Το Ισραήλ κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για «αθέμιτη σύμπραξη» με τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι αγνόησε τις ισραηλινές αποδείξεις ότι η παλαιστινιακή οργάνωση χρησιμοποιούσε τα νοσοκομεία της Γάζας «για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Μιλώντας στη σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, η πρέσβειρα του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «στρατιωτικοποίησε όλη την αστική ζώνη της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο μιας προμελετημένης στρατηγικής».

«Πρόκειται για αδιαμφισβήτητα γεγονότα, τα οποία ο ΠΟΥ επέλεξε να αγνοήσει κατ’ επανάληψη. Εδώ δεν μιλάμε για ανικανότητα. Πρόκειται για αθέμιτη σύμπραξη», υποστήριξε.

Σε καθένα από τα νοσοκομεία που ερεύνησε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, βρέθηκαν αποδείξεις ότι τα χρησιμοποιούσε η Χαμάς «για τρομοκρατικούς σκοπούς», ανέφερε σε ανάρτησή της.

Σύμφωνα με την πρέσβειρα του Ισραήλ, ο ΠΟΥ «γνώριζε ότι οι όμηροι κρατούνταν σε νοσοκομεία και ότι οι τρομοκράτες δρούσαν εκεί».

«Ακόμη και όταν του παρουσιάστηκαν απτές αποδείξεις των όσων συνέβαιναν, υπογείως και στην επιφάνεια, τα όπλα, τα γενικά επιτελεία, τα κλειστά δωμάτια, ο ΠΟΥ επέλεξε να κλείσει τα μάτια, θέτοντας σε κίνδυνο εκείνους που υποτίθεται ότι προστατεύει», ισχυρίσθηκε.

«Δεν είμαστε υπηρεσία ερευνών»

Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μίλησε στη συνεδρίαση του Οργανισμού με δάκρυα στα μάτια για την κατάσταση στη Γάζα.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ έγραψε ότι «θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός εδώ και πολύ καιρό», προσθέτοντας: «Η λύση υπάρχει. Μόνο η βούληση χρειάζεται. Ας επιλέξουμε την ειρήνη».

Ανέφερε, μάλιστα, τα στοιχεία της σφαγής στη Γάζα, τονίζοντας πως 26.000 άνθρωποι, το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, έχουν πεθάνει, 8.000 αγνοούνται, 64.000 τραυματίσθηκαν και 1,7 εκατ. εκτοπιστεί».

Η Σαχάρ επέμεινε ότι τα μέλη της Χαμάς εξαπέλυαν επιθέσεις από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, και ότι ο στρατός βρήκε εκεί πέντε ομήρους νεκρούς, σε μια υπόγεια σήραγγα. Υποστήριξε ότι στις 7 Οκτωβρίου κάποιοι όμηροι οδηγήθηκαν, από την κύρια είσοδο, στο παιδιατρικό νοσοκομείο Ραντίσι και κρατήθηκαν στο υπόγειό του. Στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, «80 τρομοκράτες παραδόθηκαν στους στρατιώτες και βρέθηκαν όπλα κρυμμένα σε θερμοκοιτίδες», όπως είπε.

Μέχρι σήμερα, πάντως, ο ΠΟΥ δεν έχει επιβεβαιώσει τις κατηγορίες του Ισραήλ όσον αφορά στην κατασκευή σηράγγων κάτω από τα νοσοκομεία και τη χρήση τους ως κέντρα διοίκησης της Χαμάς.

Ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού, μάλιστα, ο οποίος ρωτήθηκε για το θέμα αυτό στις 21 Δεκεμβρίου, είπε ότι ο ΠΟΥ «δεν είναι σε θέση να επαληθεύει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται κάθε νοσοκομείο», καθώς ο ρόλος του είναι «να επιβλέπει, να αναλύει και να αναφέρει».

«Δεν είμαστε υπηρεσία ερευνών», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.