Σε μπαλκόνια, κανάλια, νέα Μέσα και βήμα της Ολομέλειας όλοι ομνύουν στη συναίνεση – και δη στην κοινοβουλευτική. Ταυτόχρονα, βέβαια, το κομματικό σύστημα σπάνια επιδεικνύει την πολιτική ωριμότητα που αυτή προϋποθέτει. Η ψήφος των αποδήμων ήταν μια τέτοια εξαίρεση. Οταν πέρασε απ’ τη Βουλή, μια πλειοψηφία 288 βουλευτών είχε υπερβεί τον μικροκομματικό εαυτό της.

Την προηγούμενη εβδομάδα όλα έδειχναν πως πάνω από 230 εκπρόσωποι του έθνους προτίθενται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που καθιερώνει την επιστολική ψήφο για τους Ελληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν πει «ναι επί της αρχής», διατηρώντας ορισμένες επιφυλάξεις για επιμέρους διατάξεις.

Προχθές και χθες, όμως, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φώναξαν ότι αιφνιδιάστηκαν από την εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών. Για την ακρίβεια, φώναξαν στoυς κυβερνητικούς πως ο τακτικισμός τους τα ανάγκασε να ξανασκεφτούν τη συναινετική τους στάση από το μηδέν.

Τα επιχειρήματα στα οποία κατέφυγαν οι συμπολιτευόμενοι αγορητές ενίσχυσαν την αίσθηση των αντιπολιτευόμενων πως η κυβέρνηση θέλησε να εκμεταλλευτεί τη διάθεσή τους για συγκλίσεις κυρίως προς όφελος της ΝΔ κι όχι της ομογένειας.