Κατά τα λεγόμενα των κονεσέρ των συριζαϊκών πραγμάτων, ο Ιανουάριος είναι κρίσιμος για τη μετέπειτα πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί; Επειδή στις 13 και 14 του μήνα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, ενώ μέσα στις γιορτές περιμένει να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους η Επιτροπή Θέσεων κι η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου. Με άλλα λόγια: επειδή θα αρχίσει να ετοιμάζεται για την περιλάλητη σύναξη του ανώτατου κομματικού οργάνου της.

Βέβαια, πολλοί σύντροφοι δεν πέρασαν την εορταστική περίοδο κάνοντας προετοιμασίες για τον προσυνεδριακό διάλογο αλλά κουβεντιάζοντας για το προεδρικό δάνειο. Η κασσελακική γενναιοδωρία δεν εκτιμήθηκε, όπως περίμεναν όσοι την κοινοποίησαν στο πανελλήνιο. Αντίθετα, εξόργισε αριστερά στελέχη κι έδωσε σε πολιτικούς αντιπάλους την ευκαιρία να αναρωτιούνται ον κάμερα ποια και τι είδους είναι η προεδρική εταιρεία που δάνεισε το κόμμα, εγείροντας ζητήματα αδιαφάνειας.

Ο εύκολος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη για την Κουμουνδούρου συζήτηση είναι μια επίθεση από το μετερίζι της πατριωτικής Αριστεράς σε έναν γαλάζιο ο οποίος μίλησε για τη συνθήκη της Λωζάννης σε γλώσσα που δεν προσφέρεται για τηλεοπτικά πάνελ.