Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στο ελληνόκτητο πλοίο Zografia, η οποία έλαβε χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα, ήλθε στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή (19/1).

Καρέ-καρέ η στιγμή που ο πύραυλος χτυπάει το Zografia

Όπως μπορείτε να δείτε στο υλικό, ψηλά στο μπροστινό μέρος του καραβιού, τ’ οποίο πλέει υπό μαλτέζικη σημαία, σημειώνεται μια μεγάλη έκρηξη. Είναι μεσημέρι Τρίτη (16/01/2024) και το Zografia, που ανήκει στην εταιρεία «Vulcanus Technical Maritime Enterprise», η οποία εδρεύει στον Πειραιά, μόλις έχει χτυπηθεί από πύραυλο.

Το φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε την ώρα που έπλεε 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Σαλίφ της Υεμένης. Το καράβι, κατασκευής 2010 και χωρητικότητας 56.894 dwt, είχε αποπλεύσει από το Βιετνάμ έχοντας για προορισμό Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι της Υεμένης πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον πλοίων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους και την Χαμάς στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική του εκστρατεία εκεί. Όπως υποστηρίζουν στοχοποιούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ή έχουν προορισμό τα ισραηλινά λιμάνια.

Την Κυριακή, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν έναν πύραυλο κρουζ των Χούθι που είχε στόχο ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό και τη Δευτέρα ένα αμερικανικό φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο των ανταρτών στον Κόλπο του Ομάν.

Η δράση τους έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις θαλάσσιες μεταφορές. Ως αντίποινα και για να περιορίσουν τις ικανότητες των Χούθι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα επιδρομές εναντίον θέσεων των ανταρτών στην Υεμένη.