Τον επόμενο μήνα τίθεται σε εφαρμογή η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών. Στην πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, εστιάζοντας σε ένα μέτρο που αναμένεται να ανακουφίσει σημαντικά τη δύσκολη καθημερινότητα των ασθενών μέσα στα νοσοκομεία.

Οπως ο ίδιος περιέγραψε, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ θα απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία όλης της χώρας. «Η λίστα θα ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό-χειρουργό ότι χρήζει επέμβασης και θα διαλειτουργεί με κάθε αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα δεδομένων, όπως τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Για την τελική επιβεβαίωση της παραμονής ή της διαγραφής των ασθενών στη λίστα θα πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία».

Υπενθυμίζεται ότι για να τεθεί σε λειτουργία το… ηλεκτρονικό αυτό μάτι έχει προηγηθεί η επικαιροποίηση των λιστών που τηρούν όλα τα νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Μάλιστα, μετά τη διαδικασία αυτή σε αρκετές περιπτώσεις οι αναμονές «ελάφρυναν» κατά 40% με 45%, καθώς όπως διαπιστώθηκε, από τις 60.000 και πλέον τηλεφωνικές κλήσεις που έκαναν οι υπάλληλοι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, χιλιάδες ασθενείς είχαν στο μεσοδιάστημα εξυπηρετηθεί σε άλλη μονάδα υγείας. Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν αρκετές διπλοεγγραφές – ένα ακόμη στοιχείο που εξηγεί εν μέρει τις διογκωμένες λίστες.

Στην αναμονή

Για να αντιληφθεί, δε, κανείς το επιβαρυμένο (σε κάποιες περιπτώσεις μόνον στα χαρτιά) πρόγραμμα των χειρουργείων με τακτικές επεμβάσεις, αρκεί να αναλογιστεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο η λίστα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός αριθμούσε συνολικά 5.186 εγγραφές ασθενών οι οποίοι περίμεναν να υποβληθούν σε επέμβαση. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι δέκα εξ αυτών φαίνονταν εγκλωβισμένοι στην αναμονή για δύο και πλέον χρόνια! Αντίστοιχα, την ίδια ημέρα η λίστα του ΚΑΤ αριθμούσε 4.259 τακτικά χειρουργεία. Για την ιστορία πάντως, στην τελευταία λίστα που ανάρτησε ο Ευαγγελισμός υπήρχαν μόλις 2.822 εγγραφές.

Πλέον και όπως ορίζεται στη σχετική υπουργική απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτριος Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η εγγραφή των ασθενών στη λίστα θα γίνεται ηλεκτρονικά από τον θεράποντα χειρουργό.

Επιπρόσθετα, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής θα ορίζεται έπειτα από την εκτίμηση των περιστατικών με συγκεκριμένα κριτήρια που εστιάζουν στην εξέλιξη της νόσου. Μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια είναι πως εφεξής οι ασθενείς θα έχουν ακριβή ενημέρωση για τον προγραμματισμό της επέμβασή τους. Και αυτό διότι αφενός θα ενημερώνονται από τον υπεύθυνο υπάλληλο για την προγραμματισμένη ημερομηνία διενέργειας της χειρουργικής επέμβασης. Αφετέρου όμως, η ΗΔΙΚΑ θα αποστέλλει τα σχετικά δεδομένα και ηλεκτρονικά, μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο ασθενής ή και μέσω της εφαρμογής MyHealthApp, αν είναι εγγεγραμμένος ο ασθενής. Αντίστοιχα, θα ενημερώνεται και για κάθε μεταβολή που τον αφορά, τόσο από το νοσοκομείο, όσο και από την ΗΔΙΚΑ.

Είναι σημαντικό, δε, να υπογραμμιστεί πως σε περίπτωση που προκύψουν πολλαπλές εγγραφές του ιδίου ασθενούς για ιατρικές πράξεις που δύνανται να θεωρηθούν συναφείς από ιατρικής απόψεως, η ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνει σχετικά τα εμπλεκόμενα νοσοκομεία, ώστε αυτά, αφού συμβουλευθούν τον θεράποντα ιατρό, να αναλάβουν την περαιτέρω εκκαθάριση της λίστας.

Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανασκόπησή του ανακοίνωσε πως από σήμερα μπαίνει σε λειτουργία η πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων σε όλη τη χώρα. «Δηλαδή θα αποτυπώνονται σε πραγματικό χρόνο οι πωλήσεις και τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών, καθώς και οι πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών σε ημερήσια βάση», όπως εξήγησε. Και διευκρίνισε ότι ο ΕΟΦ θα αξιολογεί το επίπεδο σοβαρότητας της έλλειψης ώστε να λαμβάνονται μέτρα όταν προκύπτει ανάγκη.