Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα SUV είναι ο πρωταγωνιστής στην αγορά αυτοκινήτου. Οι αγοραστές έχοντας πολλαπλές επιλογές στη συγκεκριμένη κατηγορία, επιλέγουν ένα SUV,κατά κύριο λόγο τα μικρά και μικρομεσαία, με ατού την πρακτικότητα που προσφέρουν, την αίσθηση των οχημάτων με κορυφαία περιμετρική ορατότητα χάρη στην υπερυψωμένη καμπίνα τους, αλλά και προσφέροντας αμέτρητους εκδόσεις σε κινητήρες βενζίνης, ντίζελ, υβριδικά και αμιγώς πλέον ηλεκτρικά. Στην Ευρώπη σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία οι συνολικές πωλήσεις SUV αυξήθηκαν κατά 23% το πρώτο εξάμηνο στα 3,37 εκατομμύρια, δίνοντάς τους μερίδιο αγοράς 51%, από 48% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Μια ανοδική πορεία που θα συνεχίσει να σαρώνει αφού και το 2024 oι πρεμιέρες των SUV είναι σημαντικές και πολλές. Από τα μικρά ηλεκτρικά έως και τα εξηλεκτρισμένα με plug in υβριδική λειτουργία οι αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζονται για ένα μπαράζ νέων μοντέλων.

KIA EV9: Ένα από τα μοντέλα που ήδη έχει κάνει την εμφάνιση του στην χώρα μας είναι το νέο  EV9 της Kia. Είναι η ηλεκτρική ναυαρχίδα της Kia, βασίζεται στην πλατφόρμα E-GMP, θα προσφέρεται με μεγάλες μπαταρίες για υψηλές αυτονομίες. Μάλιστα θα υπάρχει η δυνατότητα ταχυφόρτισης (100 χλμ. αυτονομίας μέσα σε 6 λεπτά). Είναι ιδιαίτερα άνετο αφού φθάνει τα 5 μέτρα σε μήκος και προσφέρεται σε εξαθέσια και επταθέσια διάταξη. Η βασική έκδοση RWD (με κίνηση στους πίσω τροχούς) κάνει χρήση μπαταρίας 76,1 kWh, ενώ η RWD Long Range και η τετρακίνητη AWD εφοδιάζονται με μπαταρία 99,8 kWh. Η αυτονομία φθάνει έως τα 541 χλμ. στον κύκλο δοκιμών WLTP για την έκδοση RWD Long Range.

RENAULT RAFALE: Στη μεγάλη κατηγορία των SUV θα προστεθεί ένα ακόμη μοντέλο. Είναι το   Rafale της Renault, με κουπέ χαρακτηριστικά αλλά προσφέροντας τα αμιγώς πλεονεκτήματα των SUV. Οι αγοραστές θα μπορούν να το επιλέξουν σε με μία μόνο επιλογή: ένα υβριδικό 200 ίππων που αποτελείται από  ένα τρικύλινδρο κινητήρα 1,2 λίτρων απόδοσης 130 ίππων σε συνδυασμό με δύο ηλεκτροκινητήρες απόδοσης 70 και 34 ίππων αντίστοιχα.

CITROEN C3: Στην κατηγορία των μικρών SUV εντάσσεται και το νέο Citroen C3 που θα προσφέρει αυτονομία στην ηλεκτρική του εκδοχή έως 320 χιλιόμετρα . Μάλιστα, εκτός από το τεχνολογικό του πάρτυ, το γαλλικό μοντέλο θα φέρει αρκετές δυνατότητες πρακτικότητας στο εσωτερικό του. Θα  προσφέρει το νέο  σύστημα ανάρτησης Citroën Advanced Comfort® με Progressive Hydraulic Cushions,  μια αποκλειστική τεχνολογία της Citroën με 20 πατέντες ευρεσιτεχνίας.

Citroen e-C3

CUPRA TAVASCAΝ:΄To Cupra Tavascan αποτελεί ένα πανέμορφο Crossover – Coupe με δυναμικές γραμμές που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο 2024!

Το νέο ηλεκτρικό των Ισπανών θα καταχθεί στην κατηγορία των SUV με αρκετές δόσεις από κουπέ. Το μήκος του αγγίζει τα 4,66 μέτρα και σύμφωνα με τη φίρμα πατάει στη νέα πλατφόρμα του γκρουπ VW, την πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων MEB .

DACIA DUSTER: Στην αγορά το 2024 αναμένεται να κυκλοφορήσει και το νέο Dacia Duster. To  μοντέλο τρίτης γενιάς δεν θα εξοπλίζεται πλέον με ντιζελοκινητήρες, ωστόσο θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά και ως υβριδικό. To Dacia Duster λανσάρεται με μια νέα γενιά υβριδικών κινητήρων αρχής γενομένης από την έκδοση  Duster HYBRID 140 που φέρει έναν 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρου, 94 ίππων,  με δύο ηλεκτροκινητήρες. Η επόμενη έκδοση, η Duster TCe 130 συνδυάζει έναν 3κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1,2 λίτρου νέας γενιάς και έναν ήπιο υβριδικό κινητήρα 48 V. Επίσης, την έκδοση με υγραέριο που διατηρεί από τις προηγούμενες εκδόσεις, την ECO-G 100, όπου όταν λειτουργεί με υγραέριο.

Dacia Duster

PEUGEOT 3008: Στη ελληνική αγορά αναμένεται και το νέο Peugeot 3008 που με νέα εμφάνιση, θα προσφέρεται και σε ηλεκτρική έκδοση Peugeot E-3008 με μεγάλες αυτονομίες της, που θα αγγίζουν τα 700 χιλιόμετρα.