Ο κοροναϊός μπορεί να συνεχίσει να ταλαιπωρεί τον πλανήτη, ωστόσο οι συσκέψεις μέσω Zoom φαίνεται πως τέλειωσαν ανεπιστρεπτί. Από τις εταιρείες μεγαθήρια της Γουόλ Στριτ μέχρι τα μικρά μαγαζιά των διαφόρων συνοικιών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει για τα καλά στα γραφεία τους. Και μπορεί κατά περιπτώσεις να γίνονται εκπτώσεις, του τύπου τρεις μέρες στο γραφείο και δύο μέρες εργασίας από το σπίτι, ωστόσο ο Economist δηλώνει σίγουρος ότι το όνειρο της εργασίας από απόσταση σβήνει αργά αλλά σταθερά, καθώς πολύ απλά δεν απέδωσε καρπούς.

Οι αρχικές έρευνες στον απόγειο της πανδημίας που έδειξαν ότι η εργασία από απόσταση βοηθά τους εργαζόμενους να είναι περισσότερο παραγωγικοί, διαψεύστηκαν από όσες ακολούθησαν μετά την επίσημη λήξη της οι οποίες και συμπέραναν ότι το γραφείο παραμένει ουσιαστικό για την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων.

Τα στοιχεία υπέρ των γραφείων

Όπως απέδειξε μελέτη των David Atkin και Antoinette Schoar, από το Massachusetts Institute of Technology μαζί με τον Sumit Shinde από το University of California, Los Angeles, οι οποίοι και πέρασαν χρονικά τυχαία στοιχεία εργαζομένων και από το σπίτι και από το γραφείο για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι όσοι δούλευαν από τον χώρο τους ήταν κατά 18% λιγότερο παραγωγικοί από όσους είχαν ήδη επιστρέψει στο εργασιακό περιβάλλον.

Άλλη έρευνα φανέρωσε ότι ακόμη και οι επαγγελματίες σκακιστές όταν παίζουν διαδικτυακά λιγοστεύουν τις ώρες που αφιερώνουν στο αγαπημένο τους παιχνίδι στρατηγικής σε σχέση με το χρόνο που αφιερώνουν σε μια παρτίδα δια ζώσης. Οι λόγοι πίσω από τα παραπάνω αποτελέσματα προφανώς και δεν εκπλήσσουν κανέναν, αφού όσοι τα τελευταία χρόνια πέρασαν πολύ χρόνο δουλεύοντας από το τραπέζι της τραπεζαρίας, έχουν για τα καλά συνειδητοποιήσει ότι η συνεργασία μιας ομάδας από μακριά είναι δύσκολο να επιτευχθεί παρά την πρόοδο της τεχνολογίας.

Αύξηση του κόστους συντονισμού

Οι εργαζόμενοι στην παραπάνω μελέτη της Fed επιχειρηματολόγησαν ότι στην εργασία από απόσταση τα άτομα διστάζουν περισσότερο να ζητήσουν βοήθεια από τον επικεφαλής τους ή τους συναδέλφους τους από ότι όταν βρίσκονται στο γραφείο, ενώ η εξέταση των αρχείων επικοινωνίας 62.000 εργαζομένων στη Microsoft αποκάλυψαν ότι την απομάκρυνση τους από μακριά σε αντίθεση με τη σύσφιξη των σχέσεων από κοντά.

Όπως γράφει το βρετανικό περιοδικό επικαλούμενο την ορολογία του Ronald Coase, ενός οικονομολόγου που ασχολήθηκε επισταμένως με τη δομή των επιχειρήσεων, όλα τα παραπάνω προβλήματα αντιπροσωπεύουν μια αύξηση του κόστους συντονισμού, που καθιστούν τη συλλογική επιχείρηση πιο δυσκίνητη. Άρα επιστροφή στα γραφεία για καλύτερες αποδόσεις κι ας είναι εις βάρος της ευτυχίας των εργαζομένων που η αλήθεια είναι ότι πιάνει κόκκινο όταν είναι μακριά, όλο και πιο μακριά.