μπήκε σε μαζική ναυπήγηση, την περίοδο 1907-1910.

Σχεδιάστηκε από τον καινοτόμο γάλλο μηχανικό Maxime Laubeuf και ήταν ένα αξιόμαχο για την εποχή του σκάφος, με μέγιστη εμβέλεια 1.390 ναυτικών μιλίων στην επιφάνεια, με διαστάσεις 51 μέτρα μήκος, πέντε μέτρα πλάτος και με δυνατότητα φιλοξενίας πληρώματος 25 ατόμων.

Με την έναρξη του πολέμου το «Floreal» εντάχθηκε στις γαλλικές μοίρες της Μάγχης, με κύρια αποστολή την ανθυποβρυχιακή περιπολία ενώ μετά τη συνθηκολόγηση της Ρωσίας, την άνοιξη του 1918, έφτασε στη Θεσσαλονίκη. Βυθίστηκε το καλοκαίρι του ίδιου έτους, όταν διεμβολίστηκε από το βρετανικό πλοίο «HMS Hazel» και ενώ το πλήρωμά του είχε καταφέρει να το εγκαταλείψει.

Η έρευνα για το γαλλικό υποβρύχιο ξεκίνησε σε πηγές των γαλλικών και βρετανικών αρχείων τον Μάρτιο του 2014. Στο τέλος του 2023, κατά τη διάρκεια εργασιών για τον εντοπισμό χαμένης άγκυρας άλλου πλοίου, η ερευνητική ομάδα βρέθηκε στην περιοχή που είχε χαθεί το υποβρύχιο και προχώρησε σε υδρογράφηση μέσω ηχοβολιστικού με βάση τα στοιχεία που είχαν προκύψει από την ιστορική έρευνα και από πληροφορίες που παρείχαν ντόπιοι ψαράδες. Μέσω αυτής εντοπίστηκε στόχος με διαστάσεις παρόμοιες με το υπό αναζήτηση υποβρύχιο και ακολούθησε αναγνώριση με μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα ROV.