Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες τονίζουν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού γενικότερα και του καρδιαγγειακού συστήματος ειδικότερα. Επισημαίνεται όμως επιπλέον ότι για τη διατήρηση της καλής υγείας με σωστά ρυθμισμένη τη χοληστερίνη, το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση και απαλλαγμένης από τα περιττά κιλά δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο «τι» αλλά και το «πότε» τρώμε. Αυτό οφείλεται σε δύο βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, τον μεταβολισμό και την πέψη, οι οποίες λειτουργούν πιο αποτελεσματικά νωρίς μέσα στην ημέρα παρά αργά το βράδυ.

Στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης διαδικτυακής μελέτης (NutriNet-Santé) στη Γαλλία, εξετάστηκε η σχέση μεταξύ της ώρας κατανάλωσης των γευμάτων και της καρδιαγγειακής υγείας. Για τις ανάγκες της μελέτης παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια 103.389 ενήλικοι με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη με το 79% να είναι γυναίκες, από τους οποίους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, την αθλητική τους δραστηριότητα και την εκδήλωση  καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Καταγράφηκαν συνολικά 2.036 καρδιαγγειακά επεισόδια με τα 988 να αφορούν εγκεφαλοαγγειακά νοσήματα και τα 1.071 στεφανιαία επεισόδια. Το ενδιαφέρον εστιάσθηκε στο εύρημα ότι όσοι έπαιρναν το πρωινό τους αργότερα από τις 8 π.μ. και το βραδινό τους μετά τις 9 μ.μ. είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου, κατά 7% και 28% αντίστοιχα, και μάλιστα ο κίνδυνος αυτός ήταν μεγαλύτερος για τις γυναίκες. Τέλος, παρατηρήθηκε ότι όσο περισσότερο διαρκεί η νυχτερινή νηστεία, δηλαδή το διάστημα μεταξύ του τελευταίου γεύματος της προηγούμενης ημέρας και του πρώτου γεύματος της επόμενης, τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Κάθε επιπλέον ώρα νυχτερινής νηστείας μείωνε τον κίνδυνο κατά 7%.

Αυτό το χρονικό παράθυρο επιτρέπει στον οργανισμό να οργανώσει καλύτερα τον μεταβολισμό του αποβάλλοντας τις περιττές τοξίνες και τα πλεονάζοντα ιχνοστοιχεία προς όφελος των αντιοξειδωτικών παραγόντων.

Συστήνεται λοιπόν να ακολουθείται ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με τακτικά γεύματα ξεκινώντας με ένα πλούσιο πρωινό περίπου μία ώρα μετά την αφύπνιση  και συνεχίζοντας με το μεσημβρινό γεύμα και το βραδινό δείπνο, τηρώντας παράλληλα το χρονικό παράθυρο των 10-11 ωρών νυκτερινής νηστείας.

Ο Κώστας Τσιούφης είναι καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ – Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών